Lagbanner
Vukovic & Fhager om Kolbeinn: "Man kan inte ha en hel trupp med återhämtningsbyxor"

Vukovic & Fhager om Kolbeinn: "Man kan inte ha en hel trupp med återhämtningsbyxor"

IFK Göteborg har under onsdagen gjort klart med Kolbeinn Sigthorsson från ärkerivalen AIK från Solna. David Vukovic och John Fhager från Alltid Blåvitt-redaktionen säger sitt om värvningen.

David: 2016 var han i allra högsta grad med och sänkte England i EM-åttondelsfinalen tillsammans med det isländska landslaget, men 2019 och 2020 har verkligheten varit något helt annat för Kolbeinn Sigthorsson i AIK. Tre mål och fyra assist på 35 framträdanden i Allsvenskan är facit efter islänningens tid i 08-klubben. Samtidigt har han under samma period till och från varit med och startat och målat i det isländska landslaget under EM-kval och Nation League-matcher.
Det gör en därför jäkligt kluven. Kvalitén finns ju där, det är det ingen tvekan om.
Men någonstans måste man kolla på vad han har presterat nyligen, inte för fem-sex år sedan.
Och det är inget som får en att jubla direkt.
Om man däremot vill ha en aningen positivare approach till värvningen finns det en del olika sätt att se på det.

AIK har som bekant inte byggt sitt spel för att få ut maximalt av sina nummer nior de senaste åren, snarare tvärtom. Utan att veta något, skulle det inte förvåna mig om ett sådant taktiskt upplägg tagit ut sin rätt både mentalt och kvalitativt. Att som nia lägga energi på massa annat under 90 minuter gör ju såklart att du tappar kvalité i målskyttet. Samtidigt tror jag det taktiska upplägget kan ha fått Sigthorsson att tröttna i samband med att han under stora delar av tiden i AIK varit skadad och sjuk.
Lyssnar man på Farnerud och Rolle verkar de båda ha en tydlig plan och idé med värvningen och hur man vill spela islänningen. Man säger att man har följt honom ett bra tag och vi får väl tro på deras omdöme och hoppas att de vet hur man får ut maximalt av honom offensivt.

Tittar man på islänningen utanför plan finns det en bild av honom som stökig, eller som hans nygamla lagkamrat Pontus Wernbloom sade, ''en idiot''. Som supporter har man ju en hatkärlek för dessa spelare i sin egna klubb och visst är det spännande att ha profiler i sitt lag, om de också får det att stämma på plan. Man kan inte ha en hel trupp med återhämtningsbyxor, vi behöver ett par profiler också.

Men det som kittlar allra mest med den här värvningen är ändå möjligheten att kunna dra upp långfingret till Solnaklubben, när den högkvalitativa och högprofilerade värvningen som floppade hos dem, börjar ösa in mål hos oss.
Eller så blir det pannkaka av det hela. Den som lever får se.

John: Mitt första intryck av värvningen Kolbeinn Sigthorsson var att den var fullständigt obegriplig. Efter att ha läst på lite mer står jag fast vid den bedömningen. Som situationen är upplagd finns det väldigt lite som talar för att det ska bli bra, och om det trots det skulle lyckas kommer vi inte ha någon vidareförsäljningsmöjlighet på den position där vi allra mest vill ha det. Visst skulle alla stjärnor kunna rada upp sig rätt och succén vara ett faktum, men någonstans måste vi utgå från fakta på marken som de ser ut i dagsläget.

Vilka är då dessa fakta? Tackar som frågar!
- Sedan 2015 har Kolbeinn Sigthorsson gjort 6 mål i klubblagssammanhang. Ett om året ungefär, och ett mål per tio matcher - vilket är samma snitt som Sargon Abraham i IFK Göteborg på nästan lika många matcher.
- Kolbeinn Sigthorsson har sedan 2016 gjort 40 ligamatcher, och få av dem bra.
- Sigthorsson är en erkänt oprofessionell spelare och beryktad festprisse som redan misslyckats med “miljöombyte” tre gånger och två säsonger i Allsvenskan.
- Kolbeinn Sigthorsson är 30 år gammal och sannolikt på väg ner i sin fysiska förmåga.
- Sigthorsson har missat i snitt 10 matcher per säsong på grund av skador under hela sin karriär.
- Sigthorsson hade sin topp som anfallare i Holland för 6-10 år sedan. Hans bästa säsong var 2010/2011, då han gjorde 15 mål i en liga där Andreas Granqvist gjorde 11 mål samma säsong.
- Sigthorsson var en misslyckad värvning för AIK.
- Värvad på ett ettårskontrakt utan option och med en lön som ingen antytt skulle vara låg eller baserad på kärlek till IFK Göteborg.

Låt oss ta och matcha detta mot Blåvitts kravprofil:
- spelare med vidareförsäljningspotential
- poängspelare med förmåga att sätta bollen i mål
- driftsäkra spelare som kan kompensera för ev skador på Söder, Paka m fl
- “etablerade spelare” med pålitlig prestationsförmåga

Den 30-årige anfallare som IFK Göteborg värvat var bra, spelade många matcher, satte många chanser och kunde spela rätt mycket för 6-10 år sedan. Den spelare IFK Göteborg värvat är nästan inga av de sakerna i dag, och för att komma till rätta med dem behöver minst fyra faktorer stämma: en skarp karaktärsförbättring, en skarp fysisk förbättring, en skarp allmän prestationsförbättring, och en skarp formförbättring. Även om dessa skulle inträffa är Kolbeinn Sigthorsson en gammal spelare som inte lär inbringa några stora pengar, och som för att spika hem det har man skrivit ett ettårigt kontrakt utan option, vilket gör att till och med om allt detta lyckas kommer vi förlora hela investeringen.

Jag vet inte vad IFK Göteborg lagt på denna investering eller vad Pontus Farneruds fotbollsöga skymtar i Kolbeinn Sigthorsson. Jag vet bara att vi baserat på hans prestation de senaste 5 åren sannolikt får ut 20 matcher och 1 mål, och en dålig karaktär i omklädningsrummet. Det är möjligt att stjärnorna radar upp sig och allt går rätt för Kolbeinn denna säsong. Det är dock betydligt sannolikare att Kolbeinn Sigthorssons dagar som stjärna är över.


Rättelse: En tidigare version av denna text hävdade att IFK Göteborg löste Kolbeinn Sigthorsson från sitt kontrakt hos AIK. Kolbeinn Sigthorssons kontrakt med AIK sträckte sig ursprungligen över 2021, men han lämnade AIK den 31 december 2020 efter en ömsesidig överenskommelse.

 

Rasmus Forsströmrasmusifk2021-01-27 21:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg