Akropolis IF - AFC Eskilstuna

Inför Akropolis - AFC
Bild: Edwin Lekander

AFC åker till Grimsta IP för att söka efter säsongens första bortavinst. Kommer laget kunna spräcka sviten mot Akropolis?

AFC - Sedan jag hann skriva en sån här senast har AFC spelat två matcher, ÖIS borta (2-2) och Öster hemma (1-1). Senast mot Öster skulle jag säga att AFC var det bättre laget, och förmodligen förtjänade alla 3 poäng, matchen kunde varit avgjord för hemmalaget redan i den första halvleken. Men vi börjar med hela tränarcirkusen. Först såg det ut som att den tidigare ryska storspelaren Dmitri Cheryshev skulle bli klubbens nya huvudtränare, men det blev inget långvarigt. Ryssen kom och gjorde ett träningspass med AFC under tisdagen förra veckan. Kort därefter satte han sig ned med AFC's Alex Ryssholm, och paret kom fram till att han inte var vägen framåt för klubben. Istället blev det den väntade lösningen, Melke Alan. Melke som tidigare varit tränare i bland annat FC Linköping City och Nyköpings BIS kommer nu att leda AFC tillsammans med Jawad Al Jebouri, Robert Åstedt och Johan Wiland. Klubben var dock väldigt tydlig med att spelet inte kommer förändras, utan Alan kommer endast in på posten för att Jawad Al Jebouri inte har de korrekta kvalifikationerna. Melke Alan kom till AFC inför säsongen som akademichef.

AFC's senaste match var som sagt hemma mot Öster, en match som slutade lika 1-1. Startelvan var det några ändringar i, fortfarande Wicks i kassen som just nu föredras över Törnqvist. En backlinje från höger av Manns - Rödin - Tihi och Rafael, Mammar var avstäng. Ett mittfält med Blati Touré och Lushaku centralt, och Alsanati och Linnér på varsin kant. Längst fram fanns som vanligt Ashley Coffey, dock tillsammans med Viktor Götesson. Ahl-Holmström satt uppe på läktaren med en skadad fot.

Matchen började jämnt men med ett litet övertag för hemmalaget, André Alsanati började piggt och kunde ha gjort 1-0 redan i den 12:e minuten, men yttermittfältaren höll i bollen lite för länge och Öster-spelarna kunde komma tillbaka och stoppa AFC's nummer 8.  Nästa läge skulle även det komma för AFC, och för Alsanati. Han blev framspelad av Götesson, men istället för att skjuta med högerfoten valde Alsanati att vika in med vänstern, skottet blev då en bit utanför. Den tidiga pressen skulle även leda till ett 1-0 mål för hemmalaget. Efter ett fint inlägg av Jesper Manns kunde Götesson nicka ned bollen för Ashley Coffey som med vristen pangade in 1-0 AFC, rätt upp i målvaktens högra kryss. En nominering för årets mål i Superettan.

Hemmalaget skulle få ett guldläge att göra 2-0 precis innan paus, efter fint kombinationsspel kunde Jesper Manns sätta in bollen för Alsanati som var helt fri i straffområdet, hans avslut blev dock mycket svagt. AFC gick dock in i paus med en ledning, en välförtjänt sådan.

I den andra halvleken kom dock bortalaget ut som ett nytt gäng. Man valde att sätta press på AFC's backlinje istället för att låta hemmalaget rulla boll. Man skapade några halvchanser och fick tillslut utdelning. Efter ett inlägg från vänster kunde Jesper Westermark nicka in sitt andra mål för klubben sedan sin flytt från Ljungskile

När 1-1 målet kom kunde matchen svängt åt båda hållen, det blev AFC som ställde om fokus och började leta efter ett 2-1 mål, bland annat Albin Linnér hade ett läge att vika in bollen i mål, men återigen kom en Öster-back emellan. AFC fortsatte att leta och leta efter det förlösande ledningsmålet, både Alsanati och Coffey hade lägen att näta, men antingen var det Öster-spelare i vägen, eller så gick bollen tätt utanför.

Hemmalaget hittade inte nätet något mer utan matchen slutade 1-1. Efter domarens vissla tackade Öster dem 8 tappra, tillresta supportrarna.

Akropolis - Stockholmslaget ockuperar just nu 13:e platsen i Superettan på 25 poäng, tre poäng mindre än AFC som har 28. Deras senaste match slutade 1-1 hemma mot Jönköping Södra. Gästerna tog ledningen i den matchen genom den kenyanska landslagsspelaren Eric Johana Omondi. Innan paus skulle dock hemmalaget kvittera genom Pontus Åsbrink. Inga mer mål blev det i matchen, utan precis som i Eskilstuna slutade det lika, 1-1.

Akropolis har i mina ögon en lite för bra trupp för att ligga där man ligger, delvis med stora namn som Pana Dimitriadis, men oxå Daniel Larsson. I truppen har man även de tidigare AFC-spelarna Albornoz, Figeroua och Björkman. Framåt får man mest se upp med Marcus Burman, mittfältaren är klubbens bästa målskytt den här säsongen med 7 mål.

Spelar Akropolis i Superettan 2022?
Jag kommer säga att, ja, det gör dem. Jag tror kanske dock att det kommer att komma via ett kvalspel. I mina ögon åker Falkenberg och Vasalund ur direkt, Akropolis och någon av Västerås och Brage får kvala. Det kommer bli viktigt för Akropolis att hålla ihop försvaret, just eftersom man inte gör så många mål. Med spelare som Dimitriadis osv bakåt kommer man behöva hålla tätt. Framåt får man lita på Burman, eller försöka få igång någon som Andrew Stadler som har gjort mål på den här nivån förut.

Senaste mötet -

Truppnyheter -
För AFC’s del så är det några förändringar i truppen. Ut från i torsdags kommer Adam Larsson och Nils Thelander, samt Viktor Götesson (skadad), och Pontus Rödin (avstängd). In kommer Karim Mammar, Kazuki Takahashi och Viktor Fors från avstängning. Även Alexander Ahl-Holmström är tillbaka från skada.

Övrigt -
Jag vill passa på att gratulera alla 7 AFC-spelare som ska ut och representera sina länder under uppehållet, grattis!
Det ska även bli roligt att vara på plats på Grimsa IP för att heja fram AFC till 3 poäng.

Min ideala XI för AFC: 4-4-2: Wicks, Manns, Michel (Rödin avstängd), Tihi, Mammar (©), Alsanati, Blati Touré, Lushaku, Rafael, Coffey, Götesson.

Min tippning:

Hjärtat - AFC bryter äntligen sviten och vinner med 2-1.

Huvudet - AFC kommer börja bra, leda med 1-0 i halvlek och sedan släppa in sent till 1-1.