Lagbanner
Spelarbetyg efter vårsäsongen – Backlinjen
Alltid Blåvitt har sammanställt backlinjens spelarbetyg under vårsäsongen.

Spelarbetyg efter vårsäsongen – Backlinjen

En tredjedel av Allsvenskan är färdigspelad och IFK Göteborg har spelat tio matcher. Alltid Blåvitt har sammanställt spelarbetygen för samtliga Blåvittspelare under vårsäsongens matcher och beräknat deras snittbetyg. Panelen, som idag består av Arvid Larsson, Mattias Wiklund och Oscar Lagerberg, sammanfattar spelarnas prestationer så här långt. Först ut är backlinjen.

Betygsskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

Spelade matcher avser antal matcher där spelaren spelat tillräckligt länge för att bli betygsatt av Alltid Blåvitt. 

Warner Hahn – 4.6 (10 matcher) Insläppta mål: 10 Hållna nollor: 3

Arvid
Att resultaten inte riktigt gått Blåvitts väg är knappast Warner Hahns fel. Han har känts som en trygg punkt i såväl spelet utan som med boll. Betyget visar 4.6 vilket även det tyder på att han har gjort bra ifrån sig, åtminstone i de flesta matcherna. Dessutom har han fått mycket beröm för spelet med fötterna, med all rätt. Hahn är ständigt närvarande i Blåvitts uppspel och det är inte helt osannolikt att han gör en assist innan säsongen är slut. 

Mattias
En av vårens stora utropstecken. Stått för flera kvalificerade räddningar och stundtals briljerat med sina fina fötter. Än så länge sticker matchen mot MFF ut, där Hahn var klart bäst i laget och höll ner siffrorna till en uddamålsförlust. På minuskontot är luftspelet något svajigt i vissa situationer, vilket inte minst visades sig vid Kalmars segermål.

Oscar
Jag måste vara ärlig, jag hade inte de högsta förhoppningarna på Warner Hahn när han ställde sig i det blåvita målet för första gången. Processen att hitta ny målvakt efter Giannis Anestis var lång och i slutet stod Warner Hahn på Kamratgården. Men oj vad han har överraskat. Han kanske inte är den målvakten som gör de mest spektakulära räddningarna, men är aldrig någon man kan skylla ett mål på heller. Han är helt enkelt stabil, och det är så man vill ha sin målvakt. 

Alexander Jallow – 4.3 (10 matcher) Mål: 0 Assist: 2

Arvid
Högerkanten har varit IFK Göteborgs bästa kant under våren och Jallow är en stor del av den. Visst kan man önska mer av honom i försvarsspelet och visst kan man önska mer av honom i offensiven, framförallt när det handlar om slutprodukt. Sett till hur många inlägg han har slagit bör han stå på mer än två assist. Ser man däremot till helheten har han gjort en godkänd vår. 

Mattias
Högerbacken har stått för en rätt så fin vårsäsong. Tagit kliv sedan förra året och verkar ha höjt sig av den tuffa konkurrensen från Emil Salomonsson. Gör ett väldigt hårt jobb i defensiven och samspelet med Hosam Aiesh ser bättre och bättre ut. Fortfarande lite frågetecken för inläggsspelet och poängproduktionen. Två assist är väl helt ok, men vill se ännu mer av den varan. Frågan är om Jallow säljs redan nu i sommar eller om han stannar året ut.

Oscar
Jag tycker det genomsnittliga betyget reflekterar Alexander Jallows säsong ganska bra. Han har varit precis över godkänt. Det finns inga matcher där man kan säga att han var riktigt dålig. Men han ska alltid göra några idiot-aktioner varje match. Det kan vara en onödig klack som inte gick rätt, ett uselt inlägg eller vad som helst. Men det gör att man ändå lämnar arenan med en sur eftersmak till Alexander Jallow trots att han ofta haft en bra match. 

Mattias Bjärsmyr – 4.6 (8 matcher) Mål: 0 Assist: 0 

Arvid
Mattias Bjärsmyr har haft en bra vår och har åtminstone överträffat mina förväntningar. Den sammanställda bedömningen landar någonstans i att han varit väldigt osynlig, vilket sällan är ett dåligt betyg för en mittback. Bjärsmyr har varit ena halvan av en välfungerande mittbacksduo, där Calle Johansson är den som fått ta emot störst beröm. En fin vår av, den något ålderstigna, Bjärsmyr som absolut är en faktor till att Calle sett så bra ut. 

Mattias
Vår mittbacksveteran har stått för en rad ganska symptomatiska ”Bjärs-insatser” under våren, där han gör det bra utan att synas särskilt mycket. Stabil, trygg i positionsspelet och alltid säker i duellerna. Gör, som vi vant oss vid, sin mittbackskollega bättre. Det stora frågetecknet är väl hur länge till han har ett allsvenskt tempo i sig. Johan Bångsbo har verkligen tagit stora kliv och är en framtida startman. Blir spännande att se om Bjärsmyr lyckas behålla sin startplats under hösten.

Oscar
Förvånansvärt bra vår från Mattias Bjärsmyr. Han har varit mycket bättre än vad man kan förvänta sig från en 36 årig som ska spela i princip varje match. När han värvades så sades det att Bjärs bara skulle användas som en tredje eller fjärde mittback, samma sak sades inför denna säsongen. Ännu en gång visar Bjärs att de har fel, han platsar verkligen in i en blåvit startelva även 2022. Med det sagt, så är han 36 år gammal, vilket betyder att man kanske inte ska förlita sig alltför mycket på honom. 



Calle Johansson – 4.7 (10 matcher) Mål: 0 Assist: 0 

Arvid
Calle Johansson har haft en väldigt bra vår och varit bärande i IFK Göteborgs defensiv. Enligt betygen är han bäst i backlinjen och det med all rätt. En gigant i luftrummet som dessutom står för viktiga brytningar i viktiga lägen. Calle har egentligen levererat på en stabil nivå hela vårsäsongen. Jag hävdar att han varit en av hela lagets viktigaste spelare så här långt. 

Mattias
Bäst i backlinjen under våren! Dominant i luftduellerna och bjuder på flera perfekta glidtacklingar. En resolut försvarsgeneral som inte sätter många fötter fel. Med tanke på att Calle var uttagna till januariturnén och att landslaget nu var inne i sensationell mittbackskris var det säkert inga mil ifrån att Janne skulle ringa… Förväntar mig dock lite mer i spelet med boll, även om det ser bättre ut när han får spela som höger-mittback. Hans explosiva spelstil gör också att han riskerar att blotta sig lite mer än exempelvis Mattias Bjärsmyr, något vi tyvärr fick se mot Elfsborg.

Oscar
Det stora utropstecknet när det kommer till IFK Göteborgs backlinje 2022. Calle Johansson har tagit ett otroligt stort steg från förra året. Jag var personligen väldigt orolig när Calle hade bollen under förra säsongen, tänker då mest på bolltappet mot Varberg. Men i år är det en helt annan historia. Han bidrar med en säkerhet och ett lugn som verkligen behövs. Ifall det är någon man kan lita på i dagens blåvita backlinje är det Calle Johansson. 

Oscar Wendt – 3.2 (9 matcher) Mål: 0 Assist: 0

Arvid
Sämst i backlinjen enligt betygen, tyvärr med all rätt. Oscar Wendt har nog gjort de flesta besvikna ända sedan han kom hem till Blåvitt. Det är på tok för enkelt att spela sig förbi på Blåvitts vänsterkant. Han är inte kvicke Champions League-Wendt utan snarare avdankade hemvändar-Wendt. Hur mycket jag än vill att Oscar Wendt ska vara grym går det inte att blunda för den svaga våren han haft. Alldeles för långsam i defensiven och inte särskilt farlig i offensiven heller. 

Mattias
Tyvärr en av de större besvikelserna under våren. Ofta har han kanske inte varit riktigt så dålig som många menat på, men det hör ju ihop med att förväntningarna på den förre Bundesliga-stjärnan och landslagsspelaren är skyhöga. Efter en fin säsongsavslutning förra året och försäsong i år har prestationerna svajat betydligt mer nu. Helt ok insatser har blandats med direkt svaga. Även om vänsterfoten och speluppfattningen fortsatt håller väldigt hög klass, är tempot och det defensiva positionsspelet stora frågetecken. Inte gjort en enda poäng i år, vilket såklart inte är bra nog.

Oscar
Det var inte den här Oscar Wendt man hade förväntat sig när han kom hem från Bundesliga. Precis som förra säsongen så har han haft det väldigt tufft. Någon jättetabbe som AIK borta förra säsongen har inte kommit än. Men det är inget att skryta om heller. Hans fina vänsterfot är kvar dock. 



Johan Bångsbo – 3.7 (3 matcher) Mål: 0 Assist: 0

Arvid
Unge Johan Bångsbo har fått chansen två gånger från start den här säsongen. Sett till hans unga ålder har han axlat den rollen på ett mycket bra sätt. Han har en enorm potential och i takt med att Bjärsmyr bara blir äldre och att Bernardo Vilar ryktas bort från klubben lär vi få se mer av 19-åringen. Trots ett snittbetyg under fyra tycker jag att Bångsbos vår varit godkänd, kanske till och med mer än så. Han ser fin ut! 

Mattias
En positiv överraskning! Gör sin första säsong i A-laget, och kastades in i hetluften från start mot både Varberg och Elfsborg när Bjärsmyr saknades. Blåvitts ”Iceman” (för att sno ett smeknamn från en annan svensk mittback) visar redan prov på ett imponerande lugn och har dessutom en fin vänsterfot. Känns nästan tråkigt att han hamnar under gränsen för godkänt, men underlaget är ju rätt litet och mot Elfsborg var han knappast sämre än någon annan i backlinjen. Har redan passerat Bernardo Vilar i rangordningen, passerar han snart Bjärsmyr 
också?

Oscar
Johan har ju inte fått spela så mycket än men jag är imponerad av vad jag hunnit se. Jag tycker att han har ett imponerande självförtroende för sin unga ålder. Men det mest anmärkningsvärda med Johan Bångsbo är hans passningsfot. Vilket är väldigt intressant, en ung mittback som är bra med fötterna är det ju inte direkt svårt att ta betalt för. 

Emil Salomonsson – 3.5 (2 matcher) Mål: 0 Assist: 0

Arvid
Det finns inte särskilt mycket att säga om Emil Salomonssons vårsäsong eftersom han har fått knapert med speltid. Om det är för att Jallow ska säljas nu i sommar eller för att han är en sämre fotbollsspelare vet jag inte. Däremot tycker jag att han har sett pigg ut under de inhopp han gjort och i den matchen han startade. Trots att han börjar bli lite till åren har han kvar den farten som mycket av hans spelstil bygger på. Troligtvis får han spela mer efter sommaruppehållet, antingen för att Jallow säljs eller för att Wendt inte tar sig ur formsvackan.  

Mattias
Har ofta fått hoppa in som en defensiv högerytter när matcher ska stängas, och har då gjort det helt ok utan att glänsa. Visar som alltid prov på aggressivitet och en stor löpvilja när han väl får spela. Fick chansen från start mot Varberg, men visade kanske inte tillräckligt för att aspirera på en startplats. Håller han som förstaval på högerbacken om Jallow säljs?

Oscar
“Emil Salomonsson spelade för kort tid för att betygsättas” är en perfekt sammanfattning av Emils säsongsinledning. Han har ändå spelat 7 matcher denna säsongen (1 från start) men nästan alla var sena inhopp. Det blir då en ganska svår spelare att bedöma. Emil har haft det ganska tufft, men jag tror att det bara är en del av acklimatiseringsprocessen. Trots att IFK Göteborg är hans klubb, det är här han hör hemma, så är det svårt att komma hem till Sverige efter flera år utomlands. Det hjälper ju inte att han knappt får spela heller.

Kommentera gärna om ni håller med panelens tankar. Hur tycker ni att Blåvitts backlinje presterat våren 2022?

Alltid Blåvittnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042022-06-15 14:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg