Skytteholms IP 1, 2023-03-06 19:00

AIK - Varbergs BoIS

Inför: AIK - Varbergs BoIS

Inför: AIK - Varbergs BoIS

AIK har goda möjligheter att avancera i Svenska Cupen. Men den sista spelomgången kan komma att bjuda på stor dramatik där de minsta möjliga marginalerna kan fälla avgörandet.

Allt i egna händer
Efter 0-3 borta mot Östersund kan AIK av egen kraft nå kvartsfinalen i Svenska Cupen, men inte utan att det kan bli en rysare. AIK har lika många poäng med ett måls bättre målskillnad än andraplacerade Västerås, som därmed behöver slå ett redan avsågat Östersund med minst 2 bollar mer än vad AIK eventuellt vinner med mot Varberg för att gå vidare. Skulle lagen hamna på samma poäng och målskillnad är det flest gjorda mål som gäller, i vilket AIK har en fördel med 4 gjorda gentemot Västerås 3.

AIK är tillsammans med IFK Norrköping de enda gruppettorna som inte tagit maximala sex poäng på de första matcherna. Därmed kommer Gnaget med stor sannolikhet att få spela en eventuell kvartsfinal på bortaplan. Den tappade poängen mot Västerås kan komma att visa sig kostsam. 

Motståndet
Efter att Gefle åkt rutchkana ner i de lägre divisionerna har Jocke Perssons Varberg iklätt sig rollen som Allsvenskans grisigaste lag. Hallänningarna deputerade i den högsta serien 2020 och säkrade kontraktet med god marginal i två säsonger innan man tvingades kvala sig kvar 2022. En relativt säker seger mot Öster innebar att Varberg kommer spela Allsvenskt även 2023. 

I cupen inledde västkustlaget med att slå ett bevisligen svagt Östersund och följde upp det med en tung 0-2-förlust mot Västerås. Varberg är därmed piskade att vinna i Solna om de ska ha någon som helst chans att ta sig vidare och AIK bör inte ha några större problem att städa av Jocke Perssons mannar. Det bästa spelarna börjar sakta hitta formen samtidigt som laget blir mer och mer samspelat. Allt annat än en kvartsfinal vore ett fiasko.

Elvan
Det har talats mycket om forwardspositionerna där tre riktiga ess i Guidetti, Faraj och Fischer tävlar om två platser (förutsatt att Fischer inte droppar ner som mittfältare). Faraj var kanske planens bästa i den första gruppspelsmatchen och Fischer levererade godheter direkt när han ändtrade planen i andra halvlek. Det var därför förvånande att Faraj fick sitta bänk och att formsvaga Guidetti fick starta bredvid dansken uppe i Östersund. Men både JG och Fischer levererade målen som bärgade hem tre poäng och Brännan har därmed skaffat sig lite huvudbry inför den sista gruppspelsmatchen. Det är dock tydligt att Guidetti och Faraj inte kompletterar varandra på ett bra sätt när de spelar tillsammans, åtminstone inte i den konfigurationen som laget ställde upp med mot Västerås. Fischer har däremot visat att han trivs med båda två och att han bör vara navet i AIK:s anfallskonstellation. Det är därmed mycket möjligt att Brännan väljer att spela alla tre med Fischer som släppande bakom Faraj och Guidetti, vilket vi fick en glimt av senast. 

Längre bak i planen fick vi äntligen se Jimmy Durmaz spela tävlingsfotboll för AIK och han bör ses som given framöver. Bilal Hussein har blandat och gett hittills men min gissning är att han kommer få fortsatt förtroende, likaså Vincent Thill. Jesper Ceesey, som fick oförtjänt lite speltid förra säsongen, har varit en stabil pjäs så här långt och kan ge mittfältet än mer defensiv balans. Det återstår att se om Aboubakar Keita kommer att medverka. Den ivorianska mittfältskuggen landade tillslut i Stockholm nu under veckan. 

Kapten Alexander Miloševic utgick efter en smäll mot huvudet i sensate matchen men enligt rapporter ska det inte ha skett ett förvärrande av hans hjärnskakning. Det är viktigt för AIK att Milo kan spela fullt ut framöver då vi saknar samma bred på mittbackspositionerna som vi gör längre fram i bannan. Rissnesonens ledaregenskaper ska heller inte underskattas i en avgörande match där förutsättningarna snabbt kan kastas om. 

Möjlig elva:
Nordfeldt 
Tihi - Miloševic - Haliti
Modesto - Thill - Hussein - J.Durmaz - Otieno
Fischer - Faraj


Fina Skytteholm 
Äntligen ska det spelas cupfotboll på gamla, fina Skytteholms IP igen. Betongklossen Tele2 har inte mycket att sätta emot en gemytlig idrottsplats i centrala Solna. Det är såhär AIK ska spela cupmatcher. 

Jakob Bergelv2023-03-04 12:56:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen