Lagbanner
Spelarbetyg IK Sirius – IFK Göteborg (2-0)
Få blåvita spelare hade någon lyckad match mot IK Sirius.

Spelarbetyg IK Sirius – IFK Göteborg (2-0)

En otillräcklig insats på väldigt många plan genomfördes under söndagseftermiddagen på Studenternas IP i Uppsala. Efter ett tidigt ledningsmål backade Sirius hem vilket gav ett sken av blåvit offensiv, men 0 skott på mål efter 101 minuter inklusive tilläggstid ger en hint om hur det hela bör bedömas. Här är Alltid Blåvitts spelarbetyg efter IK Sirius – IFK Göteborg.

Betygsskalan
7 - Landslagsklass
6 - Mycket bra
5 - Bra
4 - Godkänd
3 - Underkänd
2 - Dålig
1 - Usel

Pontus Dahlberg - 3


Pontus gör som helhet ingen usel match, utan ställs snarare gång efter annan i svåra situationer av sin backlinje. Samtidigt är han ganska passiv och tar inte för sig som han borde, utan hamnar på hälarna på första målet samt flera av Sirius inlägg.

Sebastian Hausner - 1

Hausner hade ett eller två korrekta ingripanden under hela matchen, av åtskilliga eftersom Sirius inriktade sitt anfallsspel på hans kant när de upptäckt hans svagheter. Den unge dansken gjorde tyvärr nästan varje misstag man kan göra: placerade sig galet, gick för högt upp, låg för lågt ner, kom sent in i situationer, blev bolltittande, jobbade inte hem, och upphävde vid 2-0-målet ensam offsiden för två Siriusspelare.

Att Hausner spelades som högerback utan positionsvana eller flås för det, och sedan fick vara kvar som högerback matchen igenom trots att två naturliga högerbackar sattes in, är ett obegripligt beslut av nye tränaren Jens Askou i dennes första match.

Gustav Svensson - 3

Gustav Svensson höll överlag en hyfsad nivå genom matchen och kombinerar väl med mittbackskollegn Bångsbo. I 57:e minuten bjöd han på en försvarsspelares fotbollsgodis i den tuffa trippelbrytningen på Sirius planhalva. Samtidigt hackade samarbetet med högerbacken Hausner, där det inte bara var den senares fel alla gånger. De omarkerade Siriusspelarna i blåvitt straffområde i dubbelattacken som gav Sirius 1-0 var också en sänkande faktor för Svensson.

Johan Bångsbo - 3

Johan Bångsbo är aktiv, resolut och passar bra ihop med den lugnare, mer avläsande Gustav Svensson. Håller generellt sett klar allsvensk klass trots sin unga ålder och visar tydliga exempel på den energi klubbledningen utlovat under nye tränaren. Samtidigt dras betyget ner även för Bångsbo av den otydliga starten där Sirius fick bryta in i hjärtat av det blåvita straffområdet till synes obemärkta.

Oscar Wendt - 4

Oscar Wendt gjorde överlag inga större misstag utan bidrog med stadga, god positionering och utmärkta krossbollar. Det är fullt möjligt att bedömningen färgas av jämförelsen med Hausner och att Sirius fokuserade sina attacker dit, men Wendt var med i både försvar och offensiv och hade liten till ingen del i målen.

Gustaf Norlin - 3

Gustaf försöker generellt, men får ut relativt lite av det. Varken Norlin eller Markovic - de två yttrarna bytte stundtals kant under matchens gång - lyckades stötta upp Hausner som högerback. Inte överdrivet aktiv i offensiven, och en av många blåvita spelare som gick av banan med lite för torra tröjor.

Anders Trondsen - 2

Trondsen blandade och gav i matchen mot Sirius, med ögonblick av fint spel och i andra stunder mardrömspassningar rätt i gapet på anfallande motståndarlag. Den norska jenkan avslutades med en blodröd utvisning där norrmannens skruvdobbsutrustade sträckta ben på ett ganska oskönt vis antastade en hemmaspelares smalben.

Elias Hagen - 3

Är en utmärkande del av virrvarret i IFK Göteborgs försvar under 1-0-målet där han i ett sent läge byter gubbe. Har ofta en hög kvalitet i de aktioner han är inblandad i, men är också något passiv där han som box-till-box-spelare i ett 4-4-2 helst ska vara inblandad i i princip allt.

Eman Markovic - 3

Det tar emot något att sätta ett underkänt betyg på Markovic som ofta var med i många av Blåvitts anfallssituationer. Samtidigt lyckas han i princip aldrig göra sin gubbe, är för långsam för att ta sig runt sina motspelare, och har inte passningsögat för att riktigt bryta mönstret. Känslan är att Markovic är bra nog att ta sig till situationerna, men ett offer för sin egen brist på spetsegenskaper när han väl kommit dit.

Linus Carlstrand - 4

Linus var, likt övriga laget, knappast bra idag. Samtidigt var han dock väldigt aktiv, och att han var först att få gå ut förbryllade. Gnetar sig till ett godkänt, även om hans och hela den blåvita offensivens osynlighet gör betyget svagt.

Marcus Berg - 3

Var under stora delen av matchen mest Marcus Arg. Höll sig med näppe undan ett gult för snack och försökte mycket, men blev i hög grad mest osynlig när han tonade ner temperamentet. Förlorar i princip varenda nickduell matchen igenom, vilket gör det svårt för ett anfall som bygger på inlägg och långbollar.

Suleiman Abdullahi, Alai Ghasem, Sebastian Eriksson, Felix Eriksson och Lukas Kåhed spelade för kort tid för att bedömas.

 

John Fhager2023-06-11 21:53:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg