Inför 2021: Har Blåvitt koll på sina ’known unknowns’?
Blåvitt vinner svenska cupen 2020, en av få ljusglimtar under ett av föreningens tyngsta år på länge

Inför 2021: Har Blåvitt koll på sina ’known unknowns’?

Efter ett 2020 som blandade och gav en hel del går Blåvitt snart in i försäsongen till Allsvenskan 2021, och frågan är hur föreningen ska ta det där steget som av många krävs under året?

När föreningen för några år sedan lade fram sin verksamhetsplan som gäller 2019-2023 så var det tänkt att Blåvitt skulle bygga upp något över tid som var starkt nog att se till att föreningen återetablerade sig i den absoluta toppen, inte bara en säsong, utan år efter år. Som med så mycket annat i världen så påverkar de olika faktorerna såklart varandra. Att säga att Blåvitts plan är att ta fram talanger, sälja dem dyrt och tjäna pengar är på tok för enkelt.

Unga spelare behöver ledare och professionella spelare runt sig på träningarna som utbildar och utmanar dem i deras utveckling. För att Blåvitts spelare ska vara attraktiva för andra klubbar och säljas för stora belopp så krävs att de presterar bra i Blåvitt. För att spelarna ska prestera bra krävs det att laget presterar bra. Bra prestationer krävs också för att dra publik och sponsorer till matcherna och så vidare. Alla faktorer påverkar varandra.

Unga spelare behöver spela för att lära sig, men utan erfarenhet gör de oftare misstag som kan kosta poäng. Det blir en balansgång mellan att ge utrymme för att lära sig, samtidigt som ett lag med ambitionerna om att alltid slåss i toppen inte har råd med allt för många kostsamma misstag.

Det är i den här linan som Blåvitt försöker balansera på, där man vill ha en trupp som består av 55% spelare som gått genom akademin (som ska vara norra Europas bästa enligt verksamhetsplanen), samtidigt som man vill vara ett topplag.

Något som inte görs över en natt. Vilket Blåvitt även var väl medvetna om när verksamhetsplanen sjösattes. Det är betydligt enklare för en ung spelare att komma in och få erfarenhet när laget runt omkring spelar bra. Det är svårare att komma in i ett lag som går på knäna och varje misstag som görs leder till poängtapp.

Därför talades länge om tålamod i Blåvitt. Man skulle ha tålamod med misstag och poängtapp. De två första åren i verksamhetsplanen (2019 och 2020) handlade om att utvecklas, och målsättningen sportsligt var att göra bättre resultat än året innan.

2019 uppfyllde föreningen det målet med råge. 2018 års dystra placering på nedre halvan av tabellen följdes upp med ett ungt lag som tog serien med storm 2019. Även om det till sist bara blev en sjundeplats så var föreningen med i toppen väldigt länge. Storförsäljningen av Benjamin Nygren pekade även den på att föreningen var på väg åt rätt håll.

Sen kom 2020. Säsongen inleddes med att man förlorade mot Elfsborg på gräs för första gången sedan 2003, och bortsett från segern i Svenska Cupen blev säsongen aldrig bättre därifrån. Nytt klubbrekord i matcher utan vinst slogs. Det Allsvenska rekordet för antal kryss under en säsong tangerades. (Ironiskt nog satte nyss nämnda Elfsborg dock nytt rekord i samma veva.)

När säsongen sammanfattades var det relativt lätt att se var det gick fel. En tunn trupp som drabbades av skador tidigt fick svårt att hitta kontinuitet i spelet. När backlinjen var nykomponerad i princip varje match blev försvaret osamspelt och lagets två bästa poänggörare 2019 missade nästan hela säsongen på grund av skador.

Men att skylla allt på Covid-19 och det pressade spelschemat är inte heller en tillräckligt bra analys av vad som gick fel. Även om det omkullkastade mycket så fanns det fortfarande en mängd olika så kallade ’known unknowns’.

Problem vi inte visste att vi skulle få, men som vi visste kunde hända.

Covid-19 kanske inte ska placeras i den kategorin, då det knappast var någon som var förberedd på att säsongen skulle skjutas upp flera månader och spelas utan publik, men det finns annat som absolut kan placeras i den kategorin.

Kommande veckor kommer vi publicera texter som går igenom några av de ”known unknowns” som spökade för föreningen under 2020, spekulera i varför vi hamnade där, vad som hade kunnat göras annorlunda, hur Blåvitt ligger i frågan inför 2021, och vad som kan göras för att undvika att hamna där igen. Frågor som:

  • Många skador i det pressade spelschemat
  • Oklarhet i backlinjen
  • Ingen renodlad anfallare
  • Långtidsskador som inte ersattes
  • Det ekonomiska bortfallet under Covid-19
  • Kravlöshet?


 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-01-14 17:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel