Lagbanner
Spelarbetyg efter vårsäsongen – Mittfältet
Tobias Sana är en av de mittfältarna som bedömdes av panelen på Alltid Blåvitt.

Spelarbetyg efter vårsäsongen – Mittfältet

En tredjedel av Allsvenskan är färdigspelad och IFK Göteborg har spelat tio matcher. Alltid Blåvitt har sammanställt spelarbetygen för samtliga blåvittspelare under vårsäsongens matcher. Panelen, som idag består av Arvid Larsson, Oscar Lagerberg och Mattias Wiklund, sammanfattar spelarnas prestationer så här långt. Idag är det mittfältets tur att bli bedömda.

Betygsskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

Spelade matcher avser antal matcher där spelaren spelat tillräckligt länge för att bli betygsatt av Alltid Blåvitt. 

Hosam Aiesh – 4.2 (10 matcher) Mål: 2 Assist: 0

Arvid
Som jag varit inne på otaligt många gånger på den här hemsidan vet man aldrig vad man får när det gäller Hosam Aiesh. Hela han är som en påse gott och blandat. Det finns den där äckliga lakritsen som alla hatar, men också allt det där andra som är så gott. Hosam Aiesh erbjuder allt ifrån misslyckade inspel och dribblingar till fantastiska aktioner och drömmål i krysset. Lägger man ihop allt det som Aiesh står för hamnar man någonstans mitt emellan. Två mål och noll assist, det är verkligheten och den är inte tillräckligt bra. Det spelar liksom ingen roll att man gör coola dribblingar om man slår bort inlägget varje gång, Hosam Aiesh är oftast inte tillräckligt bra. Godkänd vår eller ej? Jag vet faktiskt inte, både ock typ. 

Mattias
En rätt hyfsad vårsäsong för Hosam! Tar sig ofta fram längs sin kant och gör livet jobbigt för motståndarens vänsterback, samtidigt som han lägger ner ett hårt arbete i defensiven. Har också utvecklat sitt samarbete med Alexander Jallow. På minuskontot är det, som ofta för Aiesh, vissa frågetecken för slutprodukten. Två mål och noll assist är tyvärr för svagt för en poängspelare som honom. Men det som ändå slår mig mest är att Aiesh tydligt har höjt sin spelmässiga lägstanivå, och här är rimligtvis kontinuitet en viktig faktor. Under våren har faktiskt Hosam – för första gången sedan han kom till klubben för snart tre år sedan – startat 10 raka allsvenska matcher, utan vare sig bänkning, skada eller avstängning däremellan. 

Oscar
Kanske en hot-take, men jag skulle säga att Hosam Aiesh är spelaren i IFK Göteborg med den allra bästa högstanivån i sig. Tyvärr når han inte upp till den nivån så ofta som man vill. Vilket också är fallet denna säsongen. Min slutsats är trots allt att blåvitt ska göra allt de kan för att behålla Hosam. 

Gustav Svensson – 4.7 (9 matcher) Mål: 0 Assist: 1

Arvid
Gustav Svensson har varit såväl mittfältets gigant som hela lagets. Han vinner extremt mycket boll och täcker ofta ett helt mittfält på egen hand. Landslags-Gurra har, till skillnad från i höstas, hittat tillbaka till toppformen. När Gustav Svensson är bra, då är han en av de bästa och viktigaste spelarna i hela Allsvenskan. 

Mattias
En av vårsäsongens klart bästa spelare i Blåvitt, vilket hans förhållandevis höga snittbetyg också skvallrar om. Täcker enorma ytor på mittfältet, vinner avgörande dueller och bjuder på glidtacklingar med hög precision. ”Han gräver fram defensiva aktioner som en bäver”, för att citera Mikael Stahre. Gör sig tyvärr inte lika bra på konstgräs, vilket blev tydligt borta mot Elfsborg.

Oscar
Det är väldigt roligt att se Gustav Svensson vara så här bra igen. Man var ju lite orolig under förra säsongen. Då såg han klumpig, svag och långsam ut. Då kändes det som han inte täckte en meter på planen. Nu är den starka, tuffa och självsäkra Gustav Svensson tillbaka.

Simon Thern – 4.1 (9 matcher) Mål: 1 Assist: 0

Arvid
Det märks hur mycket bättre Simon Thern blir om han får vara skadefri en hel vår. I vissa matcher är han riktigt bra, både i duellspelet och spelet med boll. Däremot är den höga nivån inte konstant. I vissa matcher kommer han inte alls upp i nivå och poängproduktionen är fortfarande för dålig för att klassas som bra. Simon Thern står för en godkänd vårsäsong men har några hack upp kvar till sin egen toppform. 

Mattias
Upp och ner, ner och upp. Ungefär så kan Therns vårsäsong beskrivas. Började urstarkt i premiären mot Värnamo, och följde upp det med en rad fina insatser under lagets fina inledning. Lätt i steget, tar sig ur trängda lägen och fördelar boll på ett effektivt sätt. Efter det följde dessvärre en rad svagare insatser, där Simon ofta försvann ur matcherna, tappade boll och förlorade dueller. Avslutade förvisso riktigt starkt mot Sundsvall, där han var en av de bästa på plan. Bara att hoppas att formen håller i sig över uppehållet! Möjligt att Thern skulle gynnas mer av en 4-3-3-formation, där han får lov att ta ännu mer offensiva initiativ.

Oscar
Jag tycker betyget 4.1 beskriver Simon Thern ganska perfekt. Man lämnar sällan Gamla Ullevi den här säsongen med Simon Therns insats i huvudet. Han är allt som oftast klart godkänd men inte så mycket mer än det. Vilket kanske är exakt vad Blåvitt behöver. Ordet konsekvent har ju inte riktigt varit i den blåvita ordboken de senaste åren.



Amir Al-Ammari – 3.3 (4 matcher) Mål: 0 Assist: 0

Arvid
Säsongens, på förhand, kanske mest spännande nyförvärv har inte alls levt upp till förväntningarna. Utöver platsen i startelvan mot Varberg och Elfsborg har det bara blivit inhopp, de flesta väldigt korta. Al-Ammari har egentligen aldrig imponerat speciellt mycket och jag är inte förvånad att både Thern, Svensson och Yakob tycks gå före i dagsläget. Visst är det lite för tidigt att säga, men Al-Ammari kan absolut klassas som en floppvärvning. Dessutom ryktas han vara påväg bort från IFK Göteborg vilket nog inte var någons drömscenario på förhand.

Mattias
Det kändes verkligen som ett riktigt kap när Al-Ammari, en av seriens bästa centrala mittfältare i fjol, köptes loss från HBK för runt halvmiljonen. Tyvärr har det ännu inte blivit någon succé för Amir i Blåvitt. Har inte gjort några iögonfallande svaga insatser, men har också haft väldigt svårt att sticka ut när han väl har fått chansen. Samtidigt är hårt att döma ut honom efter två starter, och jag tycker man såg vissa bra tendenser i matchen mot Elfsborg. Hoppas inte det finns någon större sanning i ryktena om att han kanske lämnar redan i sommar.

Oscar
Det har inte varit den bästa premiärsäsongen för Amir Al-Ammari. De höga förhoppningarna efter en lyckad säsong i Halmstad har inte levts upp till. Trots det så finns det ingen del av mig som är sugen på att såga honom överhuvudtaget. Tvärtom. Han har inte riktigt fått chansen, dessutom så måste man ge honom tid. Det är svårt att komma in i ett nytt lag.

Kevin Yakob – 4.5 (4 matcher) Mål: 0 Assist: 1

Arvid 
Kevin Yakobs vår är kort, men ändå bra. Efter två pigga inhopp mot AIK och Varberg fick han chansen från start i de två avslutande matcherna. Där imponerade han stort och jag skulle säga att han var en av offensivens tydliga fanbärare. En fin assist i matchen mot Elfsborg blev ett kvitto på det och det känns som att Tobias Sanas ersättare numera är självskriven i startelvan. Dessutom har han visat att han axlar innermittfältet på ett bra sätt. Det som oroar något är ryktena om att han är på väg bort. Förhoppningsvis får man till en kontraktsförlängning med 21-årige Yakob. 

Mattias
Det tog ett tag innan han hittade in i laget efter lite skadeproblem i början av den allsvenska säsongen. Sedan dess har Kevin kommit och bidragit med kreativitet, fart och frenesi. Nu känns han helt given i startelvan, inte minst efter Sanas sorti. Att Yakob står för samtliga tre mål i de två träningsmatcherna under sommaren förstärker bara känslan av att detta är en av IFK Göteborgs viktigaste offensiva spelare just nu. Har främst använts på en kant, men jag ser honom väldigt gärna centralt i plan, som en 10:a eller 8:a. Hoppas verkligen Kevin och klubben lyckas komma överens om en förlängning illa kvickt. Tanken på att släppa honom för småpengar nu i sommar, eller gratis i vinter, gör ont.

Oscar
Det har varit väldigt roligt att se Kevin Yakobs utveckling denna säsongen. Kevin var en spelare jag personligen trodde mycket på när han kom från BK Häcken. Tyvärr var speltiden limiterad, prestationerna inte de bästa och skadorna närvarande under förra säsongen. Men sedan han kom tillbaka från skadefrånvaron så har han visat att han definitivt ska vara med och slåss om en startplats. Ifall det är ute på kanten eller bredvid Marcus Berg är lite svårt att säga. Jag tycker han passar bra på både de positionerna. Han kanske får en ”schweizisk armekniv-roll” där han får fylla in där det finns plats. Oavsett har jag varit väldigt imponerad av Kevins start på säsongen och hoppas att hans utveckling fortsätter.

Hussein Carneil – 3.5 (4 matcher) Mål: 0 Assist: 0

Arvid
Ynglingen Hussein Carneil var redan inför säsongen en spännande talang. Sedan han fick A-lagskontrakt har han däremot inte imponerat överdrivet mycket, åtminstone inte i Allsvenskan. Några inhopp blev det och en startdebut i matchen mot AIK, vilken var ett nummer för stort. Det märktes att Carneil inte riktigt hängde med i varken tempot eller närkamperna på Friends, men hans tid kommer. Det syns att han vill mycket när han väl får spela och han kan absolut bli något stort. 

Mattias
Carneil sitter inne på enorm potential och har alla förutsättningar att bli en stjärna i Blåvitt – och mycket mer än så. Tyvärr har han inte hittat rätt i Allsvenskan än. Känns lite valpig i vissa situationer och beslutsfattandet är inte alltid hundra. Steget från junior- till seniorfotboll är stort och det har Hussein fått känna på. Samtidigt visar han alltid upp en stor vilja att försöka skapa något offensivt så fort han får bollen vid fötterna, och sådana ambitioner ska uppmuntras. Hoppas han får många fler chanser efter uppehållet!

Oscar
Väldigt taggad på att se hur Hussein Carneil utvecklas i IFK Göteborg. Något som är klart är att potentialen finns där. Frågan är ifall Blåvitt är klubben som kan ta honom till nästa nivå. Man har ju varit lite osäker kring det de senaste åren. Men när det kommer till hur Hussein presterat den här säsongen så finns det inte jättemycket att säga. Han har bara startat en match, mot AIK på Friends. Där var han inte jättebra men man kan inte riktigt begära någon att prestera borta mot AIK i sin första Allsvenska start någonsin heller. När det gäller Hussein ”Hurricane” Carneil får vi bara vänta och se. 



Tobias Sana – 3.5 (6 matcher) Mål: 0 Assist: 2

Arvid
Tobias Sanas vårsäsong 2022 präglades såklart av en icke sportslig händelse och han är inte längre en fotbollsspelare i IFK Göteborg. Om man istället ska fokusera på det sportsliga var han inte särskilt bra. Den poängspelaren han gjort sig känd för att vara syntes inte till i år. Han lyckades varken på eller utanför plan. Än så länge känns inte tappet av Sana särskilt tungt, åtminstone inte sett till den svaga formen han visade upp i de sex matcherna han spelade under våren. 

Mattias
Det går inte att komma runt elefanten i rummet. ”Sana-gate” har varit ett mörkt moln på den blåvita himlen under våren. Det är ingen vild gissning att detta också, på ett eller annat sätt, präglade Sanas insatser på planen. Han kändes frustrerad och hittade aldrig in i matcherna. Blåvitts poängkung de senaste åren hann bara med två assist på sina sex matcher, och spelet i övrigt lämnade en del att önska. Assisten i hans sista match mot Kalmar är dock väldigt elegant. Det får väl bli ett fint fotbollsmässigt slutord för Sana i IFK Göteborg, även om han några minuter senare gjorde något som uppenbarligen bidrog till att han inte kunde vara kvar i föreningen. Oavsett vad som exakt har hänt och inte hänt känns det väldigt sorgligt att vi nog aldrig mer får se vår gamle bollkonstnär och ärkeängel i den blåvita tröjan igen.

Oscar
Katastrof, på alla plan.

Håller ni med panelen? Är det någon spelare som ni tycker har stuckit ut extra mycket? Kommentera! 

Alltid Blåvittnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042022-06-22 09:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg