Lagbanner
Stig Torbjörnsen klar: ”Blåvitt är i mitt hjärta”

Stig Torbjörnsen klar: ”Blåvitt är i mitt hjärta”

IFK Göteborg presenterade under söndagseftermiddagen Stig Torbjörnsen som ny chefsscout – som inte hymlar med sina känslor för Blåvitt; ”Väldigt stort att få komma hit”.

När IFK Norrköping  under fredagen meddelade att kontraktet med profilscouten Stig Torbjörnsen, 57, brutits, uppstod många spekulationer om det var för en eventuell flytt till IFK Göteborg som låg till grund. Strax efter lunchtid under söndagen när Torbjörnsen dök upp på Kamratgården konfirmerades ryktena.

Stig Torbjörnsen har skrivit på att flerårskontrakt med IFK Göteborg och får titeln chefsscout, med ansvar för det underlag som ligger till grund för spelarrekryteringar. I rollen basar han för en organisation med Olle Sultan, Robin Söder och David Vukovic.

– Jag kommer till en förening med stora ambitioner och en organisation som arbetar på ett spännande sätt. Blåvitt eftersträvar en blandning av spelare från sin egen akademi kryddat med spelare utifrån, och jag ser fram emot att arbeta med det som utgångspunkt. Det finns en stor potential här, säger Torbjörnsen till officiella.

Samtidigt är Stahre lyrisk över förstärkningen. För en del må Torbjörnsen vara okänd men för experter med god insyn i scoutingvärlden är norrmannen ett otroligt respekterat namn.

– Vi får till oss en av Skandinaviens mest välrenommerade personer på sitt område. Det arbete han har gjort i Rosenborg och i Norrköping talar för sig självt. Att vi knyter honom till oss visar också en hel del om var IFK Göteborg står, säger chefstränare Mikael Stahre.

Det var i norska Trondheim Torbjörnsen först gjorde sig ett större namn internationellt. Vid presentationen för Norrköping i juni 2017 skrev stjärnagenten Patrick Mörk följande:

– Anställningen av Stig Torbjörnsen kan vara en av årets bästa värvningar i Allsvenskan, alla kategorier. En av Skandinaviens mest erfarna och bästa scouter.

Arbetet i Norrköping har knappast gjort hans resumé sämre. Förutom att han varit högst delaktig i det Afrikaspår Peking satsat väldigt hårt på senaste åren, sägs han vara bakom förstärkningarna av Isak Bergmann Johannesson och Samuel Adegbenro, två spelare som såldes för 50 respektive 30 miljoner kronor.

Något överraskande som kom fram under presentationen på Kamratgården var hans starka känslor för IFK Göteborg och att han tillsammans med kompisarna såg Europacupmatcherna på 80-talet.

– IFK Göteborg har alltid betytt något för mig. Jag och mina vänner satt och tittade på matcherna på 80-talet och kan hela historiken. Därför är det för mig väldigt stort att få komma hit och jobba i den här föreningen. Blåvitt har alltid haft en plats i mitt hjärta.

Det blir onekligen intressant att följa var Torbjörnsen kan uträtta i Göteborg, i synnerhet med den bakgrund av missnöje och kritik klubben fått från supportrarna för tidigare spelarrekryteringar.

 

Philip Semmlerphilip.semmler@svenskafans.com@philipsemmler2022-05-01 16:46:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg