Inför Allsvenskan 2016: Örebro SK
Förra året mötte Blåvitt Örebro 3 gånger, och vann alla möten, 2-0, 2-1 och 6-0. Hur går det för Örebro i år. Inleder man lika dåligt? Avslutar man lika bra? Eller blir det en mer normal säsong för Örebro?

Inför Allsvenskan 2016: Örebro SK

Allsvenskan 2016 står runt hörnet och Alltid Blåvitt redaktionen räknar ner genom att gå igenom alla motståndarlag fram tills premiären. Den här gången är det dags för 2015 års mest oförutsägbara gäng, Örebro SK

Förra årets placering: 8:a
Matchställ: Vita tröjor med svarta byxor hemma, helsvart ställ borta. 


Arenan: Behrn Arena (Tidigare Eyravallen)
Publikkapacitet: 12 300
Publikrekord: 20 066 (1961)
Byggår: 1923 (Ombyggd senast 2009)
Underlag: Fuskgräs av sämsta sort! 

Staden
Folkmängd:
107 038
Kuriosa: Örebro har numera ett universitet, något som orsakade en stor debatt i den akademiska världen när regeringen Persson ombildade Örebro Högskola till Universitet 1999, trots att Högskoleverket yrkade på att Örebro Högskola inte skulle ombildas till Universitet. Sedan fick Göran Persson en hederdoktorstitel vid Örebro Universitet och blev KU anmäld när han valde att ta emot den. 

Rivaler:
Degerfors. Nu tänker ni kanske ”What, vilka-fors?” och det är helt naturligt. Degerfors är ett litet samhälle som saknar tillhörighet eftersom man ligger i ett konstigt område där man tillhör Värmland (landskapet) men inte i Värmlands Län, utan i Örebro Län. Hur som helst så ligger Degerfors ganska nära Örebro, och det tycks råda en ömsesidig avundsjuka bland supportrarna till de olika lagen. Degerfors avundas Örebro för att Örebro är en by folk faktiskt hört talas om, och Örebro avundas Degerfors för att Degerfors faktiskt har vunnit något någon gång. (Svenska Cupen, 1993) 

Laget

Senaste säsongerna och historik


Fun fact, Örebro är det laget som spelat flest säsonger i Allsvenskan utan att någonsin ha vunnit ett SM Guld. Med ganska bred marginal. Två på den här mindre smickrande listan är Landskrona. 

Hur som, Örebro har blandat och gett en del de senaste åren. Man var ett ganska stabilt mittenlag i flera år, med undantag för 1999 då man kvalade, fram tills licensnämnden efter flera år av negativt kapital tröttnade på Örebro och drog in elitlicensen. Ner i Superettan med Örebro med andra ord, trots att man sportsligt förtjänade sin plats i Allsvenskan. Sejouren i Superettan blev dock inte lång och efter två säsonger i bakgården gick man upp igen. Efter att ha tvingats kvala sig kvar första året fick man ordentligt med vind under vingarna och tog bättre och bättre placeringar för varje år, med kulmen 2010 då man slutade trea i serien. 

Men Örebro gjorde det som så många andra lag gjort när framgången kommer, de klättrade högre utan säkerhetslina, och istället för att bygga upp ett stabilt topplag så trillade man ur Allsvenskan igen 2012. Men den här vändan i Superettan blev ännu kortare än den förra och redan 2014 var man tillbaka i Allsvenskan, och slutade på en sjätteplats efter en stark höst. 

Försäsongen 2015 började bra, man gick till final i Svenska Cupen (förlust mot Blåvitt) men när Allsvenskan drog igång hände något. Laget spelade riktigt dåligt och efter vårsäsongen låg man sist i Allsvenskan, med rätt bred marginal. Snacket på stan handlade mer om vilka som skulle följa Örebro ner i Superettan än om huruvida Örebro skulle kunna klara sig kvar. Men Örebro som är sådär retligt oförutsägbart vände än en gång på steken och började vinna. Och vinna. Och vinna. Man var höstens formstarkaste lag, och klättrade hela vägen upp till övre halvan av tabellen. 

Gamla änglar: Nordin Gerzic och Logi Valgardsson återfinns båda i Örebro. Nordin som aldrig riktigt lyckades i Blåvitt var under omgångar utlånad till Örebro och inför 2015 bröt man kontraktet med Nordin, varpå han flyttade hem till Örebro igen. Logi som aldrig riktigt lyckades i Blåvitt följde med Jonas Olsson till Sogndal i Norge och gick inför förra året till Örebro där han varit ordinarie.

Matcher vi minns: Örebro borta 2007. Blåvitt vinner med 4-0 borta mot svårspelade Örebro, och matchen avslutas med ett av Allsvenskans mest sevärda mål någonsin, när Andres Vasques gör en ”Rabona” som går över målvakten och in i bortre krysset. 

Cupfinalen 2015. Örebro tar ledningen, i första halvlek, men Blåvitt kommer ut i andra och skruvar direkt upp tempot. Sebastian Eriksson blir blåst på ett drömmål av domare Eriksson som av någon anledning blåser frispark till Blåvitt istället för att lämna fördel på det skott som Seb sätter ribba in. Men lite senare kommer 1-1 av Lasse Vibe och sedan även 2-1 av Rieks. Blåvitt spelar av resten av matchen och Örebro var aldrig riktigt nära att kvittera. 

... och matcher vi vill glömma:
Örebro borta 2008. Blåvitt ligger och drar lite bakom toppen i Allsvenskan. Jonas Olsson och Stefan Rehn har problem med skador i laget och försöker sig på en chansning. In med Tobias Hysén som vänsterback, med Stefan Selakovic på kanten framför. Chansningen gick inte hem. Tvärt om, Örebro gör 4 mål, alla på Hyséns kant. 

Örebro borta 1970. Blåvitt gör som regerande mästare en skandalöst dålig säsong, och ligger faktiskt inför sista matchen på nedflyttningsplats. Örebro ligger en poäng före på säker mark, men Blåvitt gå om man slår Örebro om och klarar sig kvar i Allsvenskan. Så blir inte fallet, och trots att ett gäng kreativa tillresta Blåvita försökte ta med sig ett mål och på så sätt stoppa matchen åkte Blåvitt ur Allsvenskan. 

Senaste möten:

2015
IFK-ÖSK 6-0
ÖSK-IFK 0-2

2014
ÖSK-IFK 3-4
IFK-ÖSK 2-1

Möten 2016: 
Precis som 2015 spelas första mötet i Örebro, den här gången är det 24:e april och omgång 5 som gäller. Omgång 23, den 21:a September är det returmöte i Göteborg.

Tips
Är det något man lärt sig av Örebro så är det att man inte ska tippa Örebro. När Örebro ser bra ut så åker de ur, när man är säkert på att de i praktiken åkt ur slutar de på övre halvan. Örebro har inför 2016 inte förlorat några jätteviktiga spelare. Marcus Pode har varit en stabil målskytt, men förra säsongen gjorde han bara ett mål, och det är nog inte så många som saknar Pär Ericsson heller. 

In i laget kommer Michael Almebäck som är en rutinerad spelare, som dock inte fått det att stämma ordentligt de senaste åren. 

Truppen är i övrigt inte särskilt förändrad från förra året, där man var allsvenskans sämsta lag under våren och ett av de bästa under hösten. Ett ganska brett spann på vad man kan förvänta sig med andra ord. 

Men ska jag säga något så tror jag att ”galenskaps-Örebro” tar ett mellanår och undviker extremiteterna. Har några formtoppar och några svackor, men håller sig utanför både topp och bottenstrid. 

Tips från andra redaktionsmedlemmar:

Rasmus Forsström

Gjorde en närmare osannolik höst efter en osannolikt usel vår i fjol.  Viktigt att inte "tappa luften" tidigt på säsongen i år igen. Har fått behålla både Broberg och Ajdarevic som stod för många poäng tillsammans 2015. Tillbaka från skadestugan kommer även en hungrig Crespo Kamara som vi vet är en av ligans bästa i toppform. Michael Almebäck kan, tillsammans med Nordin Gerzic, bli fanbärarna för ÖSK med sina svartvita hjärtan.

Jag tror mycket på Örebro som årets skräll i Allsvenskan 2016. Förra året kunde vi se att hårt arbete och ett samspelt lag kan gå hur långt som helst. Kan blixten slå ner två gånger?


David Berg

Det känns som att man alltid underskattar Örebro som trots stundtals bra spel förra året länge var nere i bottenskiktet men som senare tog en stabil mittenplacering. På något vis lyckas ÖSK ofta överträffa mina förväntningar.

Trots det väljer jag att nämna dem som en tänkbar kandidat till streckstriden i år. En spelare jag verkligen gillade ifjol var irakiern Ahmed Yasin som gått till AIK. Kan en spelare som Astrit Ajdarevic fylla luckan? Jag är tveksam. Det ser tunt ut. 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2016-03-17 17:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel