Nationalarenan, Friends Arena, 2023-09-24 15:00

AIK - Djurgården
2 - 0

Inför AIK - Djurgårdens IF
Hård kamp väntar på Friends Arena på söndag.

Inför AIK - Djurgårdens IF

Stekhett Stockholmsderby står på agendan på Friends Arena under söndagseftermiddagen. Bottengänget från Solna tar emot Stockholms stolthet i ett derby där Djurgården för dagen får benämnas som favoriter. Forum 1891 ger er förutsättningarna inför söndagens antagonistmöte!

Den allmänna idrottsklubben från Solna har haft en katastrofal säsong och tampas för tillfället i Allsvenskans bottenskikt. Laget ligger för närvarande på en 13:e plats i tabellen och klättrade två placeringar efter en seger med 2-0 under måndagskvällen mot ett annat bottenlag, Degerfors IF. Lagkapten Alexander Milosevic nickade in 1-0 i den första halvleken och ett skott från Abdihakin Ali styrdes in via en Degerforsspelare och fastställde slutresultatet 2-0. Lagets bästa målskytt den här säsongen är ingen av de högprofilerade anfallsvärvningarna som Gnaget värvat inför säsongen utan det är portugisiske högerbacken Rui Modesto som gjort hela sex mål.

AIK inledde säsongen med Andreas Brännström vid rodret som knappast gavs bra förutsättningar att lyckas med sitt uppdrag efter att den tillfällige sportchefen, utan någon sportslig kompetens, Manuel Lindberg, gjort ett katastrofalt transferfönster. Efter sommaruppehållet sparkades Brännström efter den svaga vårsäsongen, trots att AIK vunnit med 2-0 mot BP i den första matchen efter uppehållet. In kom istället norske Henning Berg som rekryterades av den nye sportchefen tillika landsmannen Thomas Berntsen. Resultaten har varierat under Bergs ledning och laget har tagit 15 poäng på tio matcher sedan han tog över. Detta trots att AIK har satsat stora pengar på att försöka värva sig ur sin sportsliga kris. Det är med andra ord ett extremt viktigt derby som väntar för AIK.

Trots att de sportsliga resultaten inte nödvändigtvis blivit så bra som man önskat går det inte att förneka att flera av nyförvärven gjort avtryck. Anton Salétros är AIK:s viktigaste spelare sedan sin återkomst till Gnaget, men även Bersant Celina och Ioannis Pitas har visat sig vara kompetenta värvningar. I övrigt är tidigare nämnde Modesto, ytterbacken Erick Otieno och starke anfallaren Omar Faraj spelare som Blåränderna behöver hålla under uppsikt. Omar Faraj har förvisso inte haft en särskilt lyckad säsong, men är med sin enorma styrka ett hot för vilket allsvenskt motstånd som helst.

Tränare Kim Bergstrand har återvänt till tränarbänken och hade följande att säga om motståndet till dif.se:

– Det är ett väldigt nytt AIK med många nya spelare, varav några är riktigt bra. De är fortfarande ramstarka bakåt och ett skickligt kontringslag. Sedan brukar det ju ofta bli så att vi får stångas mot ett ganska lågt försvarsspel, så vi får se hur det ser ut på söndag. Samtidigt har de ju en relativt ny tränare så man kan inte vara alltför säker på vad vi kan förvänta oss.

Topp tre – alltmer utom räckhåll
Inför förra helgens match mot IFK Värnamo låg topp tre inom räckhåll för Blåränderna, med ett fördelaktigt spelschema i jämförelse med toppkonkurrenterna, men efter en snopen förlust mot det välorganiserade och bollskickliga Värnamo samtidigt som BK Häcken och Malmö FF segrade är det nu sju poäng upp till den så åtråvärda tredjeplatsen. Manfall i truppen, en svag första halvlek, ett okompatibelt mittbackspar och missade chanser blev Djurgårdens fall i denna kamp.

Nu väntar ett derby mot AIK som Djurgården haft det svårt mot under de senaste tio åren. Det blev förvisso seger i mötet på Tele2 Arena tidigare under säsongen efter att Marcus Danielson kontrollerat placerat in segermålet, men på Friends Arena har Djurgården haft det betydligt svårare. Enda vinsten i Allsvenskan inträffade under pandemiåret 2020 efter att Aslak Witry vackert placerat in en frispark. Inför publik har det däremot inte blivit en enda vinst (om man bortser från semifinalen i Svenska Cupen 2018).

Kim Bergstrand hade följande att säga inför derbyt till dif.se:

– Det är derby och då är det alltid speciellt. Även om inget av lagen har gjort en toppsäsong så spelar inte det så stor roll på söndag och det är ju mer än tre poäng som står på spel. Ute på planen lär det nog bli som vanligt med mycket kamp och det gäller att vara starka i skallarna oavsett matchbild.

Djurgården kommer med största sannolikhet ställa upp med Jacob Widell Zetterström i mål och med en backlinje bestående av Piotr Johansson, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson och Samuel Dahl. Mittfältet lär innehålla de senaste säsongernas väldigt framgångsrika trio, Hampus Finndell, finske Rasmus Schüller och lagkapten Magnus Eriksson. Anfallet är som vanligt det som är svårast gissa sig fram på förhand. Till vänster har norske Gustav Wikheim varit cementerad i startelvan trots en relativt svag säsong. Mycket talar för att Wikheim blir petad till den här matchen till förmån för Oskar Fallenius. Centralt bör azeriske Musa Gurbanli återigen starta, även om Noel Milleskog nog ses som ett tänkbart alternativ efter att Musa bränt mängder av chanser mot IFK Värnamo. Haris Radetinac är tillbaka från sjukdom och bör vara ett självklart val som högerytter när det vankas derby.

Danielson och Finndell missar nästa match vid gult kort i derbyt.

Matchstart: 15:00
Plats: Friends Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Fredrik Klitte

* * *

Hur slutar derbyt? Hur ställer Djurgården upp? Diskutera gärna i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton.

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342023-09-23 16:45:00
Author

Fler artiklar om Djurgården