Inför AIK borta: En ”ödesmatch” för båda lagen

Inför AIK borta: En ”ödesmatch” för båda lagen

AIK förlorade sin premiär i allsvenskan borta mot Halmstad, Peking fick ett kryss hemma mot Sirius. Det var väldigt länge sedan ett lag förlorade premiären och vann SM Guld, så sett ur det märkliga perspektivet har Norrköping fortfarande chansen. Fast då har å andra sidan Halmstad en större chans att gå hela vägen. 

Vad jag vill förmedla med ingressen är att starten på allsvenskan är väldigt viktigt. Hamnar man för långt efter är det lätt att paniken sprider sig. Där paniken borde sprida sig som mest om ett av lagen förlorar är givetvis AIK som också har sin hemmadebut i allsvenskan. Förväntningarna hos supportrarna för förortslaget i Stockholm är betydligt högre. Vilka förhoppningar vi supportrar till Snoka kan ha är svårt att säga. Det är mycket som är upp och ner i vår klubb på många olika plan, så att sia om framtiden både på kort och lång sikt är mycket svårt. Det är en arena som håller på att vittra sönder. Hål i backlinjen innan serien startar vilket leder till att man tar in Niklas Gunnarsson drygt 30 år på korttidskontrakt till augusti, precis innan fönstret slår igen. Lägg därtill ett rekordstort antal spelare på lån. Signalen till omgivningen blir att det är kortsiktiga lösningar. Samtidigt som man säger utåt att man ska tänka långsiktigt och ha en klubbdriven verksamhet som ska hålla över tid och utvecklas till det bättre. Just nu fattar jag ingenting det blir bara dubbla budskap för mig.       

Jag lyssnar sjukligt mycket på fotbollspoddar. Ett sätt att förena nytta med nöje när man handlar, diskar eller åker t o r till jobbet. Den kanske bästa i mitt tycke är Fans Corner med Alexander Axén, Pär Hansson och Simon Pålsson. Lite som Svenska Fans fast i poddform. På tisdagar får nämligen supportrar ringa in ställa frågor och komma med synpunkter. Har bidragit några gånger där. Man gick också igenom alla lag inför premiären. Vad som var lite chockerande att höra då, men inte helt förvånande var att IFK Norrköping släppte in mest skott utifrån i allsvenskan förra året. Axén är precis som Oscar Jansson från Örebro och den gode Alexander hävdade att herr Jansson är svag på just långskott. Jag antar att långskott är samma sak som skott utanför straffområdet. Det är väl ingen hemlighet att Norrköpings svagaste länk är just försvaret överlag. När ovan nämnda Gunnarsson kom in i premiären efter bara några dagar med laget, så måste det varit en av de svagaste debuterna i IFK Norrköpings historia! Om man ska vara sjukligt positiv så det kan bara bli bättre efter ett sådant bottennapp.

Om det nu är så att vi som håller på IFK Norrköping tycker att vi har problem så är det ingenting jämfört med AIK. Man kunde inte sätta sin starkaste startelva på planen mot Halmstad p g a diverse skador. Men att förlora borta mot nykomlingen Halmstad var det nog inte många som räknade med i alla fall. Våra kollegor på AIK:s Svenska Fans redaktion delade ut underkänt till nio spelare (!!!) varav John Guidetti var en, efter att ha kommit in som inhoppare i den 68:e minuten. En enda spelare bedömdes som bra och fick en trea och det var målskytten och portugisen Rui Manuel Muati Modesto!  

Vad finns det mer att säga? Jo att av alla bortalag i allsvenskans andra omgång är det IFK Norrköping som har högst odds. Jag hoppas innerligt att Gunnarson kan hållas utanför startelvan på söndag. Han behöver träna ihop sig mer med laget innan han får speltid igen. Jag hoppas därför på följande startelva:
Oscar Jansson – Daniel Eid, Marco Lund, Anton Eriksson, Marcus Baggesen, Jacob Ortmark, Arnor Traustasson, Victor Lind, Vito ”Hammarhajen” Misrati, Arnor Sigurdsson, Christoffer Nyman.
Då vill jag bara tillägga att om defensiven är IFK Norrköpings svagaste länk så är offensiven den starkaste. Victor Lind, Sigurdsson och Nyman är en offensiv topptrio med allsvenska mått mätt. Att Peking gör mål på Friends tror jag att det är skapligt bra chans på. Om de vinner, förlorar eller tar en pinne? Ingen aning! Men AIK kommer nog också göra ett mål med tanke på den stora publiken och revanschlusten från Västkusten. Jag brukar ju ibland ge lite speltips till läsarna. De flesta har faktiskt gått in så hade jag följt mina egna tips hade jag legat på plus på det spelkontot. Lira med andra ord att båda lagen gör mål är min rekommendation.

Slutligen så är det här årets första hemmamatch för alla oss Exilsnokar. Historiskt att vi har sju allsvenska hemmamatcher i år i den Kungliga Hufvudstaden. Tror att det blir både första och sista gången jag köper en dyr matchbiljett till en AIK match. Kommer bevista matchen med min företrädare på ordförandeposten för Exilsnokarna Kaj Granander. Trots att han är närmare 80 och jag är närmare 70 kommer ingen av oss ha på sig kepsar! Kamrater ge oss valuta för pengarna:

Kämpa hem minst en pinne till Peking!
    
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2023-04-09 11:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås