Nationalarenan, Friends Arena, 2021-12-04 15:00

AIK - Sirius

Inför AIK - IK Sirius: Våga tro på det!
Henok Goitom gör sin sista match för AIK i morgondagens match mot Sirius

Inför AIK - IK Sirius: Våga tro på det!

Sista omgången i Allsvenskan står för dörren och AIK har fortfarande chans på SM guldet. “Gnaget” har inte allt i egna händer utan måste förlita sig på att Halmstad slår Malmö. Men förutsättningarna för att de kan bli en emotionell eftermiddag på nationalarenan är stora.

Då var det dags, Allsvenskan ska avslutas och för AIK:s del är det Sirius som står för motståndet inför ett förhoppningsvis kokande Friends Arena. “Gnaget” tog en blytung seger mot Elfsborg i måndags, vilket gör att Bartosz Grzelaks gäng är klara för Europaspel nästa år samt fortfarande har chans på guldet då man i dagsläget är två poäng bakom Malmö FF.

Förutsättningarna inför morgondagens match är enkla, AIK måste vinna mot Sirius samtidigt som Malmö förlorar mot Halmstad för att det ska bli SM guld. På förhand ser det tufft ut, men hoppet är det sista som överger en.  Men matchen imorgon innehåller flera andra parametrar för att det ska bli en känslosam drabbning, bland annat är det lagkapten Henok Goitoms sista match i den svartgula tröjan.

Ett utcheckat Sirius, en perfekt motståndare för AIK?
Uppsalaklubben säkrade i veckan det allsvenska kontraktet genom en imponerande 3–0 seger mot Häcken. Det innebär att Sirius inte har någonting att spela för i morgondagens match, vilket bör tala för AIK. Dock finns det nog en del spelare som vill förstöra “Gnagets” eventuella guldfest, bland annat ex AIKspelaren Christian Kouakou. Anfallaren har gjort 11 mål i årets allsvenska och är nog sugen på att motbevisa klubben han en gång tillhörde.  I de offensiva leden finns även Moustafa Zeidan  som stått för en imponerande säsong och blev uttagen till landslagets januariturné i veckan.

Uppsalaklubben har dock av en del skadeproblem och avbräck. Nahom Girmai kommer att vara indisponibel då hans kontrakt med Sirius gick ut sista november och det står klart att han lämnar klubben. På skadelistan finns Sam Lundholm, Tim Björkström, David Mitov Nilsson. På förhand ska AIK vara stora favoriter och allt annat än tre poäng är ett misslyckande.

Vågar Bartosz starta Goitom?
292 matcher och 99 mål, det är lagkapten Henok Goitoms facit när han äntrar Friends arenas gräsmatta för sista gången som AIKspelare. Det kommer helt klart bli en känslosam eftermiddag att få se Henok en sista gång. Lagkaptenen har fått agera bänkspelare under hösten och kommit allt längre ifrån en startelva och jag tror så även så kommer att bli fallet mot Sirius, med tanke på matchens dignitet. Jag har svårt att se Bartosz starta med Goitom enbart på grund av emotionella skäl, men ett inhopp ska han absolut få. Jag hoppas att AIK tränaren fortsätter på inslagen väg och startar med samma elva som den senaste tiden. Sebastian Larsson är tillbaka från avstängning och bör ta Filip Rogics plats, men i övrigt har jag svårt att se några ändringar.

 Det kommer att bli ett minnesvärt ögonblick att bevittna när Goitom gör sin sista match i karriären. Henok är en av de största AIK:s historia och förtjänar verkligen alla hyllningar han kan få. 

Ett drömscenario vore att Goitom likt en Daniel Tjernström 2009 får skjuta hem guldet till AIK framför hemmasupportrarna och därmed göra sitt 100e mål för klubben,  det vore ett avslut för bra för att vara sant.


En lyckad säsong oavsett
Hade någon sagt till mig inför säsongen att AIK skulle vara klart för Europaspel och ha chans på guldet inför den sista omgången hade jag tagit det utan att blinka. Det var inte många supportrar som trodde att “Gnaget” skulle vara med och slåss om guldet inför säsongen.  Det här var tänkt att bli ett uppbyggnadsår under Bartosz och en europaplats hade setts som en stor bonus. Därför är det bara att lyfta på hatten över det jobb Bartosz har gjort under den här säsongen, oavsett hur det går i morgondagens match. AIKtränaren tog ett lag som höll på att åka ur och har på 1,5 år gjort AIK till en toppklubb igen, vilket är enormt imponerande. Jag tycker vi har tagit tydliga kliv under Bartosz även om vi såklart har haft lite väl låga lägstanivåer.

Dock har AIK visat att när de har dagen och allt stämmer så är det enormt få lag som kan slå “Bartosz boys”. Hoppet om guld finns fortfarande och det klart att man började tro på det lite efter att slutsignalen ljöd i Borås, även om det är extremt mycket som ska klaffa för att AIK ska lyfta Lennart Johanssons pokal på lördag.  Förhoppningsvis släpper Bartosz lös alla tyglar och det blir en överkörning av Sirius vilket betyder att AIK i sämsta fall slutar tvåa och blir bäst i stan, resten vågar jag bara drömma om.


Trolig startelva: 4-4-2
 Kristoffer Nordfeldt

Mikael Lustig
Alexander Milosevic
Sotirios Papagiannopoulos
Erick Otieno

Zach Elbouzedi
Bilal Hussein
Sebastian Larsson
Erik Ring

Nicolas Stefanelli
Nabil Bahoui


Vad tror ni om matchen? Lyckas AIK att ta SM guldet? Vilken startelva vill ni se? 
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-12-03 18:46:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen