Lagbanner
Spelarbetyg IFK Göteborg - Västersås SK (1-1) "Men borde vi inte få se mycket mer snart?"

Spelarbetyg IFK Göteborg - Västersås SK (1-1) "Men borde vi inte få se mycket mer snart?"

Ännu en match där Blåvitt kastar bort tre poäng. Efter att ha varit det klart bättre laget i en dryg timme sjunker Blåvitt lägre och lägre och blir till slut straffade. Betygen präglas av en frustration över bortkastade poäng och en känsla av att det borde se bättre ut

Betygsskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

Elis Bishesari – 3
Svårbedömd insats av Elis. Han har inte mycket att göra i stora delar av matchen. När han väl tvingas agera, ser det inte alltid perfekt ut, men det ordnar sig. Utrusningen som han kommer snett på är ett perfekt exempel, Elis kommer helt fel in i situationen, men det blir inte mål. Vidare blandar han och ger med spelet med fötterna. Blåvitt spelar annorlunda idag mot tidigare under säsongen, med fler långa bollar på Laurs Skjellerup. Det ställer andra krav på vår unge målvakt, men jag tycker han oftast löser det bra. Han har några situationer där han sätter i gång fort och ger möjlighet till en snabb omställning. Samtidigt har han andra situationer där han slarvar med bollen.

Mot slutet av matchen lyfter VSK långt på stora tunga spelare. Luftspelet är långt ifrån Elis styrka, och det finns några situationer där det uppstår konstigheter (tex när Gurra ska täcka anfallaren och Elis bara ska plocka bollen). Men trots att det ser svajigt ut löser han sin del hjälpligt. Sammantaget landar jag på knappt underkänt för Elis. Måhända en aning hårt, men jag tycker vi ska kunna ställa högre krav på honom.

Sebastian Ohlsson – 3
Sebastian springer och sliter som ett djur på sin kant. Det räcker dock inte till ett godkänt betyg. Vi vet att vi alltid får en gedigen arbetsinsats av Sebastian, men det krävs mer offensiv kvalitet för ett godkänt betyg. Det slarvas med passningar, fel tajmade löpningar och missade inlägg. Vi måste kunna kräva mer.

Gustav Svensson – 5
En stabil insats tillsammans med sin veterankollega på mittback. Gör det han ska bra och lite till. Jag imponeras av att våra mittbackar klarar att stå så högt under perioder av matchen. Amatöranalysen lyder annars att det blir svårt att stå och pressa högt med ett mittbackspar med kombinerad ålder på 75 år. Hanterar egentligen alla situationer som uppstår när VSK lyfter långt utom den sista som leder till målet. Sett till förusättningarna gör Gurra en bra match. 

Oscar Wendt – 5
Oscar Wendt får mer än godkänt utifrån samma resonemang som ger Gustav Svensson mer än godkänt. Däremot vill jag ytterligare plussa för att Wendt lyckas hantera Viktor Granath väldigt väl under hela matchen. Det är tydligt att han söker sig mot just Oscar som bör vara den svagare huvudspelaren av honom och Gurra. Men där har han ingen framgång eftersom Oscar vinner en rad höjddueller mot honom och förhindrar VSK från att låsa fast bollen högre upp.

Anders Trondsen – 3 (ut 75)
Jag blir inte riktigt klok på Anders Trondsen. Förstå mig rätt. Han gör ingen dålig insats utan är hyfsat stabil och trygg på sin kant. Han är för svag offensivt för ett godkänt betyg, men det är ingen katastrofal insatts. Men borde vi inte få se mycket mer snart?
 
Anders kom till Blåvitt med sikte på att återta sin plats i det norska landslaget. Istället har han haft svårt att konkurrera ut den 38 år gamla Oscar Wendt. Match efter match ger han oss medelmåttiga insatser. Ibland når det precis över godkänt och ibland precis under godkänt. En spelare med hans meriter och ambitioner borde kunna ge oss mycket mer.

Arbnor Muçolli – 3
Syns mycket och vill mycket. Lyckas dock inte få ut särskilt mycket av det. Jobbar hårt i presspelet och tar mycket plats på planen. Står för några bra offensiva aktioner men saknar den sista kvaliteten. Trots att insatsen är långt ifrån den nivå vi vet att Arbnor kan prestera på, så tycker jag ändå att det går åt rätt håll. Jag är glad att de nya tränarna låter honom spela. Arbnor är en underbar spelare med stor potential, vi måste bara få igång honom igen.

Kolbeinn Thordarson – 5
Stabil insats av Kolbeinn på defensivt mittfält. Krigar och vinner många andrabollar när Blåvitt pressar högt. Är delaktig i spelet och utnyttjar sina styrkor. Ingen bländande insats, men godkänd och som lovar mer.

Lucas Kåhed  – 3 (ut 46)
En av hans sämre insatser i den blåvita tröjan. Kämpar och sliter som alltid men har sedan skadan haft svårt att få ut något vettigt med bollen. Detta var frågan redan inför säsongen, skulle Lucas Kåhed kunna växla upp i det offensiva spelet med bollen och leverera poäng? Hittills kan vi konstatera att han inte har lyckats med det.

Lucas Kåhed är en av mina absoluta favoritspelare i dagens trupp. Någon jag verkligen vill se lyckas. Jag börjar dock bli lite orolig, han behöver höja sig för att behålla sin startplats. Om han ska vara en startspelare även 2025 måste han prestera bättre och bidra mer offensivt än han gjorde under sina bästa insatser 2023. Hittills har han inte nått upp till sin nivå från 2023 och jag tror att han behöver nå ännu högre nivåer.

Thomas Santos – 4 (ut 88)
Thomas Santos gör på inget sätt en dålig insats. Fram till och med Laurs skada är han tillsammans med de övriga offensiva spelarna ganska bra. Han är företagsam på sin kant och skapar flera bra inläggslägen där kvaliteten saknas. Deltar aktivt i presspelet och hans snabbhet kommer väl till pass både offensivt och defensivt. Har lite problem i samarbetet med Sebastian Ohlsson, vi får hoppas att de hittar varandra snart, för det finns en oerhörd potential på den kanten. Han försvinner lite ur matchen när Laurs går ut och hamnar mer centralt. Godkänt men inte mycket mer än så.

Laurs Skjellerup – 5 (ut 66)
Oj vad viktigt Laurs har blivit för laget. Står för en stark insats där han vinner mycket boll och sätter av på ett par rejäla djupledslöpningar som lovade mer. Lyckas i ett läge spela vidare bollen liggandes ner vilket öppnar upp för en möjlighet för laget. Laurs går från klarhet till klarhet och gör en riktigt bra insats. Laget tappar all offensiv kraft när han går av. Fortsätter han så här är jag övertygad om att poängen kommer börja trilla in. Laurs kanske aldrig blir en skytteligavinnare, men det behöver han inte, hans bidrag till offensiven är stort även om han inte slår sista passningen eller skottet till målen.

Paulos Abraham – 6
Blåvitts bästa spelare idag. Han gör återigen det bara han verkar förmå i Blåvitt, mål. Utöver målet har han ett stort övertag på sin kant där han kommer till farligheter gång på gång. Det som jag upplever som den stora skillnaden på Paulos och de övriga offensiva spelarna är hans direkthet och självklarhet. Han utnyttjar sin fart och skicklighet för att gå direkt på mål. Han tvekar och stannar aldrig upp spelet utan allt känns så självklart kring honom. En 6 är kanske ett aningen högt betyg men jag tycker verkligen han står för en bra insats.

Adam Carlén 4 (in 46)
Ser mycket bekvämare ut som mittfältare än mittback. Spelar enkelt och bra. Tillför mycket i defensiven med sin fysisk och förmåga att vinna boll. Är oväntat nätt och fin i det offensiva spelet och det är han som slår passningen till Paulos Abraham innan målet. En alltigenom godkänd insats.

Oscar Petterson 3 (in 66)
Oscar eller OP som han brukar kallas kommer in i ett extremt otacksamt läge. Det är i och med hans byte med Laurs**s** som Blåvitt i stort sett slutar ha egna anfall. Detta till trots är det en svag insats av OP som inte visar något särskilt och inte tillför något till matchen. Matchbilden som uppstår med mycket ytor för omställningsmöjligheter borde passa honom men han klarar inte av att utnyttja det alls. En underkänd insats.

Emil Salomonsson 4 (in 75)
Emil presterar utifrån vad man kan förvänta sig av honom. Kommer in och stänger ner på sin kant, springer och visar hjärta. Utifrån den kravbilden och hur matchbilden ser ut är det en godkänd insats av Emil.

August Erlingmark (in 88)
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Väldigt kul att se honom tillbaka på Gamla Ullevi. Får hoppas på betydligt fler minuter på lördag mot BP.

Vilmer Lunneblad2024-07-21 23:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg