Tunavallen, 2022-04-17 15:00

AFC Eskilstuna - Landskrona

Inför AFC - BoIS: Det kan väl inte bli 3 av 3, eller?
Bild: Edwin Lekander

Inför AFC - BoIS: Det kan väl inte bli 3 av 3, eller?

Lite finare väder den här veckan, en ny omgång av Superettan och ett AFC i form. Jag klagar inte. Man tar emot gäster från Landskrona under söndagen.

Manchester City mot Liverpool, Champions League och en tung London-seger i Frankrike i all ära, men Superettan kittlar alltid lite extra!

AFC - De två tidigare veckorna har jag inlett artiklarna med frasen ”AFC är inte favorittippade men känner nog att de kan blanda sig i toppstriden”. Båda dessa matcher har AFC vunnit. Ni vet vad man säger, ändra aldrig på ett vinnande koncept.

Matchen senast mot ÖIS dominerades i stora delar av de orangea, men i typisk AFC-stil kunde man inte vinna utan att göra det lite spännande. Men i 75 minuter var AFC fläckfria, man rullade upp bortaförsvaret och den gamla AFC-kaptenen Anel Raskaj och hans grabbar hade lite svårt att hänga med stundtals. 1-0 kom av Amar Mushin efter en fin framspelning av Viktor Götesson. Han skulle sedan få nicka in 2-0 efter ett fint inlägg signerat Alsanati. ÖIS reducerade innan paus. Ajdin Zeljkovic stegade upp från 11 meter och förvaltade sin egen straff.

I andra halvleken tog AFC taktpinnen igen. Amar Mushin rullade in 3-1 efter en minst sagt konstig situation. Alsanati gjorde sedan 4-1 efter en grov styrning av den kritiserade Brorsson. Spänningen skulle dock komma. Med 10 minuter kvar gjorde Kevin Ackermann 4-2, och med 5 minuter kvar av ordinarie tid gjorde Alexander Ahl-Holmström 4-3. Hemmapubliken kunde dock andas ut och jubla vid fulltid. AFC vann med 4-3.

Förra veckan inledde jag ”3 spaningar efter matchen” som jag tycker vi fortsätter med.

1. Viktor Götesson kan vara AFC’s viktigaste spelare. En riktig publikfavorit.
2. AFC leker anfallsspel, men har det fortsatt jobbigt bakåt.
3. Örgrytes supportrar, fortsatte sjunga vid ställning 4-1. Applåder.

BoIS - Landskrona Boll och Idrottssällskap. Tippade 9:a av årets ”experter”. Hamnade förra året 6:a, men länge såg det ut som att det kunde blivit ännu bättre. Hängde länge med Värnamo och packet, men orkade inte riktigt hela vägen. Ett bra kollektiv och en kämparanda som få kunde matcha ledde till ett bra första år tillbaka i proffsfotbollen för Jonas Olssons moderklubb.

På tränarbänken sitter ett välkänt ansikte, iallafall om man till vardags håller till i Landskrona-trakterna, Billy Magnusson. Han är assisterad av Max Mölder m.fl. Detta är väll tekniskt sätt Magnussons tredje sejour i Landskrona, där han först var som spelare mellan 95-99. Var lite allt möjligt mellan himmel och gjord år 2012-2016. 2019 tog han dock huvudansvaret i klubben, och den posten sitter han ju som sagt kvar på än idag.

Till årets säsong har man värvat: Adam Egnell och Nikola Ladan (GAIS), Albin Linnér (AFC Eskilstuna), Robin Dzabic (IFK Värnamo), Ousmane Diawara (Karlbergs BK), Jesper Strid (Lunds BK), Edvin Dahlqvist (Qviding FIF) och Erik Hedenquist (Lindome GIF). För en som inte kollar på överdrivet mycket Division 1 fotboll säger inte denna lista mig jättemycket, men de namn jag känner igen, är ganska bra sådana. Adam Egnell var en av få bra spelare i förra årets upplaga av GAIS. Linnér vet jag är en bra spelare och en härlig kille från hans tid här i Eskilstuna, men den som lyser mest på listan är Robin Dzabic. Var duktig i Värnamo förra året även om han inte spelade alla matcher, och blir mer eller mindre en direkt ersättare till en viss Kevin Jensen som är det tyngsta tappet för skåningarna inför årets säsong tillsammans med Andreas Murbeck som gick till Sirius. Filip Olsson och Sumar Almadjed är även tunga tapp på mitten.

Något mer som varit tungt är Landskronas start på säsongen. Man är i skrivande stund jumbo med 0 poäng och -4 i målskillnad. Senast torskade man borta mot ett gnetande Skövde med 2-0. Något som vi numera bör kalla för ”Skövdekastet” hotade efter bara någon minut. Det långa inkastet hittade ett huvud i mitten, skarven dock utanför. Efter 66 spelade minuter skulle hemmalaget Skövde göra 1-0. En lång frispark hittade fram till fötterna på Basic som bara kunde raka in bollen bakom Amr Kaddoura.

10 minuter senare skulle hemmalaget öka på till 2-0. Mattson snurrade upp bortaförsvaret och serverade en av de bättre namnen i svensk fotboll, nämligen Jake Cooper Love fram till 2-0, som också blev slutresultatet.

Tidigare möten - Klubbarnas möten under 2021 slutade med en vinst för vardera lag. I Skåne vann Landskrona med 1-0 efter mål utav Linus Olsson. AFC skulle ta revansch i den sista omgången. Ashley Coffey säkrade klubbens Superettan-status på Tunavallen.

AFC:s trupp är ännu inte släppt, men jag antar att det inte kommer vara några stora förändringar gentemot senast. Enligt Eskilstuna Kuriren kommer dock Jesper Manns att återvända till matchtruppen.

AFC Eskilstuna - Landskrona BoIS
17 April, 15.00
Tunavallen, Eskilstuna
Domare - Magnus Lindgren

Forza AFC!

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2022-04-16 23:35:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna