Lagbanner
Veckan som gått: Transferboom och stormar kring Göteborgs damlag
Målvakten Ole Söderberg spelar i de vackraste av färger under 2021.

Veckan som gått: Transferboom och stormar kring Göteborgs damlag

Veckan som gått är ett tillfälle att med lite distans till det som skett under veckan få tillfälle att summera och kort kommentera det som skett, och se en bredare tematik i det som sker kring IFK Göteborg och här hos Alltid Blåvitt. Så här har veckan sett ut för Göteborgskamraterna:

Transferkavalkaden fortsätter

Under den gångna veckan har den blåvita försäsongen fortsatt i samma stil som den inletts - med full aktivitet på transferkontot. Vid veckans inledning hade sex spelare från förra säsongen blivit klara ut, tillsammans med två anställda i fotbollsstaben. När veckan nu summeras har även Christian Kouakou lämnat för Sirius samt Tom Amos och Adil Titi gått på säsongslånga lån (till Utsikten respektive Brage). Som ersättare på målvaktssidan har klubben i stället under veckan gjort klart med 30-årige Ole Söderberg, senast i Kalmar.

Med en trupp om 21 spelare är det sannolikt att ett par spelare kan väntas in, och även om Gustav Svensson nu enligt GT ryktas på väg till Guangzhou R&F i Kina ska det bli spännande att se hur sportchef Pontus Farnerud ersätter de förlorade spelarna och positionerar truppen inför säsongen 2021.

Svängarna kring Kopparbergs/Göteborgs FC

Oklarheterna kring Kopparbergs/Göteborgs FC lindrades något under veckan när det blev klart att BK Häcken genom ett gradvis fördjupat samarbete ämnar köpa sig till föreningens plats i Allsvenskan, förutsatt att klubbens medlemmar inte motsätter sig detta kringgående av sportens villkor under ett extrainsatt årsmöte. Det är alltså inte bekräftat när man kan väntas se Blåvittbekanta Evelyn Ijeh och Mats Gren i gulsvarta dräkter.

IFK Göteborg avvisade tidigt förfrågningar om att ta över Kopparbergs/Göteborgs FC, med hänvisning till ett årsmötesbeslut där föreningen fastslagit att man ska spela sig upp till elitnivå på egna meriter. Frågan om ett oberoende elitlag i Göteborg på damsidan på det sätt det sett ut just nu är dock mångfacetterad, och det har bland annat från Alltid Blåvitts redaktion lyfts fram att det finns ett väldigt stort värde för ungdomsverksamheten på damsidan i att det finns ett elitlag redan idag att ta sikte på, då Blåvitt själva dessvärre är ett par år bort från den nivån.

Att BK Häcken nu tagit samma väg som bland annat AFC Eskilstuna väcker dock känslor, och det finns mycket att säga om det vägval Blåvitt själva gjort. Om du har outtryckta tankar om detta är du varmt välkommen att skriva en gästkrönika hos Alltid Blåvitt. Mejla oss dina synpunkter i krönikeform till alltidblavitt@svenskafans.com.

Långläsning hos Alltid Blåvitt om vad vi vet att vi inte vet

Under sommaren 2020 presenterade Alltid Blåvitt en uppmärksammad genomgång i långläsningsform av hur IFK Göteborgs dåvarande läge hade rötter i problem som kanske inte kunde förutsägas, men som i alla fall kunde tänkas, enligt devisen att det finns okända lägen man känner till kan uppstå (“known unknowns”). Utifrån NASA:s planeringsmodell tog vi sikte på hur Blåvitt hade kunnat gjort jobbet annorlunda för att ta ansvar redan innan säsongens problem uppstod.

När säsongen 2020 nu gått till sin ände och 2021 står för dörren följer vi upp läget och slår i en ny artikelserie ut riktlinjerna med ett öga på vilka “known unknowns” och okända problem man ändå kan förutse eller förvänta sig för Blåvitt under det kommande året. Under veckan har del ett och del två presenterats, och Alltid Blåvitt räknar med att fortsätta bevaka läget.

John Fhager2021-01-17 23:18:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg