Nationalarenan, Friends Arena, 2023-04-29 15:00

AIK - Sirius

Inför AIK - Sirius: Ruta 1

Inför AIK - Sirius: Ruta 1

Himmel och helvete är hittills hur säsongen 2023 har artat sig för AIK och mot Sirius hoppas man iallafall kunna landa på molnen. Det enda som spelar roll nu är 3 poäng.

När man följer ett lag väldigt nära tenderar man ofta att tillge vissa matcher större betydelse än vad de egentligen har. I grunden är dom alla direktavgörande, en seger mot Sirius ger inte fler poäng än en derbyvinst och med ett facit i hand går det att peka ut vilken match som helst som vital för hur säsongen urartade sig. När domaren blåser av kommer det finnas både frågor och svar att ta ställning till och den slutgiltiga tabellplaceringen avgörs till stor del efter hur väl laget lyckas göra just det. När man befinner sig mitt i en brinnande säsong är det därför svårt att förutse hur stor vikt nästa match kommer ha när Allsvenskan ska summeras i november. Tillställningar som förhandlades av mängder mer spekulationer kanske i slutändan inte blev mer än en annan dag på jobbet för spelarna, samtidigt som en match utan förväntningar blev en hörnsten för lagets utveckling. Endast lyxen att kolla i backspegeln ger dom definitiva svaren. 

Men med det sagt, det är frestande att ställa sig i talkören som ser Sirius-hemma som en säsongsdefinierande match. AIK flög bokstavligen upp som en raket och ner som en pannkaka mellan derbysegern mot Hammarby och den förnedrande förlusten mot IFK Värnamo. Så här långt har säsongen präglats av två extremer på prestationsskalan och det som, iallafall jag, längtar mest efter är en stabil men ospektakulär seger. En sådan som ger en tillfredsställd men inte extatisk känsla när man lämnar arenan. Där man varken känner sig oövervinnerlig eller fullständigt värdelös. Väldigt lagom helt enkelt. Det är en trend som AIK behöver påbörja.   

3 poäng. Punkt 
Det verkar råda en bred konsensus om att Andreas Brännström inte är den som bär huvudansvaret för AIK:s kräftgång och det instämmer jag helt i. Truppen är inte (vilket jag är långt ifrån den första att påpeka) skapad för det spelet som Brännan vill spela och det är långt över förbluffande att en sportchef kunnat göra så många värvningar utan ordentlig input från lagets huvudtränare. AIK har mer eller mindre slösat bort både en försäsong och ett transferfönster på att putsa till truppen med etablerade namn som inte platsar och när Thomas Berntsen tillträder kommer han antagligen vilja ha in andra spelartyper. Förhoppningsvis kommer den här röriga perioden endast vara en parantes i historien och en prolog till någonting bättre. 

Att Brännan besitter en skarp fotbollshjärna råder det inga tvivel om, men den situationen AIK befinner sig i nu kräver en mer back to basic-aktig inställning. Nu handlar det om att göra det enkla bra och spara de avancerade teorierna till senare. För det enda som spelar roll mot Sirius är en seger. Om inte det levereras är det möjligt att även Brännan kommer få supportarna mot sig. 

#27
Den 2 maj i år markerar 10-årsdagen för Ivan Turinas tragiska bortgång och matchen mot Sirius kommer vara sista gången som publiken plikttroget skanderar hans namn i matchminut 27. Det känns både lägligt och värdigt att lägga den traditionen åt sidan och istället tillge en match varje säsong till Ivans minne, vilket är planen framöver. Dom senaste åren har hyllningen i matchminut 27 har nästan blivit passé och tappat den glöd som den hade tidigare. Att kondensera ner hyllningen till en match per år, istället för varje match, skänker den större vikt och är mer värdigt vår kroatiska målvakt. 


 

Jakob Bergelv2023-04-29 10:01:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen