Lagbanner
Sponsorkollen: Intervju med Indikator och IFK Göteborgs marknadsavdelning
Blåvitt har betydligt fler partners än bara de som syns på matchtröjan, och i det här segmentet avser Alltid Blåvitt att lyfta några av de mindre kända partnersen, och vad det innebär för företag att partner till IFK Göteborg

Sponsorkollen: Intervju med Indikator och IFK Göteborgs marknadsavdelning

För de allsvenska föreningarna är en av de viktigaste inkomstkällorna sponsorerna. Och de flesta som följer Blåvitt har sett personer som Ola Serneke eller Nils Wiberg (Prioritet Finans) uttala sig om sitt supporterskap och sponsring av Blåvitt. Men Alltid Blåvitt vill passa på att uppmärksamma även de som inte syns lika mycket.

Notera att termerna "sponsor" och "partner" blandas i artikeln. I och med att det är ett samarbete där företagen och IFK Göteborg utbyter tjänster med varandra så är den korrekta benämningen "Partner". Eftersom en sponsor är en finansiär utan motkrav är det egentligen fel term men ordet sponsor används ofta i folkmun för att beskriva en partner, och av den anledningen sker det även här. 

Den här serien hade planerats sedan slutet av 2020, men aktualiserades i mitten av januari när Edvin Boije på Indikator skrev ett uppmärksammat inlägg på Twitter om ett missnöje med hanteringen av partners under 2020. Av den anledningen blir den här upplagan lite längre, med lite djupare granskning och kanske lite mindre munter än vi hoppas att serien ska bli i framtiden där fokus snarare blir att lyfta fram supportrar som väljer att stötta föreningen via sina företag.


Hej Edvin Boije,

När blev ni (Indikator) sponsorer?

Sedan tre år.

Hur såg ert Blåvita intresse ut innan ni blev sponsorer?
Både jag och min partner som driver bolaget är supportrar sedan länge. Från CL-äventyren på 90-talet. Varit årskortsinnehavare så länge jag kan minnas, först i klacken och många år på Levande sittplats.

Hur kommer det sig att ni tog steget för att bli sponsorer?
Flera anledningar. En förutsättning var ju att vi lyckades göra oss av med bolagets GAIS:are. Att IFK var i behov av pengar var en annan viktig anledning men det var också en möjlighet att kunna bjuda med medarbetare och barnen på fina sittplatser. Gällande vår egen affärsnytta och exponering gick vi in ganska förutsättningslöst. Har vänner och bekanta i andra städer och Allsvenska klubbar som sponsrar sina lokala lag och där sponsorskapet varit lönsamt. Men det är möjligt att det är lättare i mindre städer där hela staden kan samlas kring ett lag.

Vad har det gett er utöver biljetter till matcherna
Vi har ett partnerpaket som ger oss ett antal biljetter till varje hemmamatch på legendarläktaren, lite andra events och aktiviteter samt exponering av vårt varumärke i lite olika kanaler. Med undantag för i år anordnas det ju regelbundet partnerträffar och andra forum men livspusslet begränsar deltagandet från vår sida.

Hur har sponsringen sett ut för er under Coronaåret? Har ni fått erbjudande likt årskortsinnehavarna att ”stå kvar”?
Vi förlängde vårt sponsorskap i vanlig ordning i början av 2020 i samband med att vi var uppe på kamratgården på besök. Sedan kom pandemin och vi hade själva en hel del att stå i för att reda ut situationen på företaget. Men från Kamratgården hörde vi inte ett knyst förrän jag tweetade ut lite feedback gällande sponsorskapet häromdagen. Då kom samtalet från KG efter 5 minuter. Nu har vi en dialog kring hur vi går vidare men vi kommer självklart vara kvar som partner i någon form.

Hur ser dialogen ut för sponsring till 2021?
Som sagt, förutom klubbhjärta är det största mervärdet för oss som företag att kunna ta med medarbetare och familj på match. Och när det är möjligt igen är det ju ingen som vet men vi för en dialog med KG hur vi på bästa sätt kan stötta klubben och vice versa. Har också gjort ett par medskick kring vad jag tycker kan förbättras på marknad- och sponsorsidan. Vi driver ju själva ett undersökningsföretag där vi hjälper företag och organisationer ta fram mätbara underlag för beslut och strategi. Detta görs mycket mer systematisk hos många av IFKs konkurrenter och här finns stor potential att med små medel vässa partnerskapet att bli mer attraktivt för olika typer av företag. Vi har erbjudit oss att hjälpa till och hoppas klubben vill använda sig av vår kompetens. Det är ju så ett partnerskap ska funka.

Har ni fått någon förklaring till varför det varit tyst från föreningen under 2020?
Inte direkt nej.

Har du något exempel på förslag som ni vidarebefordrat till Blåvitt?
Inte mer än medskick att de borde sätta upp konkreta och mätbara mål för partnerskapet och att detta följs upp och utvärderas kontinuerligt.

I och med att det lyfts lite kritik mot hur IFK Göteborg hanterat sponsorerna har Alltid Blåvitt även varit i kontakt med Fredrik Wallin (försäljningschef) och Erica Berghagen (Marknad och kommunikationschef) som svarat gemensamt.

Hej Fredrik och Erica,

Hur har er avdelning påverkats av pandemin? ( t ex i form av permitteringar, uppsägningar m.m.)

Inför 2020 så såg det ljust ut. Vi bar med oss positiva vindar från 2019. Vi hade också budgeterat för att ta in ytterligare en säljresurs för att få både en kortsiktig och långsiktig effekt på intäktsströmmarna. Året började bra, men när pandemin blev ett faktum under mars månad så stannade det mesta upp. Våra partners och de vi förde diskussioner med visste inte hur det skulle påverka deras bolag och av förklarliga skäl så bromsades det mesta. Vi har jobbat på, men det uppstod ändå någon form av vakuum för att ingen visste vad som skulle hända. Ingen publik och initialt inte ens några matcher då Allsvenskan inte startade enligt plan. Klubben behövde dra i bromsen där man kunde. Man ska ha med sig att all personal på Kamratgården har gjort stora personliga uppoffringar genom permitteringar, lönesänkningar och det hårda arbete som har krävts. Även säljavdelningen. Men just permitteringarna har påverkat oss mer än vad många utanför Kamratgården förmodligen förstår. Som ett exempel är vår matchorganisation under pandemin runt 20 personer jämfört med över 100 en vanlig säsong. På säljavdelningen har vi under året gjort försök till aktivering och hålla igång våra partners, en del riktigt lyckade för att kompensera för det ”tapp” som uppstod genom att vi inte hade matchupplevelsen och möjligheterna till aktivering varit väldigt begränsade. Exempelvis firade vi cupguldet tillsammans med partners, genom besök av Oves Gatukök vid Kamratgården, vi har haft partnerträffar utomhus och digitala möten har till viss del ersatt våra fysiska träffar. Utöver detta har vi under 2020 investerat i en digital partnerplattform med syfte att samla kommunikationen till våra partners och öka möjligheten till affärsmässigt utbyte mellan våra olika träffar. Detta är en plattform som ingår på alla nivåer.
 
Hur har det påverkat ert arbete gentemot sponsorerna?
Det har inte bara varit vi i IFK Göteborg som haft det tufft. Många av våra partners har haft det tufft också. Året som gick har handlat mycket om det. Vad vi kan göra och om det finns något vi kan göra tillsammans.
 
Årskortsinnehavarna har under året haft möjlighet att ”stå kvar”. Har något liknande funnits för sponsorerna?
Vi har inte kampanjat det på samma sätt gentemot våra partners, men haft löpande diskussioner som har intensifierats framförallt i slutet av 2020 när det blev aktuellt att prata 2021 och framåt. Vi har med oss det in i alla diskussioner, men medvetenhet om att man inte riktigt har fått det man förväntade sig när man signade inför 2020. På samma sätt som våra årskortsinnehavare. Vi har fantastiska partners liksom årskorsinnehavare som förstår det tuffa läge som klubben hamnat i.
 
Om jag förstått det rätt så ingår det några biljetter till matcherna, och lite olika partnerträffar i grundpaketet. Hur mycket av det har ni kunnat leverera under 2020?
Inga matchupplevelser, men en del av de andra sakerna kopplade till olika exponeringar och träffar. Dock långtifrån det vi hade hoppats på och trott innan pandemin slog till. IFK Göteborg har under säsongen bjudit in samtliga partners vid utvalda matcher för att se matchen gemensamt hos någon av våra restaurangpartners vilket har varit väldigt uppskattat från de som deltagit. Vid dessa träffar (och övriga) har det alltid varit av största vikt att följa de vid tid gällande direktiven från FHM.
 
Det är ännu oklart om och i så fall hur mycket publik som kommer tillåtas på matcherna 2021. Har ni någon plan för hur ni ska hantera en situation där företagspartners inte kommer kunna gå på matcher och delta på olika träffar och events?
Det är en av utmaningarna som vi arbetar med, och vi har en dialog med partners för att hitta lösningar. Än en gång, förståelsen bland dem är väldigt stor. De ser grundproblematiken i att matcher spelas utan publik. Då får vi hitta andra vägar och välja att se möjligheter. Nu har vi en hel säsong bakom oss som vi har tagit lärdom av. Det gör att vi känner oss ändå betydligt mer förberedda det här året och kommer ta vara på alternativa möjligheter så länge världen är som den är.

Alltid Blåvitt tackar Edvin Boije, Fredrik Wallin och Erica Berghagen för att de tagit sig tid att svara på frågorna.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-02-03 18:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg