Lagbanner
Spelarbetyg IFK Göteborg-IFK Norrköping (1-1) "Trodde inte jag skulle skriva att han var bästa värvningen hitills"

Spelarbetyg IFK Göteborg-IFK Norrköping (1-1) "Trodde inte jag skulle skriva att han var bästa värvningen hitills"

Det vankades kamratmöte på Gamla Ullevi när IFK Göteborg tog emot IFK Norrköping, en match som slutade med mycket positiva saker att ta med sig ur ett änglarperspektiv. Gamla Ullevi exploderade när Sebastian Ohlsson gjorde 1-0. Trots häng på tre poäng är första målet likväl första poängen ett faktum, skönt!

Betygsskalan
7-Landslagsklass
6-Mycket bra
5-Bra
4-Godkänd
3-Underkänd
2-Dålig
1-Usel

Adam Benediktsson-2
Jag skrev i en artikel från försäsongen att Adam har en hyfsad högsta nivå, det visar han till exempel mot Djurgården i 85 minuter. Däremot har islänningen också en rad tavlor i sig, ett par fötter som är i princip icke-existerande och har kostat oss ett gäng poäng sett över två matcher. Det gör ont att skriva att jag gärna ser Elis Bishesari mellan stolparna på torsdag, men något måste tyvärr ske. 


Emil Salomonsson (Ut 85)-4 
Skåningen möter seriens bästa spelare och ger inte honom speciellt mycket yta. Är en otroligt löpstark spelare och har fått högerkanten med Sebastian Ohlsson att fungera i stort sett hela tiden. Inlägg är definitivt något som Emil bör träna inför Degerfors-matchen. Hade det funnits en högerytter som har någon spetsegenskap tror jag att firma Lundin/Tengryd kanske sett över elvan inför torsdagen. Inte för att Emil varit dålig, utan för att Sebastian Ohlsson var ruskigt bra när han klev ner som högerback idag. 


Gustav Svensson-4
Var uppe och fingrade på en femma för Gustav, men insåg att jag blev lite för ivrig av att äntligen fått se Blåvitt göra en någorlunda bra insats. Svensson kliver in i Hausners frånvaro och styr upp hela backlinjen, inte minst lyfter han Johan Bångsbo en om inte två nivåer. Trots att Gustav är så oerhört bra i sin naturliga position på innermittfältet kan jag känna mig väldigt tillfreds med att ha honom som mittback. Främst med tanke på vad som sedan finns framför. 


Johan Bångsbo-4
En svagare fyra jämfört med  resten av  backlinjen. Höjer sig markant från tidigare insatser vilket är otroligt viktigt för klubben ur alla aspekter. Slår en del riktigt fina långbollar och liknar mer den Johan Bångsbo som slog igenom förra sommaren. Tyvärr är Bångsbo på tok för “loj” vid målet, en halvdan rensning på tre meter räcker inte.

Oscar Wendt-5
Jag har precis som många andra varit tveksam till Oscar Wendts insatser sedan återkomsten. Många så kallade twitterkrigare har skrikit efter Alai Ghasem, dagens match var nästan som ett statement från “Ossie”. Det brukar vara extra tufft för honom när han ställs mot en snabb och teknisk ytter (läs Victor Lind) men han skötte sig utmärkt. Fortsätter Oscar på inslagen bana får Alai det tufft att kliva in här. Dessutom en extremt nyttig rutin som hjälper en spelare som exempelvis Johan Bångsbo. 


Adam Carlen-6
Jag trodde inte att jag skulle sitta och skriva att Adam Carlen hittills varit IFK Göteborgs bästa värvning, framförallt inte med tanke på att han skulle spela mittback. Framförallt inte med den mängd pengar som spenderats på andra spelare. Trots det är Adam Carlen otrolig idag. Pontus Wernbloom sa att han var en “Xavi i en stor kropp”, Pontus hade rätt. En utsökt nedtagning som går att se om och om igen. Minuten senare löper han ifatt Arnor Sigurdsson och flyttar på honom som det vore Hulken mot Bambi.
Det är svårt att sätta fingret på vad Adam Carlen är för typ av spelare, men han kliver in i tacklingar som får Gamla Ullevi att explodera. Samtidigt serverar han delikata passningar, till exempel vid 1-0 målet. Adam Carlen är ytterligare en anledning till att jag gärna har kvar Gustav Svensson som mittback. 


Sebastian Eriksson-5
Mr.Blåvitt har klivit in i rollen som innermittfältare bredvid Adam Carlen och plockat fram det han är bäst på, och lite till. En karaktär på planen som hela tiden går in helhjärtat, eldar på publiken och är precis sig själv ständigt. I dagens match får publiken bevittna mer än bara en fantastisk mentalitet, Seb slår fina passningar, gör fina vändningar och skyddar bollen med sitt liv. Jag ska vara ärlig och säga att jag var tveksam när han klev in och spelade från start, det kändes lite 2010. Ack så fel jag hade, det är en fröjd att se Sebastian spela fotboll och det kommer vara så välförtjänt när segrarna börjar komma. För segrarna kommer att komma. 


Elias Hagen (Ut 74)-3
Norrmannen har tillsammans med Marcus Berg absolut högst förväntningar på sig från omvärlden, därav är det inte heller en slump att dessa två underpresterat. Jag tycker att Hagen gör en bra första halvlek, fyller på bra i boxen, är extremt trygg med bollen och står för assisten till målet. I andra halvlek sker det som varit återkommande för Elias Hagen i Blåvitt, han försvinner helt. Det finns ingen som kan säga att Elias Hagen inte har en fotbollshjärna av rang, det finns inte heller någon som kan säga att Elias Hagen har mer att ge. Frågan är bara när & hur? Det tar alltid tid för nya spelare att acklimatisera sig i ett nytt lag, det är inget undantag här. Jag bara ber till Diego, Johan, Pele & Torbjörn att Elias Hagen snart spelar den fotboll han är värvad för. 


Sebastian Ohlsson-6
Carlen tar priset för matchens spelare, men Sebastian Ohlsson är ytterst tätt bakom. Jag har en förkärlek för denna man från hans tidigare sejour och i dagens match visar Sebastian Ohlsson hög klass. I första halvlek löper han som en vinthund i djupled, något som saknats för att ge en dimension till det tidigare icke-befintliga anfallsspelet. Mot slutskedet kliver han ner som högerback istället, en omställning som skulle kunna medföra svårigheter. Inte för Sebastian Ohlsson, han ångar på och det kanske blir att revidera “Sulletåget” (absolut inte) för att det istället ska bli “SebOtåget”. En sak har glömts i motiveringen till betyget, Ohlsson gjorde mål. Jag kunde knappt tro mina ögon när IFK Göteborg tog ledningen efter dryga 8 minuter. Hjärnspöket av att gå fem omgångar utan ett mål är släppt, tack Sebastian. 


Marcus Berg-3
En måltorka lik Sahara, en rygg som ständigt smärtar. Trots detta såg Marcus Berg mer alert ut än i tidigare matcher, var det för att Blåvitt var bättre, vilket sminkade över prestationen? Nja, inte riktigt, faktum är att Marcus gör en del bra saker idag. Framförallt skarvar han bollar i djupled, det är tecken på den “gamla Mackan”. Jag skrev om höga krav på Berg, dessa krav kvarstår. Precis som faktumet att han är iskall när han kommer in i straffområdet, idag får han en guldchans, då träffas knappt bollen. Marcus behöver lyfta sig om Blåvitt ska lyfta sig, på frågan om en petning är aktuell säger min hjärna nej. Bänka sin kapten och sin i särklass bästa spelare i vanliga fall känns långt bort, däremot bör Suleiman eller LC få chansen tidigare i matcherna. 


Gustaf Norlin-4
Han bidrar i stora delar med det han kan. Varken bu eller bä när Gustaf Norlin spelar fotboll. Det finns en del förväntningar efter förra årets succé, men många inser nog också att Norlin är en rätt begränsad fotbollsspelare. Det gör honom inte det minsta onyttig i detta lag, för så länge IFK Göteborg inte spelar Tiki-taka fotboll ska Norlin stå på plan från start. Norlin gör alltid sitt jobb, idag med en del otur när han väggspelar med Johan Bångsbo som sedan leder till baklängesmålet. Inget som kan lastas på honom, men det är ändå signifikativt för denna säsong. Har någon nick i första halvlek som kanske bör testa Jansson lite mer, på det stora hela, en godkänd insats. 

Spelare som spelade för kort tid för att betygsättas:
Suleiman Abdullahi (In 85)
Eman Markovic (In 74) 


 













 

Charlie Ahlgren2023-05-02 10:23:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg