Nationalarenan, Friends Arena, 2022-08-28 15:00

AIK - Hammarby

Inför AIK - Hammarby: Tight i toppen
Hammarbys Simon Sandberg och AIKs Nabil Bahoui

Inför AIK - Hammarby: Tight i toppen

Innan vi gör bokslut av andra tredjedelen av Allsvenskan ska Hammarby åka till Solna och närmare bestämt Friends Arena. I den 20:e omgången väntar AIK som efter en formsvacka under sommaren valde att sparka chefstränare Bartosz Grzelak och nu är det forne anfallslegendaren Henok Goitom som styr skutan. Blir söndagens möte lika svängigt som vårens oavgjorda historia eller har Hammarby nu nycklarna till att stänga matchen innan det är för sent. Det får vi veta på söndag 15.00

AIK
Efter flera oavgjorda matcher och förluster mot lag som Kalmar och Mjällby fick AIK:s ledning till slut nog. Bartosz Grzelak som så sent som i våras förlängde kontraktet över 2024 fick efter en tuff sommar och med 3-0 förlusten mot Slovacko som tungan på vågen, sparken. Som tillfällig tränare tillsatte man Henok Goitom. Den forna AIK-anfallaren som la skorna på hyllan så sent som i vintras, är numera den som ska styra skutan under hösten. 

Reaktionen lät sig heller inte väntas när man åkte till Norrköping för att spela en ovanligt svängig match som slutade med 6 mål och 1 rött kort. Men vinst blev det där och även om man i veckan inte hade en tillstymmelse till att ta sig vidare mot Slovacko är ändå tongångarna mer positiva nu än vad de varit tidigare under året. Förhoppningen från AIK är att man ska kunna få ytterligare en reaktion efter uttåget i Europa och bygga vidare på 4-2 vinsten mot Norrköping, nu på söndag. 

På resultatraden sedan sommaruppehållet är det inget smickrande facit för laget från Solna. 3-3-2 vittnar om en ojämn form som ännu är svår att avgöra vart den tar vägen härnäst. Sommarens stora värvning av John Guidetti har burit begränsat med frukt hittills. När det nu vankas derby hoppas och tror August Spångberg, till vardags frilansjournalist och redaktör för Allsvenska podcasten TuttoSvenskan, att det är just Guidetti som avgör;
- Jag avskyr egentligen att tippa resultat när AIK spelar. Men okej då. 2-0. John Guidetti gör båda och firar framför bortaklacken. 

Vad är känslan inför derbyt på söndag mot Hammarby med ny tränare och uttåg ur europakvalet i ryggen?
- Känslan är lite ambivalent. Å ena sidan har vi en tung period bakom oss med svaga resultat och ett jobbigt tränarbyte. Å andra sidan har vi genomfört vad jag tror är ett lyckat tränarbyte och har samlat kraft i den tuffa tiden vi kommer från. Och i grunden har vi oerhört många skickliga fotbollsspelare. 

Vad talar för att ni vinner söndagens derby?
- Som så många gånger förr tror jag att karaktären på vår trupp blir avgörande. AIK består till största del av egenfostrade spelare från Stockholm som vet vad ett derby innebär. Hammarby å sin sida består mer eller mindre enbart av spelare från utlandet eller andra delar av landet. Det tror jag blir avgörande. 


Hammarby
I Hammarby har sommaren varit svängig också även om man senaste månaden styrt upp effektiva målskyttet som präglade våren. 6-0-2 lyder resultatraden sedan serien kom in i andra andningen efter sommarens uppehåll. Dessutom 19 gjorda och 4 insläppta på dessa matcher visar om att Hammarby gjort någonting med den trubbiga skärpan. En av anledningarna stavas Veton Berisha. Den norska skyttekungen ser hittills ut att vara en pusselbit som saknats i laget sedan dackefejden. Senaste mot Degerfors stod han för en framspelning och två stycken mål. En dyr värvning som nu börjat betala av sig på bästa sätt.

Utöver Berisha har flera spelare kommit in och konkurrensen har hårdnat i samtliga lagdelar. Pinas har kommit in och visat vad vi kan göra av en vänsterfotad mittback samtidigt som en hel Trawally nu får slita för att återta platsen från yrvädret Saidi. En stor satsning av Hammarby har skett under sommaren som genast börjat bära frukt. Med 11 matcher kvar att spela av säsongen ligger Hammarby på andraplats i tabellen, två poäng bakom serieledande Häcken. 

Martís derbyfacit hittills har inte imponerat nämnvärt med 1 poäng på två matcher och vårens derby mot AIK på Tele2 Arena slutade efter många om och men 3-3. Hade matchen spelats om tio gånger om är känslan att Hammarby vunnit majoriteten av dem men sån är fotboll. Nu är det nya tag som gäller och förutsättningarna annorlunda från då. 

Lagen emellan
Som redan nämnt slutade mötet från i våras 3-3 efter en svängig tillställning som Hammarby borde lyckats stänga om Bojanic kunnat förvalta straffen genom att göra mål. Istället slutar det 3-3 vilket gör att för att Hammarby går in i söndagens derby med en större press att vinna. Vilket motståndet än är så vill man inte tappa poäng på hemmaplan, dessa kan nu behövas återtas på Friends Arena. 
 

Hammarby vs AIK sedan 2019
Hammarby
AIK
Oavgjort 1


Resultaten de senaste åren visar att lagen sällan nöjer sig med 1 poäng utan väljer ofta att gå för samtliga ända till slutsignal. En faktor som inte ska underskattas inför söndagens möte är målvakterna i de respektive lagen. Kristoffer Nordfeldt har haft en tuff säsong 2022 med hela 24 insläppta mål på 19 matcher. Detta medans Davor Blaževic gör allt för att hålla Hammarbys talangfulla målvakt Oliver Dovin utanför startelvan. Davor har spikat igen i många matcher och står ofta för avgörande reflexräddningar samtidigt som Kristoffer Nordfeldt kan skylla många mål på tafatt försvarsspel. Återstår att se vem som vinner målvakternas kamp på söndag.

Var: Friends Arena
När: Avspark 15.00 söndag
Visas: Discovery+
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-08-27 10:21:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!