Tunavallen, 2021-07-25 17:00

AFC Eskilstuna - Örgryte

Inför AFC - Örgryte IS
Bild: Edwin Lekander

Inför AFC - Örgryte IS

Hemmastarka AFC Eskilstuna möter gästande Örgryte i Superettans 13 omgång. Kommer AFC fortsätta starkt hemma, eller kommer ÖIS fortsätta på sin stekheta form?

AFC - För AFC's del har senaste veckan varit frid och fröjd. Efter förra helgens otroligt imponerande 2-0 vinst mot GIF Sundsvall har klubben haft en skön träningsvecka och är redo för att göra samma prestation mot ett formstarkt ÖIS. Med en av Superettans yngsta trupper och den yngsta ledarstaben siktar AFC på att slå klubbens rekord i antal segrar i rad sedan de kom till Eskilstuna. Det menade iallafall tränare Jawad Al-Jebouri på när jag träffade honom på soliga Tunavallen under fredagen. Rekordet man försöker slå tog man 2018 när man från omgång 3 till omgång 6 besegrade Värnamo (4-0), Helsingborg (2-0), Degerfors (3-0) och IK Frej (2-0) - (Nuvarande Hammarby Talangfotbollsföerning - Herrfotboll). 
Nu siktar man alltså på att slå det rekordet. Om det ska vara möjligt måste man slå Örgryte, Vasalund, Värnamo och Norrby. Det kommer att bli en tuff utmaning. 

Annars känns det som att AFC bara kör på just nu. Bakom kulisserna letar man fortfarande efter en ny huvudtränare som kan ta över jobbet på fulltid, samt att klubben jobbar stenhårt för att få in nyförvärv till AFC. 

AFC's senaste match i Superettan vann man som sagt med imponerande 2-0 mot Sundsvall, även om siffrorna var relativt låga så var man överlägsna i prestation. Matchens första mål kom i den andra halvleken och gjordes av den bästa spelaren på planen den dagen, nämligen Viktor Götesson. "Göte" snappade upp en svag hemmåtpass och slog in 1-0 AFC i målvaktens första kryss. Alexander Ahl-Holmström kom sedan in från bänken och punkterade matchen på stopptid. Trots att dessa båda lag ligger i den undre halvan av tabellen har de seriens två bästa målskyttar, Alexander Ahl-Holmström i AFC och Ajdin Zeljkovic i ÖIS. 

Örgryte - Örgryte IS, en klassisk fotbollsklubb som grundades redan 1887 i Göteborg. Klubben spelar sina hemmamatcher på anrika Gamla Ullevi som tar lite drygt 18 000 åskådare. Örgryte IS är faktiskt Sveriges äldsta fotbollsklubb och var en drivande kraft i utvecklingen av fotbollen i Sverige, imponerande! Man spelade i debutsäsongen av Allsvenskan 1924/25 och placerade sig på plats nummer 3, bakom IFK Göteborg och GAIS. Sedan dess har man blivit Svenska mästare 12 gånger och även hunnit med ett Svenska cupen guld år 2000. Man har 56 Allsvenska-säsonger under bältet och ligger 8:a i Allsvenskans maratontabell. 

Under senare år har det dock gått mycket tyngre för Göteborgsklubben. 2009 blev man nedflyttade från Allsvenskan och 2010, året som var tänkt för en återkomst till finrummet slutade med en 9:onde plats. Det var efter många år av ekonomisk kris i klubben. Den 7 februari 2011 beslutade klubben sig för att slå ihop med Qviding FIF ihop om att rädda ekonomin. Förslaget slogs ned av ÖIS medlemmar vilket ledde till att man den 11 februari 2011 begärde att Örgryte Fotboll AB skulle sättas i konkurs. Fotbollssektionen togs då över av Örgryte IS och klubben blev automatiskt nedflyttad till Division 1 Södra. (Om du blir satt i konkurs blir du automatiskt nedflyttad).
I division 1 lyckades man dock bättre, efter en tredje plats 2011 knep man förstaplatsen 2012 med endast 1 förlust över hela säsongen, det bar klubben tillbaka till eliten. Man blev dock nedflyttade igen direkt och kom inte tillbaka igen förens 2016, sedan dess har man spelat Superettan-fotboll. 

Superettan 2021 har varit en knackig resa för göteborgarna. Man behövde vänta till omgång 6 för att inkassera sin första seger, sedan dess har man bara vunnit 2 matcher till. Om man kollar på andra sidan av myntet har man dock inte förlorat på 5 matcher om vunnit sina två senaste, före och efter uppehållet. 

ÖIS senaste match var en 3-1 vinst mot Vasalund. Hemmalaget tog ledningen i minut 37 efter mål av Daniel Paulson, 3 minuter senare utökade man också till 2-0 genom målskytten Zeljkovic. I den andra halvleken gjorde Zeljkovic sitt andra när han satte dit pannan på bollen. Gästande Vasalund reducerade sent till 3-1 genom tidigare AFC-spelaren Zurab Tsiskaridze. Denna förlusten för Vasalunds del var droppen och inte långt senare sparkade man huvudtränare Dali Savic. 

Under uppehållet har ÖIS haft ett jobbigt spelartapp. En av klubbens stjärnor Herman Sjögrell har lämnat klubben för spel i Allsvenska IK Sirius. Utöver det tappet har Örgryte en spännande trupp med spelare som Zeljkovic, Paulson, Ackermann, Said mm. Sedan har de även lite AFC-koppling i tidigare AFC-spelaren Anel Raskaj. För inte länge sedan var även ex AFC Abdul Razak kontrakterad till klubben. 

Fortsätter Örgrytes starka form? 
Superettan-tabellen är otroligt jämn just nu. I skrivande stund skiljer det 5 poäng mellan 8:an AFC och jumbon Akropolis. Om ÖIS kan gå ännu fler matcher i rad utan att förlora kan man ta stora steg bort ifrån bottenträsket och uppåt i tabellen. Jag tycker att man har en spännande trupp med en ledarstab som kan göra bra saker, nu när klubben är inne i ett flow kan jag se att det fortsätter. I en liga som Superettan handlar mycket om momentum, när du har bra form i ryggen stärks din trupp väldigt mycket. Spelare som Zeljkovic tex. Det kommer dock att vara viktigt att hålla i nyckelspelare och inte göra likadant som man gjorde med Sjögrell. 
Jag tycker att tränar-duon i ÖIS är intressant. Ivarsson och Mattsson kom ju till ÖIS inför säsongen från Lindome GIF, där man hade hjälpt klubben att gå ifrån division 2 till toppen av division 1. Med sig från Lindome tog man bland annat Ajdin Zeljkovic och Hampus Dahlqvist som båda har gjort succé. 

Senaste mötena - 
AFC och ÖIS möttes under förra årets upplaga av Superettan, där man vann en match var. 
Första mötet kom redan i omgång 4. AFC var fortfarande inne i sin Covid-period och hade det tufft. Trots att AFC tog ledningen på Gamla Ullevi så vände ÖIS och vann med 2-1. Målen gjordes av Almeida och Adnan Kojic i fel bur för ÖIS, och av Samuel Nnamani för AFC. Det skulle också bli Gustav Jarl's sista match i AFC. Han blev skadad i matchen och klubben valde då att inte förlänga med yttern. 

Returmötet blev dock en gladare historia för AFC när man vann med 1-0 på Tunavallen. Matchens ända mål gjordes av Samuel Nnamani som nickade in bollen i matchminut 64 för att säkra 3 poäng! 

Truppnyheter -
För AFC's del så kommer nog inte truppen att förändras så mycket från senast. När det gäller andra truppnyheter så har Marre Bazi börjat köra igång mer och mer, samma med Lawson Sabah som inte var med sist. Även Omar Jemal har börjat köra igång med lagträning hos AFC. Anfallaren har varit skadad en längre tid. 
När jag skriver denna artikel har ÖIS ännu inte annonserat sin trupp vilket innebär att jag ej kan kommentera den.
Redigering: Nu har bortalaget annonserat sin trupp för mötet. Både hannes Sahlin och Arvid Brorsson är tillbaka, men man har tappat Kevin Ackermann som under träningsveckan har åkt på en mindre fotskada vilket innebär att han saknas ifrån truppen. Positivt för AFC då ÖIS mister en av sina kvalitetsspelare. 

Intervju - 
Under fredagen var jag nere på AFC's träning och tog ett litet snack med lagets bästa målskytt Alexander Ahl-Holmström, det lät så här: 

Matchen mot Sundsvall förra helgen, du kom in från bänken och fick sätta dit en boll, hur kändes det? 

- Det var skönt att få göra mål, jag var lite arg på mig själv eftersom jag vet att jag skulle ha gjort fler mål men som sagt, skönt att jag fick sätta dit den och att vi vann, det var det viktigaste. 

Hur har träningsveckan varit efter en vinst? 

- Mycket bra, mycket bra, väldigt bra stämning i gänget, det var väll våran bästa match i år så alla grabbarna är nöjda och taggade för att göra detsamma mot ÖIS. 

Du nämner Örgryte som vi har i nästa match, dina tankar om motståndet? 

- Dålig koll egentligen generellt, men vi har gått igenom deras spel och vi vet hur vi ska spela. Så länge vi sköter vårat eget spel så kommer det att lösa sig , vi tror på oss själva. 

Tack Alex för att du ställde upp! 
 



Min ideala XI för AFC: 4-4-2: Törnqvist, Manns, Rödin, Tihi, Mammar (©), Alsanati, Takahashi, Lushaku, Linnér, Götesson, Ahl-Holmström. 

Min tippning inför mötet: 

Hjärtat - AFC fortsätter på inslagen väg och vinner med 2-0 igen. 

Huvudet - Tror faktiskt att AFC vinner, och tror 2-0, känns som ett rimligt resultat! 

AFC Eskilstuna - Örgryte IS 
25 Juli, 17.00
Tunavallen, Eskilstuna
Domare: Richard Sundell
Ass. Domare 1. Anton Sjöberg. 
Ass. Domare 2. Alexander Milovanovic
Fjärdedomare: Erik Skotte

Forza AFC! 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-07-24 00:24:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna