Lagbanner
Spelarbetyg efter säsongen 2023 – Anfallet
Spelarbetyg anfallare, säsongen 2023.

Spelarbetyg efter säsongen 2023 – Anfallet

Alltid Blåvitts redaktion har satt betyg på spelarna, baserat på deras prestationer under säsongen 2023. I den här texten har anfallarna betygsatts.

Betygsskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

Gustaf Norlin – 2 (29 matcher, 23 starter, 2 mål, 1 assist)
Gustaf Norlin har, likt Blåvitt i stort, inte haft en bra säsong. 10 mål och 5 assister 2022, för att sedan bara bidra med 2 mål och 1 assist året efter. Visserligen har han gått från att vara en ganska självklar startspelare till att bli mer av en inhoppare, men Norlins säsong bör ändå ses som dålig. Den mentaliteten han bidrog med förra året är som bortblåst, och han tycks ganska ofta vara oduglig på att behandla en fotboll. Snabbt är han, men inte mycket mer än så. Jag ser det som ganska sannolikt att Gustaf Norlin inte spelar fotboll i IFK Göteborg 2024. 

Marcus Berg – 5 (21 matcher, 17 starter, 7 mål, 2 assist)
Marcus Berg har såklart inte, med sina mått mätt, gjort en bra säsong. Däremot har han sett till sina egna kroppsliga förutsättningar överpresterat enormt. Han hade en tuff vårsäsong, en tuff sommar och såklart en tuff höst eftersom han inte längre spelar fotboll. Däremot hade han ett par veckor, där han vände hela Blåvitts säsong 2023. Som lagkapten tog han saken i egna händer, i matcherna mot Djurgården, Degerfors och Häcken är det han som avgör ganska mycket på egen hand. Utan den kraftsamlingen från Mackan hade IFK Göteborg spelat i Superettan 2024. Det var där Blåvitt började vinna, och det var där Marcus Berg gjorde mål. Dessa tre matcher blev hans sista i karriären. Tack Marcus för att du var med och spelade kvar IFK Göteborg i Allsvenskan. 

Linus Carlstrand – 2 (16 matcher, 5 starter, 0 mål, 0 assist) 
Det var nog en del som hoppades på att unge Linus Carlstrand skulle få sitt stora genombrott säsongen 2023, men så blev det inte. Några inhopp här och där, men utan resultat samtliga försök. Han har visserligen inte spelat särskilt många minuter, men han har gjort en dålig säsong. Under hösten var han utlånad till Utsikten som på något sätt lyckades spela bort sig själva från direktplats till Allsvenskan. Där blev det ett mål för 19-åringen, vilket inte heller är särskilt bra. 

Eman Markovic – 1 (12 matcher, 4 starter, 0 mål, 0 assist)
Sedan Jens Askou kom in har det inte blivit mycket speltid för Markovic, som gjort en usel säsong. Inför säsongen 2023 såg det ut som att han skulle vara en startspelare, men efter sommaren har han knappt fått delta i kollektiv träning med laget. Det är tydligt att IFK Göteborg vill göra sig av med honom, vilket Ola Larsson till och med sagt öppet i podcasten Tuttosvenskan. Eman Markovic lär inte spela i Blåvitt 2024. 

Suleiman Abdullahi – 1 (12 matcher, 0 starter, 0 mål, 0 assist)
Bundesliga hit och Bundesliga dit. Suleiman Abdullahi har spelat 171 minuter fotboll 2023. Det är helt ofattbart hur fel det blev med den här värvningen. Istället för att bli den anfallaren som var tänkt att avlasta och till slut ersätta Marcus Berg liknar “Sulle” en Erik Sorga 2.0. Han är en av dem som måste bort från IFK Göteborg för att den sportsliga ledningen ska ha någon form av förtroende kvar.  

Arbnor Muçolli – 5 (17 matcher, 16 starter, 6 mål, 2 assist)
Många skulle säkert peka på Arbnor Mucolli och säga att det framförallt var han som räddade det allsvenska kontraktet. De har inte helt fel, för tillsammans med Marcus Berg och en annan dansk har han bidragit enormt mycket. Mucolli är den spelare som burit Blåvitts offensiv, med sin briljans och kyla. Det hade varit ett fint och lyckligt slut om han fått avgöra matchen mot Varberg, men det löste sig som tur är ändå. Något som gick lite obemärkt förbi är att det var Mucolli som slog inlägget till Adam Carlén, vilket visar på ett otroligt starkt psyke. Om Blåvitt får behålla honom till nästa säsong kan det bli riktigt spännande.



Thomas Santos – 5 (17 matcher, 17 starter, 1 mål, 7 assist)
Thomas Santon är den andra dansken som bidragit enormt mycket. Jens Askou tog med honom från Horsens och det var ett väldigt bra beslut. Att han har gjort 7 assist på en halv säsong är fantastiskt bra siffror, dessutom när han spelat på en position som inte känns helt rätt för honom. Med sin speed och inläggsfot ser jag honom som en överlappande ytterback, vilket han spelat mycket tidigare i sin karriär. Han skulle förmodligen kunna bidra ungefär lika mycket offensivt från en högerbackspostion, samtidigt som han gör en plats åt mer offensiv kvalité. En högerkant med honom och Mucolli känns ganska komplett. 

Astrit Selmani – 4 (12 matcher, 5 starter, 0 mål, 0 assist)
“Uppdraget utfört” skrev IFK Göteborg i officiella kanaler när man kommunicerade att Astrit Selmani lämnar. Någonstans där landar jag också. Han skulle spela kvar IFK Göteborg i Allsvenskan och det gjorde han. Även om man hade hoppats på fler mål och ett ännu större avtryck kommer han undan med ett godkänt betyg. Som inhoppare bidrog han med mycket de första matcherna, för att sedan ordna straff mot både BP och Hammarby. Tack Astrit för ett utfört uppdrag! 

Snittbetyg
Under året har Alltid Blåvitt som vanligt även betygsatt prestationerna i de enskilda matcherna. Ett snitt för mittfältarna redovisas här. I parentes visas antalet betygsatta matcher.

Gustaf Norlin – 2,9 (25 matcher)
Marcus Berg – 3,1 (17 matcher)
Linus Carlstrand – 3,8 (8 matcher)
Eman Markovic – 2,5 (8 matcher)
Suleiman Abdullahi – 2,5 (4 matcher)
Arbnor Muçolli – 4,1 (15 matcher)
Thomas Santos – 4,4 (15 matcher)
Astrit Selmani – 2,9 (10 matcher)

Notera att matcherna mot Mjällby (h), Djurgården (h) och Degerfors (b) ej betygsattes, varför betygen är något missvisande.

Enligt undertecknad: Troligtvis hade framförallt Marcus Bergs, Arbnor Muçollis och Thomas Santos snittbetyg varit högre om alla matcher betygsatts, med tanke på deras insatser i matcherna mot Djurgården och Degerfors. Därav är snittbetygen för dem något missvisande men är med för redovisningens skull.

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042023-11-22 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg