Jämtkraft Arena, 2023-08-12 15:00

Östersund - AFC Eskilstuna

Inför AFC Eskilstuna - Östersunds FK: Hat-derbyt
AFC's försvar in action! Foto: Tommy LS Andersson

Inför AFC Eskilstuna - Östersunds FK: Hat-derbyt

Östersund och AFC slår samman på Jämtkraft Arena på lördag. Två klubbar som, kanske inte är dom mest gillade i svensk fotboll. Dock gillar vi ett av lagen väldigt mycket på den här sidan, AFC!

AFC, som vi gillar så dant har nu fyra raka matcher utan nederlag och har 10 av 12 poäng på fyra matcher. Detta har burit de orangea till en nionde plats i skrivande stund, medan helgens motståndare från norr ockuperar plats nummer fem i tabellen. Sedan AFC's 1-1 match mot Öster på Tunavallen förra veckan har det inte hänt så mycket i AFC. Robert Åstedt har vunnit klubbens mycket prestigefyllda pingistävling och Nolberto Solano har visat upp sina trumpetfärdigheter i Allsång i Parken. Klubbens tränarduo har visat att man inte bara är duktiga fotbollstränare!

AFC's match mot Öster var en ganska tajt sådan. Hemmalaget tog ledningen tidigt genom ett skickligt avslut, taget i steget av Armin Culum. Ett fint nummer från 19-åringen som nu leder den interna skytteligan i AFC med 3 fullträffar. Efter målet delade lagen lägen varesig emellan och nästa mål skulle komma precis innan paus. Adam Bergmark Wiberg nådde högst i luftrummet och nickade in 1-1 bakom den annars imponerande Nick Wolters. Utan AFC's holländska målvakt kunde det ha varit fler mål i den här matchen. AFC hade några lägen dom med, bland annat en nick från Hussein Cabdi Mohammed efter en hörna, men bortamålvakten räddade väl. Bataljen på vallen slutade med varsin poäng, ett ganska rättvist resultat. 

Östersund, ett lag som har imponerat under Superettan 2023. Skakigt av banan har blivit en vardag för de rödsvarta, men på planen har Magnus Powell fått fart på sina mannar. Ett stabilt försvar och många flärd-fyllda offensiva spelare har blivit ett signum för jämtlandsklubben som även dom har fyra raka matcher utan förlust. Sist slog man ett formsvagt Landskrona BoIS på bortaplan. Matchens ända mål gjordes av den ukrainska mittbacken Myroslav Mazur. Utöver Mazur tycker jag Adjoumani, Kabuye och innan han försvann, Chovanie Amatkarijo utmärkt sig den här säsongen. Cesar Weilid har också en förmåga att alltid vara bra mot AFC, oavsett om han representerar Östersund, eller som tidigare Akropolis IF. 

I truppen har en förändring skett, den unga målvakten Famara Touray har blivit utlånad, på lånelista, till den lokala klubben Eskilstuna FC. Jag önskar honom lycka till under hans tid med tidigare ungdomstränare i AFC, Aziz Halimi. Utöver det har ingen ändring skett i truppen, och startelvan lär vara ungefär det vi har sett från AFC sedan Solano tog över laget. 

Inför matchen har jag tagit ett snack med en av AFC's absolut mest trogna supportrar, Gun Carnbrand, som är optimistisk inför morgondagen! 

Hur känns det inför matchen?

- Jag tycker inte att man ska ha någon överdriven respekt för Östersund bara för att dom ligger något steg föra oss i tabellen. Jag tycker AFC har visat att vi har både mod, kraft och glädje i vårat spel. Vi vågar anfalla mer och gör fler mål. Det som talar för Östersund är väl att dom har hemmamatch och ett bra stöd från sina supportrar, samt att dom slipper den långa resan. Annars tror jag att vi har lika stor chans att vinna som dom har. Nick Wolters har varit väldigt bra i dom senaste matcherna och honom gillar jag verkligen! Sen, ifall Jesper Modig är med gillar jag hur han kommunicerar på planen. Det är viktigt!

Hur upplever du AFC’s förändring sedan Solano kom in?

- Framför allt märker man att det finns en nyfunnen glädje i spelet. Spelarna litar med på varandra och man vågar anfalla och man har fått till ett snabbare spel. Jag har alltid tyckt att det har funnits kvaliteter i den här gruppen, och nu känns det som att dom börjar blomma ut. Resultaten har blivit mer rättvisa och speglat spelet. Mycket förut satt nog i huvudet, med ett dåligt självförtroende. Det verkar verkligen som att Solano kan plocka fram det bästa ur varje spelare.

Var tror du resten av säsongen kan bära iväg för AFC?

- Jag tror väl inte att man längre behöver känna sig nervös över att hamna allra längst ned i tabellen. Jag tror på den övre halvan, men är väl inte så pass optimistisk att jag vågar tro på en kvalplats.

Matchen går av stapeln kl 15:00 på lördag, stötta AFC till 3 poäng! Forza AFC!

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2023-08-11 12:43:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna