Nationalarenan, Friends Arena, 2021-07-10 17:30

AIK - Varbergs BoIS

Inför AIK - Varbergs BoIS FC: SJUNG, SKRIK, GORMA för AIK!

Inför AIK - Varbergs BoIS FC: SJUNG, SKRIK, GORMA för AIK!

AIK tar under lördagen emot Varbergs BoIS och frågan är om den svartgula publiken någonsin spelat en större roll.


Nu är dagen här. Dagen då halsdukar runtom Stockholm lämnar hatthyllan i sommarvärmen. Då personalen på krogarna runtom Solna får springa lite snabbare. Då varvet runt arenan sker lite mer ringrostigt och biljetten scannas för första gången på över tjugo (!) månader. AIK har inför ekande tomma läktare blandat och gett i spelet på plan och stundtals sett hämmat ut, men nu det snart över. Skrik, sjung, gapa och gorma. För väntan är förbi. Fotboll spelas återigen inför åskådare och AIK kommer spela inför AIKare. 

Förlusten mot Häcken var inte den återstart laget behövde. Ett bra spel till en början bar inte någon frukt och Häcken behövde inte mer än en målvaktstavla och en åldrad gästande mittback för att göra två mål. En reducering av Radulovic gav visserligen en del vatten på AIKs kvarn men inte tillräckligt för att laget skulle bistå med någon slutforcering. Ett någorlunda lamt AIK förlorade matchen och har sedan dess tvingats tänka om inför matchen mot Warberg. 
Men mot Varberg är Lustig, Larsson och kanske till och med Milosevic tillbaka. Tre extremt viktiga kuggar som dessutom kan göra det bra mot ett fysiskt Varberg. Det är inte en fråga om att AIK kommer prestera bättre än sist, utan snare hur mycket. Innan EM-uppehållet var laget skadedrabbat och lyckades ändå rida ut ett någorlunda tätt spelschema. En sådan typ positiv start kan komma att vara värdefull inte bara mot Varberg men säsongen i stort. 

Men Varberg kommer senast från ett oavgjort resultat mot Kalmar och är, tabellplacering till trots, ett svårtippat lag. Under fjolåret gjorde de femton mål mer än AIKs trettio och imponerade stort vid flertalet tillfällen. Sedan dess har de lidit av stora tapp rent spelarmässigt men ändå lyckats harva på under vårsäsongen. Det som ligger AIK i fatet är frånvaron av dels spelare som De Brito och Birkefeldt men även Joakim Persson som tvingas avstå matchen på grund av sjukfrånvaro. Det tidigare kontringsstarka laget har ställt om och blivit ett allt mer fysiskt lag, något AIK inte ska några större problem med.
 
AIK såg stundtals bra ut mot Häcken, som nämnt. Kan laget återupprepa den starten mot ett allt sämre motstånd, som Varberg de facto är, så bör en eller två bollar nå hela vägen in i mål. Men om det mot förmodan inte skulle ske bör AIK genomföra någon form av inventering innan spelarfönstret släpper. För styrka finns i truppen även om den kan behöva toppas en aning. Men den allra mest avgörande faktorn kommer att vara den på läktaren. Femtontusen personer kommer ta plats längs Nationalarenans samtliga etage, något vi AIKare är lyckligt lottade med. Det är dock upp till spelarna att göra vad de kan av det och utnyttja publikens gormande till sin fördel. 

Skuld och skam till den som går hem med ett helt stämband. Låt Stockholms logopeder jobba på måndag. Leta fram något groll från en innebandyrivalitet på 00-talet eller gör det till ett slag mellan skärgårdar. Vad som helst, bara ni sjunger för AIK under nittio minuter+tillägg.
AVSPARK: 17.30 Lördag 9 juli, Friends Arena
TV: Discovery+

Max Mohlin2021-07-09 21:06:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen