Nationalarenan, Friends Arena, 2023-04-10 15:00

AIK - IFK Norrköping

Inför AIK - IFK Norrköping: Den riktiga premiären

Inför AIK - IFK Norrköping: Den riktiga premiären

Efter besvikelsen på Örjans vall är det dags för Nationalarenan att välkomna in Allsvenskan 2023 när IFK Norrköping kommer på besök.

Det har varit en minst sagt stormig vecka för AIK. Ankomsten av den okända spanjoren Lamine Dabo har väckt stor förvåning hos både gnagare och CE Constáncia, den spanska femtedivisionsklubben som skeppade honom till Sverige. Den obskyra transfern har även kastat ljus på den allt mer växande frågan om spelaragenternas makt över svensk fotboll och den ofta oproportionerligt stora procentandelarna som dom förhandlar till sig kring spelarförsäljningar. Inte långt efter att Dabo blev klar och det svenska transferfönstret stängt valde dessutom Manuel Lindberg att (inte helt oväntat) ta några veckors paus efter att ha axlat rollerna som VD, klubbdirektör OCH sportchef i nästan ett halvår. Enligt de uttalanden som gjorts från AIK var det aldrig tanken att Manuel skulle sitta på de tre stolarna under en så här lång tid och min gissning är att han själv kände att var genomförbart. Många supportar menar att Manuels tjänstledighet inte kunnat komma mer olägligt, men det är definitivt bättre att han vilar ut i ett par veckor nu i väntan på att en ordinarie sportchef anställs, än att han riskerar att gå in i väggen längre fram och därmed blir borta i flera månader. 

Och så var det premiären nere i Halmstad. AIK stod för en nästan lika slätstruken insats som i förra årets bortapremiär mot BK Häcken. Men det var mot de blivande svenska mästarna, det här var mot en allsvensk nykomling. Det går självklart att skylla på skavankerna hos Fischer och Guidetti (även om JG hoppade in sista 20) och frånvaron av en defensivare balans på mittfältet tillföljd av Keitas skada. Men det tar inte bort det faktum att AIK återigen inte lyckas övertyga i en premiärmatch, vare sig det kommer till resultat eller prestation. Hemmapremiären mot IFK Norrköping ger därmed spelarna chansen att visa den revanschlusta som jag förutsätter att de känner. Det ska tilläggas att förra årets premiärplump mot BK Häcken följdes upp av en gammal hederlig 1-0:a hemma mot just Peking i omgång 2. Utifrån den poesin borde vi inte ha någonting att oroa oss för och AIK är trots allt bra på att upprepa mönster. 

En eller två förlorare?
Norrköpingskamraterna inledde Allsvenskan 2023 med ett andefattigt kryss hemma mot Sirius inför ett halvtomt Nya Parken. Peking har befunnit på en nedåtgående spiral de senaste säsongerna och det finns numera många frågetecken kring den klubb som länge ansågs vara en av Allsvenskans bäst skötta. När det kommer till IFK Norrköping hemma på Nationalarenan finns det både 6-0-krossar och förnedrande 1-4-förluster att se tillbaka på för AIK:s del (den senare visserligen inför tomma läktare under covidåret 2020). Både Gnaget och Peking befinner sig i ett osäkert läge och matchen på måndag kan bli avgörande för båda klubbarnas säsong. Sannolikt kommer en fanskara, möjligtvis båda, lämna Nationalarenan med en känsla att krisen knackar på dörren. 

Båda halvorna av duon Guidetti/Ficher ska vara redo att medverka mot Peking och framförallt danskens egenskaper kan bli en välbehövlig injektion för Gnaget som hade svårt att skapa målchanser i första matchen. Ungtuppen Alexander Fesshaie överglänste anfallskollegan Omar Faraj mot HBK och bör vara ett hett alternativ ifall någon får ett bakslag. Mittfältet finns det flera frågetecken kring, inte minst när det kommer till balansen vilket kan bli avgörande mot ett individuellt skickligt IFK Norrköping. Aboubakar Keita har forfarande inte hämtat sig från skadan han drog på sig mot Hammarby och nyförvärvet Dabo lär knappast vara aktuell för en startplats. Gissningsvis kommer AIK ställa upp med samma mittfält som i premiären, möjligtvis att Jimmy Durmaz får en mer framskjuten roll och att Magashy eller Hussein agerar defensivt ankare. Jesper Ceesey hade varit ett perfekt alternativ som sexa men han kommer som bekant att spela för motståndarlaget. Det är förståeligt att Jesper ville vidare efter att ha startat endast fyra av arton matcher 2022 och utan att vara en tilltänkt startspelare i AIK 2023. Men i dagsläget hade han definitivt kunnat vara en viktig defensiv kugge i Brännans lagbygge, framförallt som alternativ till en skadeskjuten Keita som fortfarande har en del att bevisa. 

Första omgången till trots, det finns ingen anledning för AIK att inte gå in till hemmapremiären med segerlusta. Gnaget är av naturen svårstartade men tenderar att rycka upp sig ju längre serien går. Om inte den traditionsenliga bussmottagningen nedanför Nationalarenan ingjuter den rätta entusiasmen så vet jag inte vad som gör det.  

Möjlig elva
Nordfeldt 
Miloševic - Papagiannopoulos - Haliti 
Modesto - Hussein - Magashy - J.Durmaz - Otieno
Fischer - Guidetti

Jakob Bergelv2023-04-09 12:38:11
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen