Lagbanner
Veckan som gått: "En georgisk hjälte mindre..."
Det var kamp och slit mot Helsingborg, men Giannis Anestis i målet behöll nollan intakt.

Veckan som gått: "En georgisk hjälte mindre..."

Veckan som gått är ett tillfälle att med lite distans till det som skett under veckan få tillfälle att summera och kort kommentera det som skett, och se en bredare tematik i det som sker kring IFK Göteborg och här hos Alltid Blåvitt. Så här har veckan sett ut för Göteborgskamraterna…

Den gångna veckan har dominerats av de båda träningsmatcherna IFK Göteborg spelat med kort tids vila, och som utgjort de sista genrepen innan Svenska cupen drar igång de kommande veckorna.

IFK Göteborg - Degerfors IF, tisdag 9 februari

Matchen mot Degerfors bar två ansikten, där IFK Göteborg under första halvlek och en bit in i andra spelade okej men inte bra, och efter 60 minuters spel låg hemmalaget under med 2-0 efter att Blåvittbekante Victor Edvardsen slagit till två gånger. När Degerfors sedan vädrade sin bänk under slutet av matchen lyckades Blåvitt, som spelat med juniorer inblandat matchen igenom, komma ikapp till 2-2.

Nye Gustaf Norlin debuterade och gjorde sitt första mål i IFK Göteborg, och Rasmus Wikström, återkommen från skador, steg upp och sa goddag och fastställde slutresultatet på en välslagen frispark från Giorgi Kharaishvili.

Det vi tog med oss från matchen var främst vissa individuella insatser, och en något djupare inblick i lagets utveckling och strategiska tänk under Roland Nilsson.

Matchen mot Helsingborg

Under lördagen var det så dags igen för match, när laget fick sin tredje genomkörare på en vecka i ett tempo som liknat fjolårets tätt sammanpressade matchschema. Denna gång styrde Blåvitt söderut för match mot nyblivna Superettalaget Helsingborgs IF på Olympiafältet, där man efter 90 ganska matta och tråkiga minuter fick med sig 0-0 hem till Göteborg.

Som Carl Johansson skulle förklara efter matchen skilde den sig mot de tidigare i det att man startade med mer av en normalt tilltänkt startelva, om än med vissa modifieringar på grund av skador med mera, och i det att de flesta spelarna fick köra i 90 minuter i stället för de 45 många gjort i de tidigare matcherna.

Med bara tre byten fick spelarna sannolikt en bättre chans att komma in i matchtempo, men prestationen blev dessvärre formad av den sammanlagda tröttheten från det intensiva schemat och den plötsliga stegringen senaste veckan. I en ganska intetsägande och chansfattig match tog vi med oss en oro över bristande kommunikation i laget samt den bristande tiden att utveckla spel och matchform till cupstarten. På det  positiva kontot noterades såklart firandet av Sebastian Erikssons 300:e match, och det överlag stabila blåvita försvarsspelet.

Giorgi till Ferencvaros

Veckan sannolikt största och mest oväntade nyhet kom när rykten plötsligt dök upp under torsdagkvällen om att Giorgi Kharaishvili skulle vara på väg bort. Källor i olika medier viskade om att ungerska Ferencvaros skulle vara nära att göra klart med den georgiske 24-åringen, och under fredagen bekräftades Giorgis omedelbara övergång.

Giorgi Kharaishvili kom till Blåvitt 2018 som en ung, lovande offensiv mittfältare med en beryktad högerkanon, som han sedan fick flitiga tillfällen att nyttja under säsongen. Under en av de sämre säsonger klubben sett var han en av få spelare som levererade på hög nivå, och säsongen därefter bedömdes han vara seriens näst bäste chansskapare enligt Viaplay.

Giorgi kom till laget som ett okänt fynd, och en av de som först kunde berätta om honom var forumprofilen Medelhavsmalmöit, expert på georgisk fotboll. Han har i helgen sammanfattat historien kring Giorgis tid i Blåvitt. Det är lätt att känna lite extra för en spelare som dyker upp oväntat, presterar på hög nivå och som bevisligen identifierar sig starkt med den klubb som först av alla utanför hemlandet satsat på honom, och redan 2019 gjorde Alltid Blåvitt ett mycket uppskattat inslag i form av en hyllningsvideo på den inofficiella georgiska nationaldagen St. Giorgi’s Day, 6 maj. Som svar på Giorgis avsked till IFK Göteborg repriserade vi inslaget, tillsammans med våra varmaste lyckönskningar.

Som en spelare med humör, men också med briljans och nästan unikt spelsinne på rätt dag är Giorgi förstås trots sin ålder och ett skadedrabbat 2020 en attraktiv spelare på marknaden, och Ferencvaros är ett lag som tack vare Champions League-deltagande och med stängande transferfönster denna helg har råd att betala en rimlig summa för den offensive mittfältaren. Färdiga uppgifter har saknats, men rykten har viskat om en summa omkring 10 miljoner, möjligen något högre med bonusar av olika slag. I Fotbollskanalen gick tränare Roland Nilsson ut med att klubben nu letar en ersättare.

Veckan framför…

Den kommande veckan blir spännande, med tanke på uppstarten av Svenska cupen samt eventuella nyförvärv som snart behöver ta plats i laget om de ska kunna spelas in i tid till seriestarten. Med lite mer tid att vila och ett lite lättare motstånd i inledningsmatchen på lördag kan Blåvitt förhoppningsvis göra bättre ifrån sig mot gamla klassiska Sandviken än man gjort i de tre senaste träningsmatcherna, men underskattningsfaktorn kan också slå hårt och det gäller att kämpa hårt för att bryta enpoängstrenden och bära hem en seger till Göteborg, redan från start.

Alltid Blåvitt följer laget, i med och motgång.

 

John Fhager2021-02-14 21:56:19
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg