Lagbanner
Warner Hahn lämnar Blåvitt

Warner Hahn lämnar Blåvitt

IFK Göteborg väljer att inte förlänga Warner Hahns kontrakt, vilket betyder att den 30-årige keepern lämnar Göteborg efter bara en säsong.

När Giannis Anestis, Tom Amos och Ole Söderberg lämnade Blåvitt efter fjolårssäsongen var det ingen som riktigt visste vem som skulle vakta Göteborgsmålet 2022.

19-årige Adam Ingi Benediktsson hade förvisso stått de två sista matcherna av Allsvenskan 2021, men det krävdes mer rutin och bredd på målvaktssidan ansåg många.

Långt in på årets försäsong lyfte Pontus Farnerud telefonen och slog en signal till Surinams landslagskeeper Warner Hahn, som efter flera säsonger i Heerenveen då tillhörde Go Ahead Eagles i den nederländska toppdivisionen. Något som kunde uppfattas som en panikvärvning bekräftades när kontraktslängden var på ett år, med option för ytterligare ett. Skulle Hahn bara fylla det tomrum som fanns framtills Benediktsson var mogen nog att vara etta?



Svajig i Svenska Cupen

Hahn kastades in i hetluften direkt och stod samtliga fyra cupmatcher under februari och mars, utan att på riktigt imponera. En hållen nolla mot Landskrona följdes upp av fyra insläppta mål mot Norrby, Mjällby och Elfsborg.

Det kändes inte säkert alls, men så drog serien igång och Warner Hahn storspelade gång efter annan. När laget svajade och släppte till målchanser så fanns Hahn där och stoppade det mesta, något Allsvenskans högsta räddningsprocent kunde bevisa. Lägg därtill en Manuel Neuer i känsliga fötter, som vid flera tillfällen friställde blåvita forwards efter snabba utsparkar.

Hahn trivdes väldigt väl i Göteborg utanför planen och passade även på att gifta sig med sin hustru i trädgårdsföreningen. Att familjen önskade bosätta sig i Göteborg och vara kvar här i flera år framöver blev en självklarhet när Hahn ville förlänga sitt kontrakt med Blåvitt för ytterligare tre år, något som till en början sågs positivt på från IFK Göteborg.

Sedan ringde 23-årige Pontus Dahlberg från England och ville hem till Göteborg för att börja om på nytt. Dahlberg, som flera trodde skulle bli Sveriges nya landslagsmålvakt under sin tonår, hade haft ett par riktigt kämpiga år i Watford och det blev en ypperlig chans för IFK att knyta till sig en lovande målvakt flera år framöver för en relativt liten peng. Blåvitt valde att kalla hem Dahlberg och en snopen Hahn insåg ganska snabbt att han inte skulle få vara kvar till nästa säsong.

Efter åtta hollna nollor de första tjugo seriematcherna och högst räddningsprocent i Allsvenskan, försvann Hahns dominans i samband med höstens och Dahlbergs inträde. Det blev ytterligaren hållen nolla för Hahn, mot AIK hemma i oktober, men då hade han hunnit bli ikappsprungen av Mjällbys Samuel Brolin i räddningsprocent och av Kalmars Ricardo Friedrich i antalet hållna nollor.



Nu lämnar Warner Hahn IFK Göteborg efter blott 31 A-lagsmatcher. Men hans dominanta insatser i den blåvita tröjan gör att många inte kommer glömma bort honom i första taget. För mig är han utan tvekan den bästa målvakten jag sett i Blåvitt, även om det är i tuff konkurrens med Bengan Andersson, Kim Christensen och John Alvbåge.

Det är beklagligt att Blåvitt förlorar seriens främsta keeper, som dessutom ville förlänga, men samtidigt är det förståeligt att alternativet med Pontus Dahlberg kan vara bättre långsiktigt.

Alltid Blåvitt vill tacka Warner Hahn för trogen tjänst, spektakulära räddningar och en gedigen poängräddare.

Philip Semmlerphilip.semmler@svenskafans.com@philipsemmler2022-11-09 19:40:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg