Lagbanner
Spelarbetyg säsongen 2019 – Anfallare och yttrar
Robin Söder slutade tvåa i den Allsvenska skytteligan och öste under sommaren in mål.

Spelarbetyg säsongen 2019 – Anfallare och yttrar

När säsongen 2019 är slutspelad går Alltid Blåvitt igenom säsongens spelarbetyg och kommenterar spelarnas säsong. I den avslutande delen tittar vi på anfallarna och de offensiva yttrarna.

Betyget är ett snitt av alla betyg spelarna har fått under året. Vissa matcher har inhopparna spelat för kort tid för att betygsättas. De matcherna har inte räknats mot snittet och redovisas som ”korta inhopp”.
 
Kommentarer från Adrian Pihl Spahiu, Christoffer Krull, och Ludwig Härlin.
 
 
Robin Söder – 4,42 – 26 betygsatta matcher, 1 kort inhopp
 
Adrian
Det börjar nästan bli mer regel än undantag att Robin Söder har en säsong som går i vågor. Robin Söder har under 2019 gjort 14 mål vilket gör att han slutar på en delad andraplats i skytteligan, ett mål ifrån segern. Det går inte annat än att säga att det är en med beröm godkänd säsong.
 
Samtidigt ska vi inte sticka under stol med att de flesta av dessa målen kom under en viss period. När Söder glöder då glöder Söder verkligen, men det har också funnits svackor där det gått betydligt tyngre för Robin. Något som kanske reflekteras i det, för en spelare som slutar tvåa i skytteligan, förhållandevis låga snittbetyget.
 
Christoffer
En oväntat stark säsong av Söder som slagit sitt eget målrekord i år och var nära på att ta hem hela skytteligan om inte för ett sent mål av Buya Turay. Robin hade en svag start på säsongen trots mål i inledande matchen mot AFC så kom inte nästa förrän i omgång 11 när han avgjorde mot Häcken. Andra halvan av säsongen blev helt annorlunda och det var där han gjorde sina resterande 12 mål. Målformen sinade dock i slutet av säsongen trots två i avslutande matchen mot ÖFK och det är uppseendeväckande att majoriteten av målen inträffar under 7 omgångar precis efter uppehållet, kanske något man kan bygga på för kommande säsong?
 
Ludwig
Det var nog ingen som på förhand hade gissat att Robin Söder skulle vara med och slåss om skytteligatiteln hela vägen in i sista omgången. I ett Blåvitt som stundtals haft problem med målskyttet har Robin gång på gång klivit fram och avgjort flera matcher med sina mål. Bidrar dessutom med så mycket mer än just målen eftersom han är väldigt viktig för att länka ihop mittfältet och anfallet med sitt smarta sätt att spela fotboll.
 
 
Giorgi Kharaishvili – 4,10 – 28 matcher
 
Adrian
Giorgi slutar till sist på ett snittbetyg strax över godkänd, vilket egentligen är lite lågt för en av seriens främsta poänggörare. En stor anledning till det förhållandevis låga betyget är ojämnheten i insatserna. Giorgi har plockat betyg från hela skalan förutom det högsta betyget under säsongen. Själv gav jag honom en etta i premiären med motiveringen att han var så iskall att spelarna runt honom frös när de kom för nära. Annan kritik som kommit är t ex från bortamatchen mot Falkenberg där Giorgi hade möjligheten att stänga matchen, men valde att gå för ett svag eget avslut, vilket gav Falkenberg chansen att kontra och även kvittera.
 
När Giorgi kommer fel in i en match kan han se oerhört ointresserad ut, samtidigt som han är en av de spelarna som skapar mest framåt och nästan alltid försöker skapa något. Den stora skillnaden på t ex Giorgi och Sebastian Eriksson som också tappar en del boll när han blir frustrerad är att Sebastian allt som oftast slår långa bollar mot motståndarnas backlinje, medan Giorgi har en tendens att dribbla samtidigt som hans vänsterback har överlappat vilket skapar betydligt farligare omställningar om han också tappar bollen.
 
Överlag är dock Giorgi en av Blåvitts bästa spelare och snittbetyget är för lågt. Bolltryggheten, det defensiva arbetet, uppvaktningen han drar på sig av motståndare, frisparkarna och den ständiga oron motståndarna känner för att det kan komma skott i krysset är värd mycket mer än Giorgi får beröm för.
 
Christoffer
Efter en stark säsong förra året känns det som det fanns stora förväntningar på Giorgi i år och han har definitivt levererat. Med 8 assist är han näst bäst i ligan och han har även 8 mål till sitt namn i år, därav två frisparkar. Trots en stark säsong finns det ännu mer att hämta och det är uppenbart att Giorgi är ämnad för större ligor. Med lite mer kyla framför mål kan han absolut vinna skytteligan nästa år, om han får stanna så pass länge.
 
Ludwig
Efter att ha slagit igenom ordentligt under sin första säsong i Blåvitt hade han höga förväntningar på sig i år. Det var han som skulle vara avgörande i offensiven. Har i och med det fått en hel del kritik för den lite svagare poängproduktionen, men ser man till hur han ser ut rent spelmässigt tycker jag han kritiken kanske varit lite hård. Skapar oerhört mycket chanser och när Blåvitt hade sin formtopp under våren hade han nästan alltid ett finger med i spelet. Har i år dessutom gjort ett hårt jobb i defensiven, något som lite för ofta glöms bort. Trots det är det ingen tvekan om vilken högstanivå han besitter och om bara poängen börjar trilla in under 2020 kan det bli ett riktigt roligt år.
 
 
Lasse Vibe – 3,94 – 17 betygsatta matcher, 2 korta inhopp
 
Adrian
Som symbol är Vibe 7 av 7. Som spelare har han haft det betydligt tyngre och både mot AIK borta och Djurgården hemma brände Vibe lägen som ska vara mål.  Drogs med en del skador och frågan är om han någonsin kände sig helt redo för spel under säsongen eller om han mest spelade för att Blåvitt ville att han skulle spela.
 
Christoffer
Det är svårt att sätta fingret på vad exakt som hände när Lasse dök upp på Kamratgården igen men hans effekt på laget har varit ovärderlig. Trots att insatserna på planen inte var på samma nivå som innan utlandsäventyret så bidrog Vibe med mycket under sin säsong tillbaka i Blåvitt och det har varit ett nöje att få se honom i den Blåvita tröjan en sista gång. Sättet han avslutar sin tid i klubben är helt magisk och man kommer nog aldrig riktigt glömma den där meningslösa regniga höstmatchen mot ÖFK, tack Lasse.
 
Ludwig
Det går inte att överdriva hur viktig värvningen av Lasse var i våras med tanke på hur säsongen inleddes. Hans blotta närvaro blåste liv i hela klubben och över en natt var det positiva vindar som blåste kring Blåvitt. I stort sett alla var väl överens om att han inte var samma spelare som när han lämnade sist, men det var bara en mindre detalj. När vi nu summerar 2019 är dock min känsla att jag hade förväntat mig mer av Lasse på planen. Det finns såklart förmildrande omständigheter. Han kastas direkt in i hetluften efter att ha suttit i frysboxen borta i Kina och missade hela försäsongen, vilket förmodligen är en av förklaringarna till de skadeproblem han dragits med under året. På det stora hela råder det ingen tvekan om att den kärlek jag känner för Lasse Vibe. Han kom hem när det behövdes som mest och jag är glad att jag fick se honom i Blåvitt en sista gång.
 
 
Benjamin Nygren – 4,41 – 12 matcher
 
Adrian
Precis som Lasse Vibe betydde Benjamin kanske mer utanför plan än han gjorde på plan. Försäljningen som på många sätt och vis gjorde att Blåvitt kunde gå från att blöda pengar till att bygga upp en liten marginal för framtida investeringar.
 
Med det sagt så spelade Benjamin faktiskt väldigt bra också. I t ex matchen mot Helsingborg vinner han flera nickdueller mot landslagets kapten Andreas Granqvist. Benjamin gör även viktiga mål, och borde i all ärlighet fått mer med sig än han fick. Ett felaktigt bortdömt mål mot Örebro och två ganska tydliga straffar som domarna missade att ge.
 
Fyra mål på tolv matcher under våren innan han ens fyllt 18 är imponerande.
 
Christoffer
Onekligen en av Blåvitts största talanger någonsin och försäljningen var ovärderlig med tanke på situationen vi satt i. En otrolig start på säsongen som öppnade dörrarna till Europa på vid gavel. Det kommer bli spännande att följa Benja framöver och trots den knappa speltiden i Belgien är det uppenbart att det bara är en fråga om tid innan han får visa upp sig även ute i Europa.
 
Ludwig
När Benjamin presenterade mig på allvar i slutet av 2018 väntade jag med spänning på att se vad han kunde göra i Allsvenskan 2019. Men jag hade aldrig kunnat ana vilken succé det skulle bli. Var under våren en nyckelspelare i Blåvitts offensiv och bidrog med både mål, assist och ett beslutsfattande på planen som var mycket imponerande för någon så ung. Såldes sedan för rekordsummor till Genk i Belgien och jag väntar med spänning på att se vart hans karriär tar honom i framtiden. Jag hoppas och tror att vi kommer få se honom i Blåvitt igen en dag.
 
 
Hosam Aiesh – 4,40 – 10 matcher
 
Adrian
Skrev lite överraskande på ett långt kontrakt med Blåvitt. Många hade nog räknat med att Hosam som dominerat i Östersund och trollat i Europa League skulle gå till större ligor än Allsvenskan.
 
Sedan han kom till Blåvitt har det blivit mer regel än undantag att motståndarna tvingas byta ut sina vänsterbackar för att de inte ska dra på sig röda kort. Även om Hosam ibland stannar upp spelet för mycket går det inte att komma ifrån att han sätter skräck i motståndare på sin kant, oavsett vem han möter. Har överraskande bra fysik och kan få med sig bollen i lägen där ingen förstår hur han gör.
 
Christoffer
En värvning man inte riktigt hade kunnat tänka sig innan säsongen och trots att målen har undkommit honom så har han imponerat med hur snabbt han kom in i laget efter flytten. Med en hel försäsong bakom sig kommer Aiesh bli en av Allsvenskans vassaste högeryttrar nästa år.
 
Ludwig
När ryktet om Hosam dök upp under sommaren kändes det nästan för bra för att vara sant. En av Allsvenskans bästa spelare en mot en, som dessutom haft chansen att visa upp sig på europascenen borde dels vara för dyr och för ointresserad av att komma till Blåvitt i detta läget. Men Aiesh skrev på och under hösten har det varit en fröjd för ögat att se honom spela. Tvingat i stort sett varje ytterback han mött att ta ett varningar i sina försök att stoppa honom och har stundtals haft lekstuga på sin kant. Det går visserligen att önska sig fler mål och assist från Aiesh, men får han bara en försäsong ihop med laget är jag övertygad om att vi kommer se fler poäng från hans fötter under 2020.
 
 
Sargon Abraham – 3,41 – 12 betygsatta matcher, 4 korta inhopp
 
Adrian
Har inte fått lika mycket speltid som förra året, och det är nog ingen som är nöjd med hur det har sett ut för Sargon under säsongen. Det är för tidigt att döma ut hans chanser, men han har en del att jobba med i sitt spel. Det känns som om tempot i Allsvenskan är lite för högt just nu.
 
Christoffer
Startade säsongen relativt starkt med ett mål mot AIK och fick därmed en del speltid. Ju längre in på säsongen vi kom desto mer uppenbart blev det att Sargon inte riktigt kom upp i den nivå som behövdes för att spela kontinuerligt i Allsvenskan. Med två år kvar på kontraktet ligger nog en utlåning eller försäljning nära till hands då det finns många unga talanger som knackar på dörren för att ta hans plats.
 
Ludwig
Sargon har inte haft något lätt år. När resten av den blåvita offensiven höjt sig har han inte riktigt hakat på vilket har låst fast honom på bänken stora delar av säsongen. Har fått en del chanser när det varit skadeproblem men trots att han stundtals får visa upp sin fina teknik fick han oftast inte så mycket uträttat vilket även gäller hans inhopp. Efter Aiesh ankomst har spelminuterna blivit ännu färre och känslan är att de nog inte kommer öka nästa år, om han ens blir kvar.
 
 
Amin Affane – 4,00 – 4 betygsatta matcher, 4 korta inhopp
 
Adrian
Har ändå stått för godkända insatser under säsongen de gångerna han fått spela, men det är ganska tydligt att Amin inte riktigt lyckats nå den potentialen många ser i honom. Har mognat mycket och jag som sett honom en del i U21 är imponerad av hur bra inställning han trots allt visar trots att han glidit längre och längre ifrån startelvan. Var utlånad till Öis under hösten.
 
Christoffer
Efter en sedvanlig stark försäsong så blev det knapert med speltid för Affane under första delen av säsongen. En start och tre inhopp i de fyra första matcherna och det såg ut som Affane började hitta någon slags form, då kom skadan och efter det var han aldrig riktigt nära en startplats. Det blev en utlåning till ÖIS där han fått spela i princip varje match och verkar ha gjort ett bra intryck.
 
Ludwig
Precis som under sitt första år såg han väldigt spännande ut på försäsongen och man trodde att han kanske skulle få till det i år. Men när det väl blev allvar blev han allt som oftast förpassad till bänken, vilket sedan fick honom utlånad till Örgryte. Frågan är om det är tredje gången gillt för Amin eller om det börjar bli läge för honom att hitta en permanent övergång till nästa år.
 
 
Noah Alexandersson – 4,50 – 2 betygsatta matcher
 
Adrian
Har inte varit dålig men det är också tydligt att steget upp till det Allsvenska tempot är högt. Tror Noah har allt som krävs för att lyckas, och han visar prov på att ha ”rätt” verktyg i sin verktygslåda. Speluppfattningen förmågan att läsa spelet är där. Det är främst fysiken och tempot som behöver förbättras innan Noah blir bofast i startelvan. Och just det brukar bli bättre med åldern.
 
Christoffer
Trots sin unga ålder har Noah fått en del förtroende mot slutet av säsongen och det känns som att det kommer fortsätta under 2020. Det finns dock mycket att utveckla och försäsongen kommer nog bli väldigt nyttig och talande för hur säsongen sedan kommer se ut.
 
Ludwig
Noah är fortfarande ung och har inte spelat så mycket under året men när han väl fått chansen tycker jag inte han har gjort bort sig. Trots det märktes det rätt tydligt de gånger han spelade att han nog har en liten bit kvar innan han är redo för att spela på seniornivån och konkurrera fullt ut. Men det ska bli spännande att följa hans fortsatta utveckling!
 
 
 
Måns Saebbö – 5 – 1 betygsatt matcher
 
Adrian
Gled en lite på ett bananskal där han först fick en plats i truppen inför en bortamatch mot Sirius där Blåvitt drogs med skadeproblem och ordinarie reserv Noah Alexandersson inte heller kunde spela. Sedan fick Blåvitt fler skador under matchen och Måns fick komma in. Där gjorde han mål omgående och stod för en fin insats. Samtidigt var det ganska uttalat att flera spelare stod före honom i kön, och målet mot Sirius var inte tillräckligt för att ledningen skulle tänka om.
 
Christoffer
Stod för en imponerande insats mot Sirius när han fick hoppa in på grund av skada i en match där han fick briljera både med framspelningar och ett mål. Trots denna insatsen blev det inget förlängt kontrakt för Måns. GAIS valde att snappa upp den unge talangen och han har fått måttligt med speltid och stått för ett mål under den gångna säsongen.
 
Ludwig
Han fick stora rubriker när han kom in och direkt gjorde mål mot Sirius i våras i en match där Blåvitt hade stora skadeproblem, men det var också det enda allsvenska avtryck han gjorde i år. Spelade inte mer efter den matchen och i somras valde klubben att inte ge honom ett a-lagskontrakt, vilket gjorde att han lämnade klubben. Jag önskar dock Måns ett stort lycka till i sin fortsatta karriär!
 
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2019-11-20 17:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg