Tunavallen, 2023-07-28 19:00

AFC Eskilstuna - Skövde AIK

Inför AFC Eskilstuna - Skövde AIK: Inte ångestmöte!
AFC firar Oskar Lindbergs kvittering mot Landskrona BoIS!

Inför AFC Eskilstuna - Skövde AIK: Inte ångestmöte!

För två veckor sedan såg det ut som att denna drabbning kunde bli ett riktigt ångestmöte. Efter två raka vinster för vårat kära AFC syns det orange-glimrande ljuset i slutet av tunneln. På fredag går AFC för tre raka vinster!

Hej allesammans! Välkomna tillbaka till en nystart av sidan om AFC Eskilstuna här på svenskafans. Efter en längre frånvaro är planen nu att det ska börja komma ut lite material om AFC igen! Kul tycker jag, och förhoppningsvis ni oxå. 

Vad har hänt sedan vi sist snackade AFC på svenskafans? Jo, en massa saker. Säsongen 2023 har startat igång. AFC har bytt tränare, värvat spelare med erfarenheter i de största ligorna i världen och väldigt mycket mer. Tränare för AFC Eskilstuna är nu längre inte Jawad Al Jebouri, utan istället den välkända Premier League-profilen Nolberto "Nobby" Solano. Den peruanska f.d landslagsmannen med över 90 landskamper för hans hemmanation har bla tidigare varit assisterande för det peruanska landslaget, men satsar nu på att bygga karriären som huvudtränare i Europa och AFC. Efter presentationen av Solano som ny huvudtränare har AFC Eskilstuna vunnit två raka matcher, trots att Solano inte ännu debuterat på sidlinjen. Strul med arbetstillstånd har hållit den tidigare Newcastle och West Ham-spelaren på läktaren under AFC's två vinster. 

Dessa två vinster kom mot Brage på Tunavallen (2-1) och Landskrona nere i Skåne, (1-2). Mot Brage spräckte Marcelo Palomino målnollan med ett fint distansskott, det var AFC's första mål i Superettan på 587 (!) minuter. Emmanuel Duah utökade med hans första mål för AFC ledningen till 2-0, och trots en förvaltad straff i slutet på första halvlek för bortalaget, räckte inte det till mer, utan AFC vann och tog sin första seger på 5 matcher. Man skulle sedan komma att utöka vinstsviten en vecka senare. Efter en svag första halvlek och 1-0 nederlag i paus gjorde AFC kanske sin bästa halvlek för 2023 i den andra, och vände från 1-0 till 1-2. Den dubbla målskytten blev Oskar Lindberg. De två målen var hans första två i Superettan och för AFC, en intervju med honom kommer längre ned i artikeln. 

Säsongen på det stora hela för AFC har väl inte riktigt gått som planerat. Innan dessa två vinster låg man näst sist i tabellen, med bara Skövde under sig. Målskyttet gick förskräckligt tungt och han som var tänkt att göra målen, Simon Karlsson Adjei, mäktade endast med 1 mål på vårsäsongen innan samarbetet bröts. Samarbetet med AFC-legenden Jawad Al Jebouri avslutades också under sommaren efter 12 år. Klubbens VD Mikael Larsson kommenterade beslutet som följer: "Varken Jawad eller AFC Eskilstuna är nöjda med hur den här vårsäsongen har gått men vi skiljs åt som goda vänner och det finns inga som helst "hard feelings" mellan oss”. Jag vill passa på att personligen tacka Jawad för allt han gjort för AFC under dessa 12 år. Dock börjar det ljusna för AFC, som det verkar. I skrivande stund ligger man på plats nummer 11 i tabellen, och kan med en vinst mot Skövde gå upp på 20 poäng, endast 6 poäng från Öster på tredjeplats. 

Inför matchen mot Skövde går hemmalaget in som ganska klara favoriter, med två raka vinster i ryggen möter man bottengänget Skövde AIK, som står på 10 poäng efter 15 matcher, och just nu ockuperar jumboposition. Efter en stark säsong som nykomlingar år 2022 har "second season syndrome" verkligen slagit till på Skövde. Gamla landslagsspelaren Tobias Lindroth tränar just nu laget, och har hittills ett bra facit mot AFC, med tre raka matcher utan förlust. En av Skövdes två vinster den här säsongen kom just mot AFC på Södermalms IP. Isak Vidjeskog gjorde matchens ända mål. 

På fredag hoppas alltså AFC att få bryta Skövde-spöket. Enligt AFC's mediachef Peter Harich förväntas det komma mellan 1000-1500 på fredagens gratismatch. Ta med dig nära & kära och stötta AFC till tredje raka segern! Sedan den senaste artikeln på svenskafans har AFC's studioprogram "Studio Orange" också tagit fart ordentligt, där jag har haft äran att gästa vid några tillfällen. Om någon mot all förmodan skulle ha missat det, kolla in det på AFC's Youtube-kanal, alt på Fotbollplay.se. 

Vi kan även få komma att se en debut på Tunavallen på fredag. Under veckan presenterades ersättaren till Simon Karlsson Adjei. Forwarden Sergio Mendigutxia Iglesias (30), är klar för klubben. Spanjoren som bland annat har matcher i La Liga på CV:t kommer senast från Gokulam FC i Indien. Anfallaren är tänkt att göra de mål som ska rädda AFC kvar i Superettan. Kontraktet är skrivet för resten av säsongen. 

Avslutningsvis har jag fått några ord med AFC's tvåmålskytt i matchen mot Landskrona BoIS, Oskar Lindberg: 

Hej Oskar! Först och främst, grattis till dina första Superettan och AFC mål sist, hur var känslan?

- Stort tack! Det var såklart väldigt skönt, de satt långt inne.

Har det varit en lika tydlig vändning av självförtroende i truppen som resultaten har visat?

- Ja men det får jag väl ändå säga. Blir ju som det alltid blir när det kommer in en ny coach. Alla vill såklart visa sina bästa sidor och jobba hårt.

Hur har Solano påverkat truppen hittills?

- Min känsla är att han har fått en väldigt positiv påverkan på truppen. Sen är det ju såklart mer positivt när man vinner matcher. Han bidrar med mycket kunskap och erfarenhet, och framförallt inspiration.

Efter Simon Karlsson Adjei lämnade har du varit den ända naturliga forwarden i truppen. Hur ser du på att en ny forward (Miguel Iglesias) har kommit in, och konkurrenssituationen på din position?

- Det är bara positivt. Alltid bra att man har någon att konkurrera med så man aldrig blir för bekväm.

Matchen som kommer mot Skövde, hur går tankarna för dig? Och hur känns läget i truppen? Tar ni tredje raka vinsten?

- Känslan i truppen är väldigt bra. Känns som att alla är revanschsugna sedan förra mötet. Är vi lika disciplinerade och kompakta bakåt och effektiva framåt so tror jag verkligen på 3 poäng.

Tack Oskar för medverkan, vi hoppas på fler mål från dig!

Jag uppmanar återigen alla som läser detta, ta er ned till Tunavallen på fredag, gratismatch, ta med era nära och kära för att se lite bra fotboll! Hoppas vi ses där, Forza AFC!

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2023-07-26 22:34:10
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna