Lagbanner
Supporterföreningen Änglarna sponsrar damlaget

Supporterföreningen Änglarna sponsrar damlaget

Änglarna kommer att stödja IFK Göteborgs damlag under tre år och kommer även att synas på matchtröjorna. Alltid Blåvitt har pratat med Leif Kyldal från styrelsens damlagsutskott

Initiativet kommer från ett styrelseutskott som funnits i över ett år. Pandemin har emellertid gjort att verksamheten fram tills nu skett i det tysta. Å andra sidan har utskottet haft gott om tid att förbereda den lansering som nu kommer.
 
- Efter att jag och några andra blev invalda i styrelsen förra året bildade vi ett damlagsutskott, säger Leif Kyldal. Vi skulle jobba lite extra med damlaget som var på tapeten efter årsmötesbeslut och så vidare. Det var jag och tre andra, och vi tog kontakt med damlaget och presenterade oss och tänkte att vi skulle inleda ett samarbete med supportstöd. Men så kom Coronan och det blev lite konstigt på alla sätt och vis. 
 
Det har varit viktigt för utskottet att noggrant förankra samarbetet i damlagets ledning.
 
- Vi har haft kontakt med damlagets ledning och det har varit väldigt trevligt, säger Leif Kyldal. Vi har träffat dem vid några tillfällen och lagt upp något slags approach till det hela. Vi får ju känna av lite hur de känner inför det här, eftersom det är ganska unga spelare. Sedan har pandemin satt hinder. Man fick gå på några matcher. Vi var på Serneke-arenan och kollade på när matcherna när damlaget spelade. Vi har också, när vi pratat med ledningen för damlaget, fått önskemålet att vi ska ta det lite försiktigt. Man kanske inte kan komma med allt man har. Till exempel brukar Änglarna utse årets Ärkeängel bland spelarna i herrlaget. Men vi beslöt att vi inte skulle göra det utan vi ger dem en gemensam utmärkelse när de som senast går upp en division.
 
Vad kommer att hända framöver?
 
- Det mest konkreta vi gjort är det vi presenterade idag, att vi går ut och sponsrar damlaget, säger Leif Kyldal. Under tre år handlar det om hundra tusen kronor i reda pengar, som de får till sin verksamhet. Vår ambition är att damlaget ska få samma stöttning som herrlaget. Vi har ambitionen vi ska uppmuntra supportrar att gå på deras matcher, när det kommer igång. Vi ska anordna bortaresor, och det blir enkelt i början när det är låga divisioner. Men vi ska stötta dem på samma sätt som vi stöttar herrlaget.
 
Men laget är redan igång med matcher, det har avverkat fyra omgångar i gruppspelet till F17-SM.
 
- Det officiella damlaget, som vi ser det, är det lag som spelar i division 3B.
 
Men det är ju samma lag?
 
- Vi har inte uppfattat det som att det är det officiella damlaget som spelar F17-SM 2021, säger Leif Kyldal. Det kan vara samma lag, men Blåvitt skickade ju sin trupp som landslag en gång – och då var de landslag, inte Blåvitt. Vår ambition är att stötta damlaget. Sedan stöttar vi naturligtvis alla lag indirekt, både flickor och pojkar, när det gäller vårt stöd till föreningen. Som jag ser det är det två olika lag. De är inte olika till innehållet, men de spelar i olika sammanhang. I division 3B möter de inte Jönköpings Södra, precis. Det är den vägen de går för att komma till elitnivån. Det är så vi tänker.
 
Då ser vi fram mot hösten. Första matchen i division 3B är 20 augusti. Vad kan vi förvänta oss från Änglarnas sida?
 
- Vår ambition är att ha en närvaro på läktarna, säger Leif Kyldal. Vi kan bjuda supportrarna upp till dans, men sedan är det upp till varje enskild supporter att komma till matcherna när det är möjligt. Vi försöker få igång ett intresse även för damfotbollen. När matcherna kommer igång i division 3B kommer vi att göra vårt bästa för att vara med där.


Detta är min sista text på Alltid Blåvitt. Jag är tacksam för all uppmärksamhet och allt det intresse som damfotbollen fått under det här året. Nu öppnas arenorna upp för publik och rapportering på plats och då ska jag inte sitta i Stockholm och följa laget på avstånd. Tack, alltid Blåvitt!
 

Mats Deland2021-06-17 19:01:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg