U21-matchrapport Varbergs Bois – IFK Göteborg (1-1) "Där var han en nyckelfigur"
Isak Dahlqvist, med A-lagskontrakt till 2023, stod för en fin insats i dagens U21-match.

Dagen efter Marek Hamsiks drömmål mot Sirius följde ett antal blåvita spelare med U21-laget till Varberg. Tillslut säkrade en krigarinsats ett oavgjort resultat efter att Hannes Lennartsson tryckt in kvitteringen under matchens slutminuter.

Det var en namnstark trupp som åkte till Varberg för att möta just Varberg. I truppen fanns A-lagsspelare som August Erlingmark, Ole Söderberg och Yahya Kalley men även spelare som varit uppe och nosat på seniorfotbollen, till exempel Oscar Vilhelmsson, Alfons nygård och Isak Dahlqvist.

Laget ställde upp i en 4-2-3-1 uppställningen enligt följande: Söderberg i mål, backlinje från höger med Hannes Lennartsson, August Erlingmark, Erik Reis, Yahya Kalley, två defensiva mittfältare i form av Tim Van Assema och Filip Ambroz med August Tellander, Alfons Nygård och Isak Dahlqvist framför sig, samt Oscar Vilhelmsson ännu ett snäpp längre fram.

Under matchens gång är det högt bolltempo och fysiskt spel. Utifrån det blir det många dueller och tyvärr, för blåvit del, får mittfältaren Filip Ambroz, som spelade en A-lagsmatch så sent som i det allsvenska genrepet mot Värnamo, gå av skadad i början på halvleken. In kom istället Ishak Samoun.

Många blåvita-spelare presterar på en bra nivå under den första halvlek, där högerbacken Hannes Lennartsson och mittbackskollegan Erik Reis visar fin defensiv spelförståelse samt en vilja att offra sig för laget. Även Isak Dahlqvist sticker ut i positiv bemärkelse och jobbar hårt både med och utan boll. Väl med boll är Dahlqvist svår att ta bollen av och med hjälp av sin låga tyngdpunkt skapar han en straffsituation som domaren inte väljer att blåsa för.

Trots individuellt bra insatser i Blåvitt är det Varberg som för matchen och skapar ett antal hörnor mot ett tillbakatryckt Blåvitt. Hallänningarna skapade även halvleken farligaste målchans efter en hög bollerövring i slutet på halvleken. I halvtidsvilen byttes såväl Erlingmark som Kalley ut.

När spelet väl sattes igång fick Oscar Vilhelmsson ett bra läge direkt, men målvakten i Varberg räddar. På den blåvita hörna som följer går nicken tätt över. Efter Blåvitts målchanser har man, likt i första halvlek, fortsatt problem med att ta sig loss ur Varbergs höga press, vilket skapade lägen för de grönsvarta. Först kommer Blåvitt undan undan med blotta förskräckelsen när en Varberg spelare missar öppet mål från straffpunkten. Efter det räddar Söderberg ett friläge, för att lite senare stå för två fina räddningar på rad. Till slut tar däremot Varberg ledningen efter att nummer 22 placerar in ett skott någon meter utifrån straffområdet vid Söderbergs vänstra stolprot.

Efter målet fortsätter Varberg att pressa högt på ett effektivt vis, vilket Blåvitt har fortsatta problem med. Däremot visar U21 prov på en utmärkt mentalitet och är inte i närheten av att ge upp. I slutet på den andra halvleken ger krigandet resultat då Hannes Lennartsson kan trycka in slutresultatet till 1-1 under matchens slutminuter efter en tilltrasslad situation.

Sammanfattningsvis för Varberg matchen och får bra effekt av sin höga press. De till synes få gånger Blåvitt kommer loss skapar laget däremot fina kontringar, där det endast är den sista passningen som saknas. Framför allt syntes dessa kontringar under den första halvleken, där Isak Dahlqvist var en nyckelfigur. Under den andra halvleken tar Varberg över tillställningen mer och tvingar Söderberg till ett antal högkvalificerade räddningar. Det ska även sägas att Blåvitt spelar på ett svårt sätt, och i princip alla uppspel går längs med marken. Något som gör det svårt mot högt pressande lag som dagens Varberg, men också något otroligt lärorikt för spelarna att ta med sig in i A-laget när spelet väl sitter.

För framtiden påverkar inte matchen en speciell spelares A-lagsaktie nämnvärt. Är det några spelare som höjt sitt värde är det Hannes Lennartsson  som i mina ögon presterade på högst nivå. Dels gör Lennartsson målet, dels är han även stark defensivt under matchens gång. Av de A-lagsspelare som var med i truppen gör Yahya Kalley och August Erlingmark vad som kan förväntas av dem. Ole Söderberg står för en bra insats och gör ett flertal bra räddningar, framför allt räddningen på ett friläge i början på andra halvlek.