-

Inför: AIK – Degerfors IF: Tro, hopp och många frågetecken

Inför: AIK – Degerfors IF: Tro, hopp och många frågetecken

På måndag drar äntligen Allsvenskan igång. AIK tar emot nykomlingarna Degerfors IF. Truppmässigt besitter AIK stor potential, men laget behöver växla upp mot en stark nykomling.

Temperaturmässigt dröjer vårvärmen i Stockholm. Men enligt kalendern befinner vi oss väl in i april och på måndagens dagordning står det seriepremiär. Mycket har hänt kring AIK på sistone men främst verkar det endast vara i egna led som optimismen slagit rot. Expertutlåtanden från kvällstidningarna placerar någonstans mellan sjunde- och åttondeplats i slutet av säsongen, åsikter som inte verkar delas av klubbens egna supportrar. Det är inte svårt att förstå. Milosevic signatur och den interna konkurrenssituationen på nästintill alla situationer är tillräckligt för att få den främsta skeptikern i rummet att andas lite lättare. Det var länge sedan AIK besatt så mycket individuell skicklighet sett till den defensiva uppsättningen. Men det är främst kring potentialen i lagets offensiva delar som både tro och hopp sviktar. Resultatmässigt har AIK levererat väl framåt under försäsongen. Men det faktiska spelarmaterialet som främst består av Stefanelli och Radulovic har haft problem tidigare med att behålla momentum. Därtill har stjärnspelare som Ofori och Bahoui fortfarande mycket kvar att leva upp till. Skulle dock AIK få full effekt på dessa pjäser har laget en god chans att haka på i toppen av Allsvenskan i år. Även om årets upplaga är tuffare än tidigare.

En av nykomlingarna för i år är Degerfors IF, ett lag fullt med sprudlande potential och tidigare succé. Under fjolåret gjorde laget flest mål i landets näst bästa serie samtidigt som de bara släppte in trettio på lika många matcher. I truppen finns både tvåan och trean i seriens skytteliga, Johan Bertilsson och Victor Edvardsen, redo för att hålla laget kvar i Allsvenskan. Laget pressar högt något som AIK visserligen hanterat väl under genrepet mot Örebro och under cupmatchen mot AFC Eskilstuna. Men Degerfors är ett annorlunda motstånd och spelar våghalsigare än en nykomling tenderar att göra. Skulle AIK förmå att slarva i exempelvis uppspelsfas finns då Abdelrrahman Saidi, Sargon Abraham och de två tidigare nämnda Bertilsson och Edvardsen där redo för att utnyttja sina motståndares misstag till fullo.

AIKs skadelista börjar sakta bli kortare. Filip Rogic, Per Karlsson och Jetmir Haliti var skadade senast och eftersom klubben inte vill delge sig av vidare information kring läget bör man utgå från att dessa spelare ej är tillgängliga till måndagens match.

Det som ska bli intressant att se är hur Nabil Bahoui och Ebenezer Ofori agerar under mer allvarsamma omständigheter såsom tävlingsmatcher. Kan Bahoui få ett lyft av kamraten Milosevic återkomst? Kommer Stefanellis fina form att fortsätta? Är Saku Ylätupa äntligen den spelaren vi kontrakterade för två år sedan?

Vad tror ni? Låt oss veta!

Avspark: Måndag 12 april 19.00, Friends Arena
TV: Discovery+

Max Mohlin2021-04-11 09:42:58
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen