Lagbanner
Vad väntar i cupen? Alltid Blåvitt analyserar!
IFK Göteborg är regerande mästare efter fjolårets finalseger mot Malmö FF.

Vad väntar i cupen? Alltid Blåvitt analyserar!

Tävlingsåret inleds med Svenska cupen, där Blåvitt är regerande mästare. Alltid Blåvitt tar en titt på motståndet, och försöker förutse IFK Göteborgs chanser.

Det är cupspel på gång, med första matchen redan den kommande helgen. Halva tjusningen med cupspel är att resultaten blir lite extra oförutsägbara, men vi ska trots det göra ett försök. Vi kommer försöka utgå från sannolika resultat, hur tvivelaktig den frasen än må vara, och göra vårt bästa för att förutspå cupens utgång 2021.

Gruppspel

Sandvikens IF - IFK Göteborg, 20 februari 2021

Sandviken huserar till vardags i division 1 och borde, trots fler allsvenska säsonger än BK Häcken, inte vara någon svår motståndare. Samtidigt har Blåvitt en inte särskilt stolt tradition av att underprestera i cupdebuter mot lag ur de lägre divisionerna. Efter en rejäl resa norrut, helt utan supporterstöd, och med en stark underskattningsfaktor ligger det nära till hands att IFK Göteborg får slita hund för poängen. Det vore tyvärr inte förvånande om några av dem gick miste på vägen.

Vi tippar: 2-2
Samtidigt: GIF Sundsvall - IFK Norrköping 1-0

IFK Göteborg - GIF Sundsvall, 27 februari 2021

Få fraser har upprepats så mycket som att Blåvitt ska bäras upp av ett lag fullt av kravställare säsongen 2021, och det kan förhoppningsvis leda till att man i alla fall slår tillbaka dubbelt så hårt efter de riktiga sammanbrotten. Här är det GIF Sundsvall, ett respektabelt Superettalag, som får sota för det och där nivåskillnaden ändå skiner igenom i en glasklar hemmaseger där resultatet är i underkant.

Vi tippar: 3-1
Samtidigt: IFK Norrköping - Sandvikens IF 5-1

IFK Norrköping - IFK Göteborg, 6 mars 2021

I gruppfinalen mot IFK Norrköping blir hemmalaget, ett topplag stora delar av förra säsongen, tyvärr ett nummer för stort och IFK Göteborgs cupäventyr är över…
(Här kommer redaktören in med piskan och förklarar att jag inte kommer undan så enkelt. Blåvitt ska till slutspel, lös det!)
… verkar det åtminstone, tills Blåvitt lyckas kämpa sig till en hörna i 83:e minuten, där Carl Johansson visar de huvudegenskaper han hyllats så för. Med blodad tand och häng på slutspelet pressar bortalaget till sist in segermålet på övertid och tar sig vidare till slutspelet, där en oviss lottning väntar.

Vi tippar: 1-0 1-2
Samtidigt: GIF Sundsvall - Sandvikens IF 2-0

Slutspelsmotståndet

Från grupp 1: Malmö FF
Sannolikhet för IFK-seger: 30 %
Kommentar: På papperet den givna favoriten, men ofta svaga i säsongsstarten och matcherna mot Blåvitt blir nästan alltid uppsnackade, vilket gynnar slag ur underläge.

Från grupp 2: IF Elfsborg
Sannolikhet för IFK-seger: 40 %
Kommentar: Ett bra lag med en bra säsong bakom sig, där oddsen får anses stå i Boråslagets favör, för tillfället - men en lovande försäsong där Blåvitts äldre garde visar form kan snabbt jämna ut villkoren.

Från grupp 3: BK Häcken
Sannolikhet för IFK-seger: 60 %
Kommentar: BK Häcken är allt som oftast inget dåligt lag, men tre dagar innan match kommer någon ge efter för frestelsen att snacka ut Blåvitt i media för att sedan göra en rejäl plattmatch när det väl gäller. Andreas Alm snackar till sig ett rött och Blåvitt brottar sig till segern.

Från grupp 4: Djurgårdens IF
Sannolikhet för IFK-seger: 20 %
Kommentar: Man får medge att klubben med hemvist i södra Stockholm är ett lag Blåvitt haft extra svårt mot de senaste åren. Med en i hög grad bibehållen trupp lär laget bjuda hårt motstånd om man möts i slutspelet.

Från grupp 5: Mjällby AIF
Sannolikhet för IFK-seger: 60 %
Kommentar: Mjällby tog  sig överraskande till en femteplats i Allsvenskan, men utan sin target Moses Ogbu och med mer att leva upp till känns motståndet ändå görbart, om än inte enkelt, för ett Blåvitt stärkt från förra säsongen.

Från grupp 6: IFK Norrköping Göteborg

Från grupp 7: IK Sirius
Sannolikhet för IFK-seger: 60 %
Kommentar: Uppsala-laget har förlorat sin tränare och stora delar av fjolårets stjärnor, och delar grupp med jämförbara Örebro SK. Skulle man gå vidare får Blåvitt ändå ses som relativa favoriter.

Från grupp 8: Hammarby IF
Sannolikhet för IFK-seger: 40 %
Kommentar: Hammarby har haussats inför säsongen, även om fjolårsförhoppningen Zlatan Ibrahimovic väl inte känns riktigt lika aktuell för klubben i år. Hammarby hade de en tuff säsong 2020, men kan ha ett marginellt övertag på Blåvitt om man tar sig vidare ur gruppen.

 

John Fhager2021-02-17 23:25:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg