Tunavallen, 2021-07-18 13:00

AFC Eskilstuna - Sundsvall

Inför AFC - GIF Sundsvall
Bild: Edwin Lekander

Inför AFC - GIF Sundsvall

Äntligen drar Superettan igång igen för AFC's del. Motståndet som kommer till Tunavallen är högtflygande Sundsvall, ska det bli AFC-vinst som förra året eller tar Giffarna revansch 2021?

AFC - För att vara AFC Eskilstuna har det faktiskt varit ett ganska lugnt break. Inga spelare in än, ingen ny tränare in än, några få spelare ut, ett välkänt ansikte har kommit "hem" och en träningsmatch har man hunnit med sen senaste Superettan matchen mot Öster (2-0). 
Vi betar av dessa en för en.
Att inga spelare har kommit in igenom dörren känns helt okej, det är fortfarande lång tid kvar på transferfönstret och med tanke på att man gjort sig av med flera spelare så kommer det nog att komma. 
Ingen ny tränare har det heller kommit, men efter ett uttalande ifrån klubbens sportchef och nuvarande tränare Jawad Al Jebouri är det förståeligt. Han tryckte mycket på att AFC letar efter en tränare som kan komma in och bygga stabilitet i klubben, något som har efterfrågats hos många. 
Vissa spelare har lämnat, Abdel Diarra, Mohammed Sadat, Chidi Omeje, Tarik Resic, Tim Hartzell och den senaste Makan Keita. Alla spelare som har lämnat har inte spelat så mycket om något denna säsong och det känns som en bra strategi av klubben att göra sig av med spelare som inte bidragit, för att kunna få in nya. 
Det välkända ansiktet är såklart Luke Robertson som är tillbaka i klubben, något som är positivt då han bidrar med mycket energi av planen och expertis när det gäller physio. 
En träningsmatch har man också spelat, i U21 Allsvenskan mot ÖSK. Den matchen vann man med 4-0. En hel rapport om den matchen finns på sidan. 
Det är väll egentligen allt som har hänt sedan AFC sist spelade en match i Superettan. 

GIF Sundsvall - GIF Sundsvall, en klubb som skapades redan 1903, 104 år innan AFC. År 1965 spelade klubben sin första Allsvenska-säsong och blev då det första laget norr om Gästrikland att så göra. På meritlistan har man bland annat 19 säsonger i Allsvenskan, 8 segrar i landets näst högsta division, senaste 1999. I Allsvenskans maratontabell ligger man på plats nummer 22 medan AFC ligger på plats 41. Sina hemmamatcher spelar man på NP3 Arena i Sundsvall som tar ungefär 8000 supportrar. 
2018 slog klubben både rekord i poängtotal och mål, när man kom 8:a i tabellen och Linus Hallenius stänkte in hela 18 baljor vilket ett år senare gav honom en flytt till Cypern med APOEL FC. 2019 blev dock en dystrare säsong då man tillsammans med AFC Eskilstuna och Helsingborg blev nedflyttade från Allsvenskan till Superettan efter 5 raka säsonger i finrummet. 
I Superettan 2020 slutade man på en 6:e plats, hela 25 poäng bakom vinnarna Halmstad BK. 
Superettan 2021 ser dock finare ut för Giffarna. I skrivande stund ligger man 3:a i tabellen med ett väldigt rutinerat lag som tillsammans har spelat över 450 Allsvenska matcher. Under ledning av Henrik Åhnstrand ser det ut som att det kan bli Allsvenskt-spel på NP3 Arena nästa säsong. 
Vad har hänt uppe i Sundsvall under uppehållet då? 
Jo, bland annat har den tidigare Sundsvalls-spelaren Emil Forsberg varit på besök och tränat med klubben, något som absolut kommer att stärka resten av truppen. Richard Richardsson har blivit anställd igen som ny målvaktstränare efter klubbikonen Tommy Naurin lämnat posten. 
Sundsvall har varken släppt eller värvat någon spelare än, men med den truppen Åhnstrand sitter på kan man förstå varför. 
Även om det var ett tag sedan vann Sundsvall sin senaste match med 1-0 över VSK, ända målskytten i matchen blev Linus Hallenius som nu är inne i sin tredje sejour i klubben.
Sundsvalls trupp innehåller faktiskt en tidigare AFC-spelare, nämligen Davor Blazevic. Målvakten lämnade AFC 2016 för Assyriska, efter det har han spelat för Hammarby men 28-åringen är nu utlånad till Giffarna under 2021. 

Tar GIF Sundsvall steget upp 2021?
Personligen så tror jag på en återkomst till Allsvenskan för Giffarna i år. Jag har delvis svårt att se att de mindre klubbarna som Norrby och Värnamo ska orka hela säsongen, samt att GIF Sundsvall har en trupp som lätt skulle kunna spela i Allsvenskan. Kolla bara på laget som de ställde upp med mot VSK senast. 
Davor Blazevic - Allsvensk kvalitet
Niklas Dahlström - Allsvensk kvalitet
Alexander Blomqvist - Allsvensk kvalitet
Anton Eriksson - Gränsfall Allsvensk kvalitet
Robert Lundström - God Allsvensk kvalitet
Pontus Silfwer - Allsvensk kvalitet
Jesper Carström - Ung talang som kommer blomma ut till Allsvensk kvalitet, om han inte redan är det
Paya Pichkah - Allsvensk kvalitet
Dennis Olsson - God Allsvensk kvalitet
Pontus Engblom - God Allsvensk kvalitet
Linus Hallenius - God Allsvensk kvalitet
När man besitter den startelvan så ska man i mina ögon kunna ta steget upp för att spela i Allsvenskan. Allting runt om klubben känns som Allsvenskan, faciliteterna, arenan, supportarna osv. 

Senaste mötena - 
AFC och Giffarna möttes senast under Allsvenskan 2020, där AFC faktiskt segrade i båda mötena. Första kom på Tunavallen. Pontus Engblom öppnade målskyttet från straffpunkten i minut 33. Ismet Lushaku kvitterade i minut 43 efter ett fint framspel. Den tidigare Sundsvalls-spelaren Chidi Omeje gjorde sedan 2-1 AFC i minut 46. Adam Larsson utökade sedan till 3-1 med en riktig pärla. Engblom reducerade till 3-2 men närmare än så kom inte Sundsvall. 
Det andra mötet i Sundsvall vann AFC också med 3-2. Jamie Hopcutt som längre ryktades till AFC inledde målskyttet för Sundsvall, men ledningen varade bara 7 minuter innan Samuel Nnamani kvitterade till 1-1. Återigen skulle Chidi Omeje visa att släkten är värst när han satte 2-1 i minut 53. Christian Ljungberg utökade ledningen till 3-1 i minut 90 med en drömfrispark. Två minuter senare fick samma Ljungberg rött kort, Sundsvall reducerade till 3-2, men hade inte tid att göra 3-3 utan AFC plockade 6 poäng av 6 möjliga. 

Truppnyheter - 
För AFC's del är många nyckelspelare tillbaka från diverse skador. Mittbackarna Pontus Rödin och Rasmus Wikström är båda tillbaka efter sina skadeproblem. Adam Larsson är med efter sin utlåning till Åtvidaberg, Alexander Ahl-Holmström är med trots att han har haft en liten känning. AFC har mer eller mindre alla A-lags-spelare tillgängliga utom Marre Bazi som har en bit kvar på rehabiliteringen. 
När jag skriver detta har GIF Sundsvall inte annonserat sin trupp så den kan jag inte kommentera. 

Övrigt - 
Den senaste artikeln som kom ut handlade om att Tim Hartzell och Tarik Resic har lämnat AFC, nu har även klubben gått ut med att målvakten Makan Keita har avslutat kontraktet med AFC. Den tidigare PSG-spelaren kom till AFC inför den här säsongen men efter värvningarna av Noel Törnqvist och Josh Wicks, samt att Nick Wolters redan var kontrakterad till klubben så har Makan haft det tufft med speltid, vilket nu gör att han lämnar AFC. 

När jag sökte AFC's sportchef och nuvarande tränare Jawad Al Jebouri för en kommentar svarade han så här: 

Makan har varit med oss under en lång period och tränat med laget och alltid bidragit med positiv energi. Nu var det dags för honom att åka tillbaka till Frankrike och vi tackar honom för hans tid hos oss. 

Han är dock inte den ända AFC-målvakten det har hänt grejer runt. Under dagarna gratulerade AFC Josh Wicks som nu är den spelare som gjort flest framträdanden i en AFC-tröja, hela 106 stycken. Med hans match mot Öster för några veckor sedan passerade han Ferid Ali som stod på 105. När Josh fick reda på att han hade slagit rekordet reagerade han så här: 
- "Vilket rekord? Det visste jag inte! Jätterolig nyhet. Det gör att jag vill slå fler rekord för klubben. Det känns bra att få höra". 
Både jag och klubben tackar och gratulerar Josh. 

Under uppehållet har jag även hunnit med en liten pratstund med Jawad Al Jebouri, den lät så här: 

Hur kändes matchen mot Örebro i Måndags? 

- En väl genomförd match, vi följer matchplanen som vi ville genomföra den och tar tag i taktpinnen, styr vårat eget spel, så som vi vill spela. En fotboll som är mer underhållande och titta på, även en relativt riskfylld fotboll som vi bjuder på, men vi vill ju vara ett lag som för spelet, men ändå jobbar stenhårt i försvarsspelet, något jag tycker vi visar i den matchen genom en intakt 0:a och hög press matchen igenom. 

Hur har uppehållet varit? 

- Innan uppehållet var vi väldigt mentalt trötta efter alla omständigheter, det hade varit en väldigt frenetisk för och vårsäsong, med Svenska Cupen och många tajta matcher, så det har varit ett välbehövligt uppehåll. Nu har vi kommit tillbaka med mycket mer energi och en plan för hur vi ska komma tillbaka i bra slag mot Sundsvall. 

Som du nämner väntar Sundsvall härnäst, hur går tankarna kring den matchen? 

- Förmodligen det bästa fotbollslaget i serien, med den starkaste offensiven, de har gått mållösa i endast 1 av 11 matcher denna säsong. Det är ett lag som vi kommer behöva ha stor respekt för, ett lag som har ett högt tempo i sig med mer än 450 Allsvenska matcher i laget. Vi ska ändå bedriva vår egen fotboll och spela vårat spel där ute, försöka att inte anpassa oss allt för mycket till motståndet utan göra mycket av det vi har pratat om. Vi skapar våran egen identitet i det här laget och i den här klubben som jag hoppas att vi kan visa på planen. 

Tack Jawad för att du ställde upp! 

Något som också är kul är att Sundsvall kommer enligt uppgifter att skicka ned en buss till Eskilstuna med ungefär 60 supportrar, vilket ska bli roligt. 
 



Min ideala XI för AFC: 4-4-2: Wicks (©), Manns, Rödin, Tihi, Mammar, Alsanati, Lushaku, Takahashi, Linnér, AHl-Holmström, Coffey. Kanske att Wikström och Blati Touré går in i elvan ifall de är skadefria. 

Min tippning inför mötet: 

Hjärtat - AFC börjar starkt efter uppehållet och chockar med en 2-1 vinst. 

Huvudet - Giffarna är ett bättre lag och vinner med 3-1. 

AFC Eskilstuna - GIF Sundsvall
18 Juli, 13.00. 
Tunavallen, Eskilstuna
Domare: Martin Strömbergsson
Ass. Domare 1. Fredrik Hammarström
Ass. Domare 2. Danha Bachiri
Fjärdedomare: Jasin Holmegren

Forza AFC! 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-07-18 00:05:10
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna