Lagbanner
Utvärdering av Alltid Blåvitts forumenkät
Martin Smedberg-Dalence var frekvent läsare av Alltid Blåvitts forum under sin tid i IFK Göteborg.

Utvärdering av Alltid Blåvitts forumenkät

Alltid Blåvitt har inför säsongen 2021 haft en enkät ute bland forumanvändarna för att få en utvärdering av hur de trivs på forumet, hur de tycker modereringen sköts och om de hade velat ändra något i forumreglerna.

För att få en bättre bild av hur läsarna trivs på forum, hur de känner för forumet och hur forumet kan bli bättre har Alltid Blåvitt haft en enkät ute där användare kunnat svara på lite olika frågor om hur de ser på forumet.

Det har varit 9 frågor där användarna har kunnat lägga till kommentarer i textform såväl som svara genom att kryssa i svar i en fyrgradig skala. Många har lagt till en kommentar till sina svar vilket hjälper oss i vår utvärdering, även om personen som svara ”Håller inte med alls” och kommenterade ”Heja Häcken” på alla frågor kanske missförstått vad det var för forum frågorna gällde.

Första frågan handlade om användarnamn och hur forumet används. Där kunde de tillfrågade svara med användarnamn, vara anonyma, såväl som att svara att de läser forumet men inte skriver själva.

Där var det rätt jämnt fördelat mellan de olika svaren, där 32% valde att vara anonyma, 38% svarade att de läser men inte skriver, och 30% svarade med sina användarnamn.

Fråga 2 ”Alla kan känna sig välkomna på Alltid Blåvitts forum”.
Där har 81% av användarna svarat att de håller med till olika grad och 6% att de inte alls håller med.



Bland kommentarerna framkommer att många användare tycker att forumet kan vara exkluderande på olika sätt. Exempel som ges är outtalade regler, interna skämt, och grova svepande antydanden och anklagelser.



Fråga tre ”Diskussionerna på Alltid Blåvitts forum håller överlag en bra nivå.
Här har 63% av användarna svarat positivt, och 11% att de inte alls håller med. Noterbart är de som håller med helt och hållet är färre än de som inte alls håller med. Det här är också den fråga som fått lägst viktade svar av alla frågor.



Vissa av kommentarerna poängterar att det är ömsom bra, ömsom dåliga diskussioner och att det ingår i ett internetforum att det inte alltid diskuteras ämnen som du själv tycker är intressanta.

Andra kommentarer tar upp att många diskussioner spårar ur och oftast slutar med att användare tar till pajkastning och tillskriver andra användare åsikter de aldrig uttryckt. Svaren här vävs också in en del med svaren på fråga två, där flera kommenterar att det ofta blir väldigt interna diskussioner som inte alla är insatta i, och att forumet ofta fylls upp helt av skämt eller personliga konflikter som dödar andra diskussioner.



Fråga 4 ”Det är högt i tak på Alltid Blåvitts forum”.
Här har 73% svarat positivt, varav 30% helt håller med. 6% håller inte med alls.



I kommentarerna är det svårt att dra några tydliga slutsatser. Några kommenterar att moderatorerna modererar lite för snabbt ibland och att modereringen kan bero på dagsform. Andra kommentarer är att det finns en tendens bland användare att konsekvent avfärda och trycka ner de som har avvikande åsikter. Något som tas upp, som knyter an till några av de tidigare frågorna, är hur ”återfallsförbytare” hanteras där användare svarat på båda sidor spektrat. Några kommentarer gör gällande att vissa användare känner att de blir modererade för inlägg som andra kommer undan med, samtidigt som andra användare vill se mer moderering av användare som ofta ligger på gränsen.



Fråga 5 ”Jag trivs bra på Alltid Blåvitts forum”
Där har 76% svarat positivt, och återigen är det 6% som svarat att de inte håller med alls.



Noterbart och intressant är något som lyfts i kommentarerna, att flera användare upplever den dåliga stämningen och många personangreppen gjort att bredden på användarna minskat.

Det skulle i teorin kunna innebära att de som inte trivs redan sorterats bort och att bara de som står ut är kvar och svarar på frågorna. Det är en bild som förstärks lite av att flera av kommentarerna handlar om att de ”har hård hud” och har lärt sig filtrera bort personangreppen.

Andra kommentarer är att det är alldeles för mycket åsikter om andras åsikter såväl som för mycket diskussioner om användare på forumet snarare än om Blåvitt.

Det är också flera som kommenterat att forumet är väldigt negativt (troligtvis tack vare de bristande resultaten för Blåvitt de senaste åren) och att det skapar ett väldigt tråkigt debattklimat.



Fråga 6 ”Moderatorernas ingripande sker tillräckligt ofta”
Där har 20% svarat negativt, 19% svarat att de inte vet, och 61% svarat positivt.



Bland kommentarerna är det många som skriver att när det saxas så saxas det bra, men att ibland kan uppenbara troll få härja fritt på tok för länge. Många skriver att ibland saxas det för hårt, och ibland får vissa hålla på och sänka forumnivån för länge men att nivån överlag ändå är helt okej.



Fråga 7  "Moderatorerna behandlar alla skribenter och inlägg konsekvent och likvärdigt"
Här har 21% svarat negativt, 18% att de inte vet, och 43% att de håller med helt och hållet. Det här är den frågan som har högst andel ”Jag håller helt med” svar av alla frågor i enkäten, men det tycks ske på bekostnad av ”Jag håller delvis med” som bara kryssas i av 18%



Även i kommentarerna blandas lovord med kritik. Något som flera kommentarer tar upp är att det tycks gälla olika regler för motståndarsupportrar och blåvita. Det finns även tecken på en viss polarisering där vissa kommentarer handlar om att användarna känner sig censurerade, medan andra kommenterar om att vissa användare har fått för många chanser utan att bättra sig och borde spärras permanent.



Fråga 8 ”Finns det något som borde tas bort eller läggas till i forumreglerna?”

Där har vi bara tagit emot svar i textformat och många har tagit sig tiden att skriva tänkvärda kommentarer. (Och det är väldigt roligt att så många engagerat sig i formuläret. Det hjälper oss också att få med oss så mycket som möjligt ur den här korta undersökningen.)

Något som tas upp av flera, och även förekommer i kommentarerna på de andra frågorna är att citatfunktionen inte används på ett bra sätt. Det blir lätt väldigt långa och oöverblickbara trådar som fyller forumet.  

En annan sak som tas upp i flera kommentarer är att det borde finnas någon regel mot att spamma samma åsikt om och om igen. Det tas även upp att många användare till synes bara kommer in för att ventilera frustration och skapar ett väldigt negativt klimat där allt är värdelöst.

Flera kommentarer tar också upp att det ganska otrevliga rådande politiska debattklimatet letar sig in på forumet ofta. Speciellt att det också ofta görs på ett ganska otrevligt sätt.  

Några ville stänga forumet för andra lags medlemmar, medan andra tyckte att det är bra att forumet är öppet. (I sammanhanget ska sägas att Alltid Blåvitt haft som policy att forumet alltid ska vara öppet, men i höstas stängdes det av misstag i några veckor.)

En sak som tas upp som vi redan försökt börja implementera är att istället för att säga till folk öppet i forumet genom att t ex ändra i deras inlägg, ta bort inläggen och skriva privat. I och med att forumreglerna säger att diskussioner om moderering inte ska tas i forumet är det rimligt att även moderatorerna tar den typen av diskussioner privat.



Fråga 9 ” Är du intresserad av att bli moderator och/eller att skriva för Alltid Blåvitt? Lämna din mejladress.”

Även om användaren som satte lägst betyg möjligt i alla frågor och lämnade mailadressen ”diktatur@gråvitt.ålderdomshem.se” verkade se väldigt mycket utvecklingspotential i Alltid Blåvitts forum, så tror vi inte mailadressen blev riktigt rätt. De flesta servrar klarar inte av att hantera å i adressen.

Bland övriga som anmält intresse ska vi se igenom och se vad vi kan göra.


Sammanfattning
Vad händer nu? Mycket av det som tas upp handlar om hur vi (alla som skriver på Alltid Blåvitts forum) bemöter varandra. Den frågan som viktats mest negativt är frågan om hur bra nivå diskussionerna på forumet håller. Att höja diskussionerna är inget vi som moderatorer kan göra själva utan där måste alla som skriver hjälpas åt.

Däremot kommer vi se över reglerna lite och titta på om det går att få in formuleringar om dels att inte skapa för långa citattrådar, dels upprepa samma sak om och om igen. Andra områden att se över är t ex att förtydliga hur vi modererar. Ett exempel på detta som vi stött på ofta är när flera inlägg ligger på gränsen, och sedan kommer ett svar som går över gränsen. Då har vi oftast valt att ta bort alla inlägg, vilket lett till att användare undrar varför de blivit modererade när deras inlägg inte var så farliga.

Vi kan inte sitta inne och övervaka forumet dygnet runt, men vi kan försöka hjälpa debattklimatet bli bättre genom att saxa proaktivare, och framför allt öka dialogen med de som blir saxade och i privata meddelanden förklara varför de blir saxade istället för att bara ta bort meddelandena. Det är samtidigt något som tar en hel del tid, så återigen, för att det ska fungera så måste alla hjälpas åt och försöka att inte dras ner i personangrepp, översittarattityd och

Det är en svår balansgång, för vi vill inte saxa i diskussioner, men för att ha ett bra diskussionsklimat så måste vi försöka få bort fultolkningar, ordmärkande, översitteri och personangrepp.

Förändringar
För att försöka göra forumet trevligare för alla planerar Alltid Blåvitt att göra följande förändringar och regelförtydliganden.

Modereringsförändringar

  • Moderatorerna ska i större utsträckning ta kontakt med personer via DM istället för att skriva öppet i forumet när enskilda individer missköter sig och behöver tillrättavisas. Det innebär också att moderatorerna kommer fortsätta ta bort inlägg som kommenterar modereringen i forumet.
  • När en diskussion går över gränsen kommer även tidigare inlägg som är i gråzonen tas bort.
  • Politiska diskussioner som inte rör fotboll kommer tas bort, liksom politiska diskussioner som under vägens gång tappar kopplingen till IFK Göteborg eller fotboll i allmänhet.
  • Moderatorerna kan inte vara inne dygnet runt. När det kommer in troll, mata inte trollen. Kommentarer som matar trollen kommer också tas bort.
God “netikett” och diskussionsetik
  • Inlägg som medvetet feltolkar inlägg, tillskriver andra åsikter de inte uttryckt eller använder andra former av oärlig debatteknik kommer tas bort.
  • Användare som återkommande och enbart framför samma enskilda budskap gång på gång kommer varnas.
  • Med ”Låg profil och konstruktiv ton” från motståndarsupportrar menas just det. Kommentarer med ton av “hets” uppfattas ofta otrevligt och tenderar att ta fram det sämsta ur skribenter. Motståndarsupportrar som kommer in med gliringar och ”skämt” kommer bli saxade. Likaså kommer vi begränsa tillfällen där motståndarsupportrar kommer in och startar nya diskussioner som fokuserar på sitt eget lag, även om det är fortsatt tillåtet att i en pågående diskussion referera till ens eget lag som ett exempel. Diskussion om ett annat lag än Blåvitt bör objektivt kunna lyfta både för- och nackdelar som uppstått med lagets agerande.
God stämning
  • Översittande och ordmärkande kommentarer kommer tas bort och varnas för i PM. Dessa kan röra överdrivna språkliga påpekanden eller åsikter, resonemang grundade enbart i att man varit blåvit supporter ett visst antal år, eller andra nedlåtande uttryck gentemot andra forumskribenter.
  • Moderatorerna modererar forumen. Inlägg som säger till andra vad de får och inte får säga, vilka smeknamn som ska användas, m.m. kommer varnas och tas bort.
  • Gillar du inte en diskussion som förs så kan du försöka starta en annan diskussion eller vänta tills en roligare diskussion dyker upp. Inlägg som beklagar sig över andra inlägg kommer tas bort.

Alltid Blåvitt är glada över att många verkar uppskatta forumets goda sidor, och hoppas på brett stöd för dessa åtgärder för att göra forumet ännu trivsammare för allt fler.

Alltid Blåvitt2021-02-06 07:02:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg