Tunavallen, 2021-05-16 13:00

AFC Eskilstuna - Jönköpings Södra

Inför AFC - J-SÖDRA

AFC Eskilstuna letar efter säsongens andra 3-poängare på Tunavallen, kan den komma mot gästerna från Jönköping på Söndag?

Det har gått tungt för AFC den senaste tiden. Efter två raka 1-0 nederlag i Skåne mot LBoIS och HIF kommer hemmalaget vara desperata för 3 poäng. Det som har saknats i Eskilstuna har varit målproduktionen. Man har bara gjort 3 mål på hela säsongen, och alla dem kom mot Akropolis.
Laget värvade två nya centrala-anfallare inför 2021 efter lagets stora målskytt från förra året Samuel Nnamani lämnade för Sydkorea.
En av dem är Ashley Coffey som har visat några positiva saker men engelsmannen har ännu inte nätat.
Den andre, Alexander Ahl-Holmström har gjort 2 mål, och har haft möjligheter att göra fler men har tyvärr inte lyckats förvalta dem. Andra spelare som Bazi, Götesson och Lushaku har haft möjligheter som inte förvaltats.
AFC's senaste match var en minst sagt underlig tillställning mot LBoIS på Landskrona IP.
I den första halvleken var AFC överlägsna. Man visade upp en fin anfallsinriktad fotboll, skapade många chanser och såg tajta ut bakåt. Bazi, Wikström och Ahl-Holmström hade alla bra lägen för AFC i första halvlek men det stod 0-0 när lagen gick in i pausvila.
Tim Hartzell som gjorde sina första minuter i år sade i paus till Discovery + att han kände att laget spelade bra, och det gjorde de. Andra halvlek skulle dock bli något helt annat.
LBoIS kom ut som ett annat lag och det kändes bara som en tidsfråga innan bollen skulle gå in för hemmalaget.
Tillslut blev det också mål. Linus Olsson gjorde matchens enda kasse och dömde AFC till deras andra raka nederlag.
Efter matchen syntes det på Rasmus Wikström att han var allt annat än nöjd.
Just eftersom att AFC var så färglösa i den andra halvleken kommer det bli mycket intressant att se hur de reagerar mot Jönköping. Om jag känner Özcan rätt var han nog ganska förbannad senast.

Laget som gör resan till Eskilstuna då?
Jönköping Södra har lite erfarenhet i Allsvenskan på senare år (2016, 2017). I somras var det ganska stor förändring i klubben. Efter Andreas Brännström (som tränade AFC 2013, då AFC United) lämnade letade klubben efter en ny huvudtränare. Valet föll tillslut på AIK's assisterande tränare Patrik Jildefalk. Utöver hans jobb som assisterande i herrlaget har 34-åringen även varit huvudtränare för AIK's damlag.
Det var dock inte endast på tränarbänken som det skedde förändringar utan spelartruppen skiftades också under sommaren. Ut gick bland annat nyckelspelare som Amri Al-Ammari till HBK, Jetmir Haliti till AIK och Edin Hamidovic till Ankara Keciörengücü, samt att låneavtalen för tidigare AFC-spelarna Dzenis Kozica och Pavle Vagic gick ut.
Man värvade dock ganska tunga namn, bland annat Marko Nikolic från Vasalund som gjorde succé i division 1 2020. Perparim Beqaj värvades tillbaka för hans andra sejour i klubben, anfallaren spenderade 2020 i Ljungskile. Jildefalk tog även med sig Adam Ben Lamin från AIK.
Jönköping slutade Superettan 2020 på en tredjeplats och fick alltså kvala om en Allsvensk-plats mot Kalmar FF. De blev dock ett nummer för stora för de gröna. Laget har inte nått upp till samma höjder 2021, men det är förståeligt med tanke på de förändringar som gjorts i klubben.
Jönköpings senaste match var en 2-1 förlust mot VSK på bortaplan. Jönköping tog ledningen i den matchen, ett bra inlägg av Daniel Strandsäter ledde till att Adrian Edqvist kunde göra sitt andra mål för säsongen. Nyförvärvet från Kalmar har sett spännande ut så här långt.
Hemmalaget skulle dock vända. Gustaf Lagerbielke kvitterade i minut 42 med huvudet, mittbacken har redan gjort 3 mål den här säsongen.
J-södra skulle dock få ett gyllene läge att återta ledningen. Daniel Ljung blev fälld i straffområdet av David Engström och domaren pekade på straffpunkten. Efterföljande försök från 11 meter var dock rent av svagt av Moustafa Zeidan och inga större problem för Fagerström i VSK-målet.
Kort därefter skulle Brian Span avgöra för VSK med ett snyggt volleyavslut.
Båda klubbarna har identiska resultat hitintills i Superettan 2021, en vinst, två oavgjorda och två förluster. AFC är dock lite mer målsnåla åt båda hållen än vad Jönköping är.
När man mötte varandra förra säsongen var det mycket drama, iallafall på Tunavallen. AFC hade 0 inspelade poäng efter 4 matcher med en trupp som var hårt slagen av Covid-19. I minut 13 släppte man in 1-0 och det såg mörkt ut. Kvittering kom dock fram till 1-1 innan bortalaget tog ledningen igen 2-1. Sedan hände något sensationellt. J-Södra fickr en straff i minut 42. Innan den ska slås skickas det fram en lapp till AFC's målvakt Wille Jakobsson. Dzenis Kozica stegade upp men straffen räddades av Jakobsson. I andra halvlek hände det igen, straff för J-södra. Ännu en gång kom det ut en lapp skriven av Dimitrijs Petrenko (AFC's dåvarande målvaktstränare). Edin Hamidovic klev upp den gången, och Jakobsson räddade igen. Efter matchen lade Instagram-sidan 433 upp en video på de dubbla straffräddningarna som fick över 690 000 gilla-markeringar. AFC gick virala. Inte nog med det skulle AFC vända matchen och ta säsongens första 3 poäng efter mål av Francis Jno-Baptiste och Govend Haidar
Returen på Stadsparksvallen vann hemmalaget med klara 3-0.
Truppnyheterna kommer att bli intressanta för AFC, både Rödin och Mammar saknades mot LBoIS och det syntes. Om iallafall en av dem är tillbaka kommer det göra stor skillnad.
Tränare Özcan Melkimichel kommer nog att ha lite huvudvärk inför laguttagningen med tanke på den senaste insatsen. Personligen vill jag nog se lite förändringar i startelvan för att visa att ingens plats är given!
Vinst och mål är kraven på Söndag.

Min ideala XI för AFC: 3-4-1-2: Wicks (©), Tihi, Wikström, Rödin (om han är tillbaka), Manns, Mammar (om han är tillbaka), Touré, Takahashi, Bazi, Ahl-Holmström, Omeje.