Nationalarenan, Friends Arena, 2021-10-03 15:00

AIK - Djurgården

Inför: AIK - Djurgården
Bild på Nabil Bahoui och Hjalmar Ekdal.

Inför: AIK - Djurgården

Derbyt med stort D väntar. Coronarestriktionerna är borta, toppstriden ska ta en tydligare riktning och rivalerna från Stockholm göra upp.

AIK har tappat viktiga poäng den senaste tiden och det mot lag där segrarna är ett måste. För att vinna guld har man sällan råd att över två matcher tappa fyra poäng och tre mot Degerfors. Samtidigt är det ett AIK som levererat mot de bättre lagen i år. Det är något vi supportrar får hoppas visar sig stämma på söndag, då allt annat än seger sätter Djurgården i pole position och AIK i ett knepigt läge. Att drömmar om guldet fortfarande ska finnas hos spelare och supportrar råder det inga tvivel om, men lagen bakom AIK börjar också närma sig nu. Med det svåra spelschemat som väntar är det viktigt att börja säkra tredjeplatsen.

Blåränderna i fin form
Efter demoleringen av Hammarby så har formen varit fin för Djurgården. Senast mot Östersund var det en så kallad “a walk in the park-seger” och laget kunde även rotera för att vila spelare inför derbyt. Matchen dessförinnan var däremot en helt annan typ av match. Djurgården kunde där besegra Degerfors som kanske var bättre och skulle haft en straff i slutet. 

Vad kommer att avgöra matchen?
Det är ofta svårt att förutspå hur ett derby kommer utspela sig, vem som ska kliva fram och vad det viktigaste blir. Ska jag försöka mig på att se in i spåkulan så är mittfältskampen en avgörande faktor. Hampus Findell, Rasmus Schuller och Magnus Eriksson har samtliga haft en fin säsong och vunnit de flesta matcherna centralt. Här kommer Bilal och Seb få något att bita i, även om man borta mot Djurgården verkligen vann den kampen. Viktigt att AIK:s centrala mittfältare får stöd och uppbackning från andra spelare också då Djurgården har ett numerärt övertag centralt i planen. 

Haris Radetinac kommer med största sannolikhet få gå tillbaks till att vikariera som högerback, något som jag ser som positivt för AIK då han varit bra som ytter i de senaste matcherna. Fördelen med ifall han spelar som ytter är att Djurgårdens högerbacksplats blir allt mer oprövad och osäker. Något som Djurgården lyckades med i förra derbyt mot AIK var att utnyttja Lustigs begränsade snabbhet. Ställs han mot spelare som Chilufya eller Asoro kan det bli så att de rinner förbi på kanten några gånger. Att Lustig presterar och att han får understöd i löpdueller kan även det bli av yttersta vikt för AIK. 

Det är fortsatt en stor andel av målen som görs från mittfältare och försvarare i Djurgården. Det blir att se upp med situationer där mittfältare fyller på bakifrån och där mittbackar stannar kvar efter fasta situationer. Där ska AIK kunna stå emot bra enligt mig, men lyfter ett varningens finger för spelare som Ekdal och Eriksson.

Hur ställer AIK upp?
Efter några rockader på slutet så är det inte helt självklart hur AIK ska ställa upp framåt. Att Elbouzedi startar som högerytter känns helt plötsligt som det mest givna. Därefter så tycker jag att den dåliga formen på Ring bör göra att Stefanelli tar platsen till vänster, kanske inte hans bästa position men där jag tror att han skulle göra stor nytta på söndag. Att ha spelare som både vet vad ett derby betyder och som har rutin från den här typen av matcher är av stor vikt. Därför tror jag att Bartosz väljer att spela med Goitom längst upp och med Nabil strax bakom honom.

Trolig elva:
Kristoffer Nordfeldt

Mikael Lustig
Sotirios Papagiannopoulos
Alexander Milosevic
Erick Otieno

Bilal Hussein
Sebastian Larsson

Zachary Elbouzedi
Nabil Bahoui
Nicolas Stefanelli

Henok Goitom
Vad är era känslor kring söndag? Är en seger ett måste för fortsatta gulddrömmar? Vem tror ni kliver fram?

Filip Barkman2021-10-02 18:54:47
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen