Tunavallen, 2021-09-18 15:00

AFC Eskilstuna - Vasalund

Inför AFC - Vasalund
Bild: Edwin Lekander

Inför AFC - Vasalund

Superettans jumbolag Vasalund gästar Tunavallen på lördag i den tjugonde omgången. Kommer AFC prestera som favoriter eller kommer Vasalund skrälla?

AFC - Eskilstuna har haft, vad som har känts som en ganska lugn vecka sedan deras 2-2 match mot Helsingborg förra helgen. Man har dock presenterat en biljettkampanj för matchen. Fram till kl 18.00 idag (fredag), kostade biljetterna till matchen endast 50 riksdaler. Detta är i mina ögon en bra sak att göra i hopp om att behålla så många som möjligt av de 1700 som var på matchen mot HIF. 

I den matchen mot HIF var det hemmalaget AFC som tog det tidiga initiativet, bland annat Viktor Fors och Ismet Lushaku hade chanser att göra mål. Engelsmannen Coffey hade också flera chanser att göra sitt tredje mål på två matcher, något som han tillslut skulle lyckas med. Efter 41 minuter serverade Karim Mammar Coffey, som vände och smällde in 1-0. Ett resultat som stod sig till paus. 

Helsingborg skulle dock inte dröja allt för länge innan man skulle kvittera. Efter slarv från AFC kunde Wilhelm Loeper (såklart), passa fram till inbytta Assad Al-Hamlawi som gjorde 1-1. Bara minuter efter det kom även 2-1 för bortalaget, efter nytt slarv av AFC. Denna gången passade Olsson fram till van Den Hurk. 

AFC lyckades skapa lite sena farligheter och skulle i den 89:e minuten göra det förlösande 2-2 målet. Efter en tilltrasslad fast situation kunde Jesper Manns servera inhoppande York Rafael, som gjorde 2-2. Med 20 sekunder kvar fick AFC ett jätteläge att avgöra. Felix Michel var centimeter ifrån att sätta foten på bollen och göra 3-2. Istället slutade matchen lika, något som HIF ska vara nöjda med, med tanke på hur matchbilden såg ut. 

Jag själv och Edwin Lekander (som bland annat gör bilderna för artiklarna), var nere på träningen häromdan och tog pulsen inför matchen, jag lägger länken till den intervjun här: https://youtu.be/WW-1zE9EaEU

Vasalund - Vasalund, eller som de oftast kallas "Vasa" ockuperar just nu jumboplatsen i Superettan och kämpar för sina liv. I mina ögon hör Vasalund inte hemma i Superettan, något som jag tycker att man visat på planen under 2021, trots att de vann mot oss på Skytteholm. 

Jag tycker att lagbygget i klubben är lite lätt oförståeligt. Man värvade inför säsongen spelare som Avdic, Cessay, Azizi mfl. Äldre spelare som kanske inte håller så mycket längre på denna nivå. Jag hoppas och tror att AFC kan utnyttja det på lördag. Man ska vara uppmärksam kring Vasalunds nummer 7 Ekin Bulut. Han hjälpte klubben att gå upp till Superettan 2020, men istället för att stanna i Vasalund valde han att prova på Allsvenskan med IK Sirius. Det var en resa som inte funkade, och han kom tillbaka till klubben under sommarfönstret på lån. Anfallaren har spelat 6 matcher sedan sin comeback och gjort 3 mål. 

Klubbens senaste match var en otroligt snöplig förlust mot GIF Sundsvall på hemmaplan. Matchen började på bästa möjliga sätt för bortalaget när den tidigare AIK-spelaren Robert Lundström öppnade målskyttet. Ytterspringaren blev helt fri vid den bortre stolpen och sköt in 1-0, via ribban. Man hade även lägen att utöka ledningen, både Engblom och Hallenius hade bud på flera mål. 

Det skulle dröja ända till den 87:e minuten innan Vasalund skulle kvittera genom japanen Yosuka Takuto. Efter en hörnvariant kunde den tidigare FC Linköping City spelaren skarva in 1-1. 

Sundsvall skulle dock förstöra Vasalunds jubel, ännu senare. Med 2 sekunder (!!!) kvar på klockan gjorde Linus Hallenius 2-1 för bortalaget, framför den tillresta klacken! 

Är Roberth Björknesjö frälsaren som Vasalund behöver? 
Klubben inledde säsongen med Dali Savic som huvudtränare men efter vad som sågs som för dåliga resultat valde man att göra sig av med mannen som hade fört upp klubben till landets näst högsta division. Assisterande tränare George Mousally tog hand om laget några matcher innan man presenterade Roberth Björknesjö som ny tränare, eller ja, nygammal iallafall. Björknesjö har tränat klubben förut, (2015), och är nu tillbaka för att försöka rädda kvar klubben i Superettan. 

Är han då rätt man för jobbet? Jag tycker inte att det finns många bättre, och realistiska namn som Vasalund kunde gått för än Björknesjö. Det är en tränare med erfarenhet inom svensk fotboll, han känner klubben sedan innan och har suttit i denna situation förut. 
Jag tycker även att man har satsat rätt i marknaden under sommaren, med värvningar som Bulut och Hien tex. Tidigare spelare som inte riktigt lyckats i sina äventyr, och nu är de tillbaka och ska fixa kontraktet för sin tidigare klubb, precis som Björknesjö själv. 
Jag tror dock inte att Vasalund kommer att spela i Superettan 2022. Jag har sagt runt andra klubbar att mycket känns "allsvenskt", hos Vasalund känns väldigt mycket "division 1-igt". Man spelar på en arena som är ganska sunkig, en spelartrupp som är sådär och fans som inte existerar. 
Björknesjö har ju förövrigt tekniskt sätt tränat AFC under en kort tid, då under ett annat namn, i en annan stad. Säsongerna 2003 och 2004 var han huvudtränare. Hans senaste jobb var som huvudtränare för Brommapojkarna

Senaste mötet - 
För att läsa om klubbarnas senaste möte mellan varandra, klicka här: https://www.svenskafans.com/fotboll/afceskilstuna/infor-vasalund-afc-och-intervju-med-zurab-tsiskaridze--632742. 

Truppnyheter - 
För AFC's del välkomnar man tillbaka André Alsanati som var avstängd i senaste matchen, det är Häcken-lånet Leo Farah som får göra plats för Alsanati. 

När jag skriver detta tror jag Vasalund har lite problem med sin hemsida, så jag kan tyvärr inte komma åt klubbens trupp. 
 



Min ideala XI för AFC: 4-4-2: Törnqvist, Fors, Rödin, Tihi, Mammar (©), Alsanati, Michel, Lushaku, Linnér, Ahl-Holmström, Coffey. 

Min tippning inför mötet: 

AFC borde vinna matchen, jag tror det blir 4-1, urladdning!

Jag tror AFC vinner, men kanske med lite mindre siffror, 2-0. 

AFC Eskilstuna - Vasalund IF
18 September, 15.00. 
Tunavallen, Eskilstuna. 
Domare: Richard Sundell
Ass. Domare 1. Joakim Wik
Ass. Domare 2. Marcus Strandberg
Fjärdedomare: Jonas Jonsson. 

Forza AFC! 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-09-17 23:15:58
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna