Inför AIK – IF Brommapojkarna: Tillbaka upp på sadeln

Inför AIK – IF Brommapojkarna: Tillbaka upp på sadeln

AIK laddar om efter derbyförlusten med match mot ett nysatsande IF Brommapojkarna.

I artikeln inför derbyt skrev jag om hur matchen skulle kunna bli ett lackmustest för vart säsongen 2021 kommer att barka. En förhandsanalys som inte tog in domarinsatser i kalkylen. Även om det är bittert att åka ur cupen redan i gruppspelet – utöver sättet det skedde på – så får vi inte glömma att den Allsvenska säsongen står runt hörnet. AIK har därför planerat in ett antal genrep och söndagens möte med Brommapojkarna är det första av två.

Det fanns en hel del som inte stämde i derbyt. Kantspelet, som i matchen mot Östersund var stundtals bländande, föll platt och AIK måste nu ställa sig frågan kring hur de ska agera. Det finns fullt av potential i Strannegård och Ring, men båda är unga, utan större erfarenhet och blandar och ger från match till match. Nabil Bahoui har till råge på det flyttats upp i position och kan därför inte bidra lika mycket när laget förflyttar upp boll längs med ytterpositionerna. Eric Kahl gjorde därtill en någorlunda svag insats i derbyt mot Hammarby. Vid flera tillfällen stod han felplacerad och var utöver det chanslös när gästerna drev på från hans sida. Kahl är trotts matchen mot Hammarby en talang av exceptionella höjder och kommer utan tvekan att återhämta sig, något som kommer bli oerhört viktigt om AIK ska kunna känna sig trygga bakåt under säsongen.

Anfallspositionen lämnar fortfarande mycket att önska. Tre ”nior” ur AIK-truppen fick speltid men ingen av dem lyckades åstadkomma något konkret. Hittills är Sebastian Larsson försäsongens skyttekung och AIK verkar ha nöjt sig med förstärkningar. Det finns därför definitiva anledningar till oro om inte en återvändande Stefanelli kan börja sätta sprätt på målprotokollen. Argentinaren är därför utan tvekan spelaren att hålla ett öga på i offensiv riktning under söndagen.

Brommapojkarna har rotat sig fast i Division-1 och den forna talangfabriken har mer och mer hamnat på efterstjälken med åren. Men än producerar de unga lovande spelare och en av dessa är Omar Faraj, som trots att han ännu inte fyllt tjugo ryktats till AIK i flera säsonger. Faraj är god vän till Paulos Abraham och besitter talang som jämförts med den tidigare AIK- och Brommapojkspelaren. Håll ett öga öppet.

Spelmässigt har Brommapojkarna imponerat under försäsongen. En 3-1 vinst mot Djurgården låter oerhört starkt, men matchen går snarare till historien som ett fiasko av Djurgården än en bragd av BP. De rödsvarta gjorde mål i nästintill varje givet läge och Djurgården var allt annat än ordinarie. Men laget genomgår en stor satsning och ser lovande ut inför säsongen med en blandad skara av unga talanger (som nämnde Omar Faraj) och rutinerade forna Allsvenska spelare (Simon Helg och Philip Haglund).

En viktig träningsmatch väntar på söndag helt enkelt. AIK behöver tänka om och strukturera upp, något som blir lättare när truppen nu mer eller mindre är helt sammanställd.

Vad vill ni se i matchen? Tror ni att Stefanelli kommer kliva in som striker eller får han en släpande roll likt den han hade under Norling?

AVSPARK: 14.00 söndag 14 mars, Friends Arena
TV: Sportlib


 

Max Mohlin2021-03-13 09:13:24
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen