Lagbanner

-

Spelarbetyg IFK Göteborg - AIK  1-0 "Känns som han är överallt"
Hosam Aiesh var en av Blåvitts bästa spelare i dagens match.

Spelarbetyg IFK Göteborg - AIK 1-0 "Känns som han är överallt"

Det var till stora delar en jämn match som böljade fram och tillbaka på Gamla Ullevi, där IFK Göteborg tillslut avgick med segern. Det efter ett mål på tilläggstid där inhopparen Emil Holm, efter fint samarbete med Tobias Sina, slog ett inlägg som letade sig in i mål. Tveksamt enligt Dplay studion, givet mål enligt andra. Klart är i alla fall att Blåvitt kliver från 9:e till 4:e plats i tabellen och står för en av sina bästa inledningar poängmässigt på flera år.

Betygskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel


Giannis Anestis- 4
Det är svårt att kritisera en målvakt när han håller nollan, men det var inte en klockren insats från Giannis. Slarvade med bollen vid fötterna vid ett flertal tillfällen vilket mycket väl kunde ha resulterat i baklängesmål. Samtidigt gör han några fina räddningar så det blir ett klart godkänt betyg. Men han kan bättre.

Alexander Jallow- 4 (ut 66)
Inledde piggt men försvann ur matchen efter ett tag. Det märks dock att han vill mycket och det kommer nog visa sig vara en bra värvning på sikt. Sett till hela matchen gör han inget större avtryck i någon riktning men hade ett par fina tendenser.

André Calisir- 5
Gör en bra match idag och bidrar till att man inte släpper till speciellt många farliga lägen. Lyckas med att hantera AIKs “luriga” spelsätt och ser väldigt samspelt ut med Mattias Bjärsmyr. Har dock lite att jobba på i passningsspelet och slog bort en del enkla bollar som kunde ha orsakat farliga kontringar för AIK.

Mattias Bjärsmyr- 5
Precis som sin kollega gör Bjärs en bra och stabil insats idag. Löser den fysiska matchen med Sigthorsson och håller samtidigt bra koll på de mer rörliga anfallarna i AIK. Känslan är att han, efter att ha spelat sig i form, bidrar till att övriga backlinjen höjer sig och det är precis vad Blåvitt har saknat.

Victor Wernersson- 5
Victor balanserar mellan en 5a och 4a för mig, men jämfört med de inledande matcherna är detta helt klart ett fall framåt. Stabil defensivt och fyller på offensivt där vi fick se glimtar av fjolårets fina samarbete med Giorgi. Kommer till många inläggslägen, men kvalitén på dem är fortfarande inte tillräckligt bra.

Alhassan Yusuf- 6
Precis som i förra årets hemmamatch mot samma motstånd gör Hasse en mycket fin match, framför allt i den första halvleken. Känslan är att han orkar springa hur mycket som helst och är överallt på planen. Han pressar högt, vinner boll lågt och hittar nästan alltid en bra lösning med bollen oavsett om det är med passningar eller transportera själv. Bäst i Blåvitt idag.

August Erlingmark- 5
Tillbaka på Gamla Ullevi efter sin avstängning och Agge visar hur viktig han är för det blåvita försvarsspelet. Mycket stark i luftrummet och dyker upp på rätt plats
vid rätt tid för att bryta. Visar även upp ett lugn i sitt passningsspel.

Tobias Sana- 4 (ut 93)
Sana har varit en av lagets bästa spelare hittills under säsongen men når inte riktigt upp till det idag. Har en spelstil med hög risk som kan ge fin utdelning men idag uteblev det, vilket gör att man ser en spelare som ofta söker den svåra passningen utan att lyckas. Men Tobias gjorde absolut inte en dålig match och utstrålar trygghet med sitt sätt att hålla i bollen i trängda lägen. Bjuder på en riktigt läcker klackskarv till Emil Holm som sedan leder fram till målet.

Patrik Karlsson Lagemyr- 4 (ut 66)
För att vara Paka var det en ganska anonym insats idag. Bidrar med ett fint kombinationsspel i offensiven men får inte ut så mycket idag som vi sett tidigare. Även om han själv inte är direkt inblandad i några farligheter är han nyttig och skapar tid och utrymme för sina lagkamrater. 

Giorgi Kharaishvili- 4 (ut 66)
Det var Giorgis första match från start och det märks att han inte är hundraprocentig ännu. Gör trots det en helt okej insats och är mycket delaktig i spelet, även om han personligen inte skapar några superlägen. Missade ett jätteläge ganska tidigt i matchen där han försöker sig på någon konstig chip istället för ett ordentligt avslut som alla vet att han sitter inne på. Bara den missen hade gett en 3a i betyg om det inte blivit en seger trots det.

Hosam Aiesh- 6
Hosam Aiesh brukar få mycket kritik för att han dribblar och dribblar utan att det ger någon slutprodukt men idag var han i högsta grad inblandad i segern. Han är ettrig och vägrar ge sig i defensiven och offensivt var det runt honom det hände. Spelar bland annat fram Giorgi till ett superläge efter att ha drivit bollen från egen planhalva och och det är helt ofattbart att 1-0 inte kommer redan där.

Emil Holm- 5 (in 66)
Har imponerat i sina tidigare inhopp och så även idag. Visar upp sin kraftfulla fysik när han älgar fram längs högerkanten och har mer än bara ett finger med i spelet bakom segermålet. Måste ha övertygat Poya och Ferran om att det är han som ska starta som högerback i nästa match.

Alexander Farnerud- 4 (in 66)

Jämfört med de andra två i trippelbytet gjorde Farnerud ett ganska anonymt inhopp. Utmärker sig inte nämnvärt, men gör ändå ett stabilt inhopp och bidrog med ny energi när Giorgi tröttnade. Viktig med sin rutin.

Sargon Abraham- 5 (in 66)
Han var på rätt plats vid rätt tidpunkt, oavsett om han var på bollen eller inte vid målet. Bara det är tillräckligt för att få en femma vid ett inhopp. Annars var det en match som passade Sargon bra, där AIKs man mot manspel bidrog till att han fick chans att visa sin skicklighet en mot en på ett sätt han inte får i alla matcher.

Adil Titi (in 93) spelade för kort tid för att betygsättas.
 

Ludwig Härlin@ludwigharlin2020-07-02 23:12:39
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg