Tunavallen, 2021-09-11 17:00

AFC Eskilstuna - Helsingborg

Inför AFC - Helsingborg
Bild: Edwin Lekander

Inför AFC - Helsingborg

Superettans bästa hemmalag och superettans bästa bortalag drabbar samman på Tunavallen på lördag. Vilket tidigare allsvenskt-lag kommer ta alla 3 poäng i Eskilstuna?

AFC - Det känns som att det var ganska länge sedan AFC spelade match i Superettan. Man skulle ju ha haft en match förra helgen, som alla andra lag, den mot GAIS. Tack vare att man hade flera spelare på landslagsuppdrag valde man att skicka in en ansökan till SvFF om att flytta matchen, något som förbundet accepterade. Den matchen kommer istället att spelas den 21 Oktober. 

AFC's senaste match var emot IK Brage på Tunavallen, en match man vann med 2-1. Man tog ledningen väldigt tidigt i den matchen, redan i minut 4. Viktor Fors som startade den matchen hittade från högerkanten in till Ashley Coffey som placerade in 1-0 för hemmalaget. AFC fortsatte leta chanser och hade lägen, bland annat Ahl-Holmström, hans skott räddades väl av målvakten för gästerna. Precis innan halvlekens slut skulle Brage göra 1-1. Man kontrade med mycket folk, och efter ett avslut som räddades av Noel Törnqvist i AFC-målet kunde Robin Selin raka in 1-1, ett resultat som stod sig till paus. Men precis som i första halvlek skulle AFC startade halvlek nummer 2 starkt. Karim Mammar fick mycket yta på sin kant och kunde slå ett perfekt inlägg för Coffey som nickade in 2-1. Andra halvlek var egentligen en ganska tråkig sådan, men resultatet stod sig hela vägen in i mål för AFC, som vann matchen rättvist.

I tiden mellan de två matcherna har AFC hunnit med lite. Man har bland annat värvat anfallaren Leonardo Farah Shahin på lån ifrån Häcken. Det ligger en intervju ute med honom på sidan ifall ni har missat den. Man har även spelat en match i Folksam U21 Allsvenskan mot Örebro SK på Tunavallen, en match som man vann med 6-2. AFC hade dock hela sitt A-lag (samt några ungdomsspelare) utom de spelare som var på landslagsuppdrag, medan ÖSK's lag bestod av nästan bara U-19 spelare. Man har som sagt även haft flera spelare på landslagsuppdrag. Ibrahim Blati Touré (Burkina Faso), Felix Michel (Libanon), Ismet Lushaku (Kosovo U21), York Rafael (Rwanda), Robin Tihi (Finland U21) och Leonardo Farah (Sverige U18). 

HIF - Vid tidigare "Inför rapporter" har jag gått igenom lite historia kring klubben som AFC möter, nu när vi gått hela varvet runt i Superettan kommer det inte längre så vara. 

Helsingborg ligger just nu på 2:a plats i Superettan och hoppas på en direkt återkomst till Allsvenskan där klubben i mitt tycke hör hemma. Inför säsongen satsade man stort på att studsa upp direkt till finrummet igen genom värvningarna av AFC's Wilhelm Loeper, Viktor Lundberg och Lennartsson på tränarbänken. Dessa spelare lades till i en trupp som redan innehöll van Den Hurk, Lindegaard mm, så det är ju en Allsvensk trupp man har att jobba med. Man har även presterat ganska bra under säsongen, trots att man har blandat och gett lite. 

Helsingborg har ett väldigt tydligt sätt att spela, man vill få ut bollen på kanten, och sen slå in den till sina duktiga anfallare, så har Lennartsson alltid spelat. Wilhelm Loeper som många med AFC-koppling känner till har funkat väldigt bra i det spelet. Lagets bästa målskytt är van Den Hurk med 9 mål, lika många som AFC's Alexander Ahl-Holmström. 

Lagets senaste match var en derby vinst mot LBoIS borta med 1-0. Det ända målet i matchen gjorde mannen med den spektakulära frisyren, Adam Kaied. Efter lite av en dubbeltabbe av Bois-målvakt Kadourra kunde Kaied rulla in 1-0, ett resultat som stod sig matchen ut.

Går Helsingborg upp? 
Jag ser inte ett universum där HIF inte spelar Allsvenskan 2022. Med det spelarmateiral och tränarstab som de har så hade det varit ett nära fiasko om de inte hade gått upp. Precis som GIF Sundsvall, så känns allting runt klubben som "allsvenskt". Fansen, strukturen, arenan, allt sådant. Loeper och van Den Hurk är i mina ögon två av de allra bästa spelarna i ligan, med dem två i spetsen kommer HIF kanske vinna hela serien. Jag tror att det finns mer som talar i HIF's favör, att det är smålag som är med och kämpar uppe i toppen, jag är inte säker på ifall de kommer att hålla i hela vägen. HIF och andra sidan är rutinerade och starka både hemma och borta vilket gör dem till mina favoriter för serievinst. 

Senaste mötet - 
När lagen möttes tidigare i säsongen vann HIF med 1-0. Matchens ända mål gjordes av den tidigare AFC-spelaren Loeper. Efter ett inlägg från vänster kunde Lundberg satte ned bollen för Loeper som satte dit 1-0. Som en akt av respekt firade inte spelaren mot sitt gamla lag. AFC hade egentligen inte mycket alls i den matchen, Ahl-Holmström hade en nick precis utanför, men mycket mer fanns det inte offensivt för AFC. 

Truppnyheter - 
För AFC's del finns det 2 stycken ändringar i truppen gentemot matchen mot Brage. Marwan Baze och André Alsanati går ut, den sistnämnde avstängd, och in kommer Blati Touré, som inte kunde vara med pga landslag senast, och den nya killen Farah. 

För HIF är det ganska många förändringar. Lindegaard gick ut skadad i matchen mot LBoIS och Joelsson kommer med all säkerhet vakta kassen mot AFC. Även Vladislav Kreida saknas för HIF, precis som Victor Blixt. In i truppen för gästerna kommer Alexander Nillson (mv) och Bödvar Bödvarsson. 

Övrigt -
På Tunavallen är det fri entré till matchen, så ta med er så många som bara möjlig, jag lämnar en länk med regler för eran vistelse här:
https://afc-eskilstuna.se/news/viktig-information-inf%C3%B6r-afc-eskilstuna-helsingborgs-if.

Helsingborg har även valt att fortsätta sin larviga bojkott mot AFC's bortamatcher, något som alla HIF-supportrar inte verkar vara helt nöjda med. 
 



Min ideala XI för AFC: 4-4-2: Törnqvist, Manns, Rödin, Tihi, Mammar (©), York Rafael, Michel, Takahashi, Linnér, Coffey, Ahl-Holmström. 

Min tippning inför mötet: 

Huvudet: Jämn match, två bra lag, matchen slutar lika 1-1. 

Hjärtat - AFC vinner precis som mot Brage med 2-1. 

AFC Eskilstuna - Helsingborgs IF
11 September 17.00
Tunavallen, Eskilstuna. 
Domare: Patrik Eriksson
Ass. Domare 1. Fredrik Hammarström
Ass. Domare 2. Conny Hugman
Fjärdedomare: Paul Shamoun

Forza AFC! 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-09-10 23:28:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna