Tunavallen, 2021-06-12 13:00

AFC Eskilstuna - Falkenberg

Inför AFC - FFF

Inför AFC - FFF

Det känns som lite lätt kaos i AFC inför lagets möte med Falkenberg inför publik. Kommer det bli succé, eller pladask?

AFC - 
Wow vart ska jag börja? Det som har hänt under de senaste dagarna är såklart stora nyheter för AFC. Men vi fokuserar på fotbollen nu och väntar med hela tränarsituationen. 
AFC's senaste match var en 1-0 förlust mot bottengänget Brage. En match som svängde lite åt höger och vänster men landade tillslut i hemmalagets favör. 
AFC saknade både Robin Tihi och Ismet Lushaku till denna match. Båda var på landslagsuppdrag. Dessa två ersattes då av Tim Hartzell på mittbacksplatsen, som även vann matchens spelare i AFC och Kazuki Takahashi på mittfältet som jag tyckte var AFC's bästa spelare på Domnarvsvallen.  
AFC började piggast men det var Brage som skulle skapa de farligaste chanserna, och alla skulle komma igenom Noah Williams. Kantspringaren kom igenom AFC's backlinje 3, 4 gånger under den första halvleken men ingen av gångerna kunde han sätta dit bollen bakom Josh Wicks som var tillbaka igen, då Noel Törnqvist firade studenten (grattis till dig för det Noel). Holländaren Nick Wolters var då på bänken för AFC som back-up-målvakt. 
Efter halvtidsvilan skulle matchens ända mål komma. Hörnan svingades in av Söderberg som Wicks försökte plocka ned, men en miss i kommunikationen mellan honom och Ahl-Holmström innebar ett självmål, och 1-0 Brage. 
Brage hade ett bra läge att utöka till 2-0 sent i matchen, men Wicks räddade den gången skottet av Seth Hellberg. 
I matchens sista minut fick AFC ett guldläge att kvittera, men ett försök från frispark gick tätt utanför och bortalaget blev poänglösa i vad som skulle bli Özcan Melkimichels sista match som AFC-tränare. 
Aliyu Yakubu var tillbaka på bänken för AFC i den matchen efter över 1 år på sidlinjen pga skada, kul att se nigerianen tillbaka in action för AFC. 

FFF - 
Falkenbergs FF, en klubb som har blivit kända för att producera egna unga talanger som sedan gått långt, långt. Bara några exempel är Jesper Karlsson och Gustaf Nilsson. 
År 1928 grundades klubben genom ihop-slagningar av flera olika klubbar, och man spelade sin första match den 28 mars samma år mot Varbergs BoIS. 
Nästan 100 år senare kom drömsäsongen för laget från havet. Med nye tränaren Hasse Eklund på bänken fick man till ett bra flow och efter 30 omgångar toppade laget Superettan och blev klara för Allsvenskan. 
Sedan dess har man varit lite av ett så-kallat "jojo-lag". 
2014 - Allsvenskan plats 13. 
2015 - Allsvenskan plats 14. Kvalade sig kvar i Allsvenskan mot IK Sirius
2016 - Allsvenskan plats 16. Nedflyttade och tangerade rekordet för flest insläppta mål under en Allsvensk-säsong med 84 mål på 30 matcher. 
2017 - Superettan plats 4. 
2018 - Superettan plats 2. Uppflyttade tillbaka till Allsvenskan tillsammans med AFC och HIF. 
2019 - Allsvenskan plats 13. 
2020 - Allsvenskan plats 16. Nedflyttning till Superettan igen. 
Detta visar på att klubben under senare år har haft problem att etablera sig som ett Allsvenskt-lag, och som det ser ut just nu får man fokusera på att behålla en plats i Superettan till 2022. 
Falkenbergs senaste match var en 2-1 vinst mot Västerås. Innan det hade man 3 förluster på rad. 
Kwame Kizito öppnade målskyttet för Falkenberg. En bra nick av anfallaren som har varit borta länge tack vare skada.
Eskilstuna-sonen Viktor Prodell skulle dock stänka in 1-1 för VSK, även det målet ett väldigt fint avslut med pannan. 
Som sagt skulle dock Falkenberg bryta sin förlustrad, och räddaren i nöden skulle bli Adam Bergmark Wiberg. 24-åringen rullade upp hela VSK-försvaret innan han kyligt placerade in sitt 2:a Superettan-mål för säsongen. 
Trots vinsten senast ligger dock laget pyrt till. Efter 9 matcher har man endast 9 poäng. Den dåliga starten kostade faktiskt Hasse Eklund jobbet. Den tidigare forwarden som bland annat vann Allsvenskans skytteliga 1992 blev sparkad efter förlusten mot Vasalund (0-3). 
Det tog dock inte lång tid för klubben att anställa en ny huvudtränare. Måndagen efter förlusten mot Vasalund så blev Tobias Tuvesson annonserad som klubben nya manager. Bortsett från erfarenhet på väldigt låg nivå har han aldrig varit huvudtränare tidigare, men efter vinsten senast har nog Falkenberg lite självförtroende igen. 

Varför har det blivit botten istället för toppen för FFF? 
Inför säsongen hade nog klubben som mål att ligga i toppen av Superettan, det har som sagt inte hänt. Efter nedflyttningen från Allsvenskan så valde klubben att fortsätta med Eklund på tränarbänken, sedan sparkades han efter bara 9 omgångar, det känns lite absurt. 
I somras värvade man ganska bra namn, Linus Dahl tex. En av få bra spelare i nedflyttade Ljungskile förra året. Samuel Adrian. en lovande innermittfältare på lån ifrån MFF. Adam Bergmark Wiberg. En explosiv forward som gjorde 7 mål på 4 matcher i Svenska Cupen. Kalle Björklund, en ung mittback på lån ifrån Bajen. Alla dessa spelare är starka namn, men det har inte riktigt klickat för laget från havet. 
Ut gick bland annat John Chibuike, Nsima Peter, Jacob Ericsson, alla okej spelare men inga stjärnor. 
Det stora tappen blev John Björkengren och Calle Johansson. Björkengren, den egna produkten lämnade Falkenberg för Italien och Serie B-laget Lecce medan Johansson bytte Falkenberg för Göteborg. 
En anledning till att det inte går någe vidare kan vara att de har det sämsta namnet på arena i svensk fotboll, " Falcon Alkoholfri Arena". Byt till något bättre och jag lovar att resultaten kommer förbättras. 
Skämt åt sidan så kommer det bli intressant att se ifall Tuvesson kan vända på skutan och styra dem upp i tabellen. 

Senaste mötena - 
AFC och FFF möttes senast i Allsvenskan 2019, och var bottenkonkurrenter med varandra under hela säsongen. 
Det första mötet spelades på Tunavallen, och om jag minns rätt var det en av de tråkigaste matcherna jag någonsin sett live. Den ända händelsen under hela matchen var en straffmiss av Denni Avdic som jag är lite lätt förbannad över än idag. 
Returen i Falkenberg var dock lite mer intressant. Det var matchdag nummer 30, båda lagen hade fortfarande en chans att stanna kvar i Allsvenskan. Med bara några minuter kvar räddade Nsima Peter kvar Falkenberg och skickade AFC ur Allsvenskan

Truppnyheter - 
När jag skriver detta så har AFC inte annonserat sin trupp vilket innebär att jag inte kan säga något om den. Noel Törnqvist lär dock vara tillbaka, kanske att Pontus Rödin även är med igen efter han har varit med i träning de senaste dagarna. 
För Falkenbergs del så är ingen av Mahmut Özen, Kalle Söderström och Tim Erlandsson (tidigare AFC) med pga skada, likadant med Linus Dahl och Lorik Ademi. Kalle Björklund missar även matchen pga sjukdom. In i truppen kommer dock Linus Borgström. Christoffer Carlsson är också med, trots att han fick en smäll mot VSK. 

Övrigt - 
Sedan jag senast skrev en införrapport har mycket hänt i AFC. Özcan Melkimichel och Ivan Ristic jobbar inte längre för klubben utan Jawad al-Jebouri kommer att ta hand om denna match, assisterad av Robert Åstedt och Johan Wiland mfl. Det kommer att bli intressant och se ifall någon stor skillnad blir tydlig, men tvivlar starkt på det. Planen för AFC's del är såklart att leta efter en permanent tränare under sommaruppehållet. Detta är även första gången på väldigt länge som AFC spelar inför hemmapublik på Tunavallen. 
 



Min ideala XI för AFC: 4-4-1-1: Wicks (©), Manns, Hartzell, Wikström, Mammar, Rafael, Blati Touré, Takahashi, Linnér, Alsanati, Ahl-Holmström. (Detta är ifall varken Lushaku, Rödin, Tihi, Bazi är tillbaka). 

Min tippning inför mötet:
 
Hjärtat - AFC behöver vinsten, 2-0. 

Huvudet - Jag tror faktiskt att vi vinner, 1-0. 

AFC Eskilstuna - Falkenbergs FF
13 Juni, 13.00
Tunavallen, Eskilstuna
Domare: Robert Daradic
Ass. Domare 1. Andreas Jansson
Ass. Domare 2. Conny Hugman
Fjärdedomare: Elias Khori 

Forza AFC! 
 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-06-12 00:32:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna