Tunavallen, 2021-11-27 15:00

AFC Eskilstuna - Landskrona

Inför AFC - Landskrona BoIS
Bild: Edwin Lekander

Inför AFC - Landskrona BoIS

Superettan 2021 ska avslutas, det har varit ett svängigt år, hur ska det sluta?

Detta var ett tag sen..
Det har inte blivit lika många artiklar som jag hade hoppats på under hösten, men nu är vi tillbaka för sista matchen på säsongen. Jag planerar även att fortsätta nästa år. Det kommer vanliga matchrapporter, intervjuer, spelarpresentationer och mycket mer!

AFC - Sedan jag skrev sist har AFC gått väldigt blandat. Den senaste matchen jag skrev inför var Västerås hemma i omgång 25. Sedan dess har man fortsatt haft det jobbigt på hemmaplan med förlust mot numera Allsvenska Värnamo (0-2), grattis till Värnamo för den Allsvenska-platsen och lycka till nästa år!

Det som dock ser ut att ha räddat klubben har varit att man lyckats rätta till bortaspelet. Inför GAIS borta den 21 Oktober hade man tagit 3 av 33 möjliga poäng på bortaplan, med totalt 0 vinster. Sedan reste man till Göteborg och besegrade krisande GAIS med 3-2, tack vare två mål av Ashley Coffey samt Robin Tihi's första mål i Superettan. Efter det föll man med tunga 4-0 borta mot Trelleborg, där man bland annat åkte på en mycket tuff direkt utvisning på Pontus Rödin. Trots att AFC var det bättre laget fram till utvisningen åkte man tomhänta från Skåne. Trelleborg följdes upp med 0-2 förlusten hemma mot Värnamo innan man skulle resa till ett till krisande bottenlag: Falkenbergs FF. Det skulle komma att bli den mest dramatiska matchen på hela året.

AFC började som det klart bättre laget och tog med sig en 2-0 ledning in i paus efter mål av Viktor Götesson och Ashley Coffey. När samma Coffey gjorde 3-0 fem minuter in i andra halvlek trodde nog dem flesta att matchen var avgjord. I halvlek agerade hemmalaget genom att bland annat byta in forwarden Nsima Peter som ännu inte hade nätat denna säsongen, det skulle han dock ändra på. Den återvändande Nigerianen stötte in bollen från nära håll gånger två och satte spänning i matchen. Med en kvart kvar fullbordade dock Ashley Coffey sitt hat-trick med en nick från en hörna och då såg det ut som att matchen skulle rinna ur Falkenbergs händer. Med två minuter kvar av ordinarie tid satte Kwame Kizito 3-4 och matchen levde igen för laget från kusten. Detta bäddade för kanske den mest nervösa extratiden av mitt liv. AFC höll dock undan och säkrade 3 mycket viktiga poäng i bottenstriden och mer eller mindre fastslog Falkenbergs nedflyttning. Klubben har sedan dess fått sin nedflyttning bekräftad vilket innebär att de nu har två nedflyttningar på två år på CV't.  

I den förra omgången skulle man åter åka till ett lag i bottenstriden: Jönköping Södra. I somras såg det ut som att både AFC och J-Södra kanske kunde tampas om en plats högt upp i tabellen, men båda lagen dalade istället. AFC började klart bättre (som vanligt) och skulle ha haft en solklar straff när Götesson hölls om i straffområdet rejält. Domare Strömbergsson valde dock mirakulöst nog att fria. Kort därefter gjorde Nikolic 1-0 för hemmalaget bakom Nick Wolters. AFC skulle dock komma att förstöra J-Södra legenden Jesper Svenssons sista hemmamatch för klubben. Tidigt i den andra halvleken knoppade Ashley Coffey in Karim Mammars inlägg och gjorde 1-1. Matchen kunde då gått åt båda hållen men med lite drygt 10 minuter kvar klev Robin Tihi fram och nickade in 2-1 vilket också blev slutresultatet. 

Vad innebär då detta för avslutningen av Superettan? Förutsättningarna är som följer: 
Vasalund & Falkenbergs FF är redan klara för Division 1 nästa år. GAIS är redan klara för kvalspel. För att AFC ska behöva kvala sig kvar i Superettan måste Akropolis, Jönköping, Västerås och Brage vinna och AFC förlora sin match. Det ska alltså mer eller mindre till ett mirakel för att AFC ska behöva kvala, (ta i trä). Högre upp i tabellen så har Värnamo och Sundsvall redan säkrat sina Allsvenska-biljetter till 2022. Runt den Allsvenska-kvalplatsen finns det dock fortfarande lite drama. Om Helsingborg tar en poäng mot VSK hemma är de klara för kval, så länge Norrby inte slår Värnamo med 11 mål, vilket känns orimligt. 

Landskrona - AFC's sista motståndare i Superettan 2021 heter Landskrona BoIS. Klubben har gjort bättre ifrån sig som nykomlingar än vad många kunde tänka sig inför säsongen. Man har ett lokalt men spännande lag som längre under säsongen har utmanat om en Allsvensk-plats. Man räckte inte riktigt hela vägen men man har byggt en mycket bra plattform till att utvecklas vidare som klubb. Landskronas senaste match var en 3-1 vinst mot Vasalund, som även fastslog bortalagets degradering. Man såg stabil ut matchen igenom och målen gjordes alla 3 av Olsson, dock inte samma. Filip Olsson satte 1-0 innan Linus Olsson ökade på till 2 & 3-0. Tack vare andra resultat så innebar det ändå inte att kvaldrömmen lever vidare för Landskrona, vilket innebär att de inte har något att spela för när de reser till Tunavallen. 

Tidigare möte - Klicka här för att läsa om klubbarnas möte med varandra i våras: https://www.svenskafans.com/fotboll/afceskilstuna/efter-lbois-afc-629889

Truppnyheter - Till denna match är det några mindre förändringar i AFC's trupp. Bland annat är Pontus Rödin tillbaka i truppen efter hans längre avstängning, samt Blati Touré som är tillbaka efter en längre frånvaro. Hela truppen ser ut som följer:
Nick Wolters, Noel Törnqvist, Robin Tihi, Karim Mammar, Pontus Rödin, Adam Larsson, André Alsanati, Ashley Coffey, Aliyu Yakubu, Albin Linnér, Viktor Fors, York Rafael, Ismet Lushaku, Alexander Ahl-Holmström, Jesper Manns, Ibrahim Blati Touré, Kazuki Takahashi och Viktor Götesson. 

Lite kuriosa -  Detta blir artikel nummer 50 för mig på SvenskaFans. Jag tackar så mycket till alla som har läst och gett mig feedback. Jag tackar också min duktiga editor Edwin Lekander, utan er hade det inte varit möjligt, tack!
 



Min ideala XI för AFC: 4-3-3: Wolters, Mammar (©), Michel, Tihi, Fors, Alsanati, Takahashi, Lushaku, Götesson, Ahl-Holmström, Coffey. 

Min tippning: 

Hjärtat - AFC avslutar starkt på hemmaplan, vinst 3-1. 

Huvudet - Ingen av lagen har jättemycket att spela för, ett lika kanske. 1-1. 

AFC Eskilstuna - Landskrona BoIS
27 November, 15.00
Tunavallen Eskilstuna
Domare - Enzo Vesprini

Forza AFC! 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-11-26 22:50:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna