Inför APOEL FC - Djurgårdens IF
Förhoppningsvis får vi se Bosse Andersson på bättre humör efter APOEL borta, än efter Varberg.

Inför APOEL FC - Djurgårdens IF

Till sist har vi kommit till den sista och avgörande playoffmatchen i kvalet till Europa Conference League – under tisdagskvällen kommer det stå klart huruvida Djurgården deltar i turneringen eller ej. Forum 1891 summerar här läget inför bortamatchen mot APOEL Nicosia.

Hettan på plats i Cypern är nog en av de tröttaste spaningarna man kan stå för. Med tanke på att temperaturen under dagen ser ut att ligga runt 35 grader, och då temperaturen vid matchstart ska ligga runt 30 grader, ska den nämnda hettan nog ändå nämnas. Cyprioterna hade sina utmaningar i Stockholm (läs: konstgräs och misslyckad förberedelse inför) och trots en, med svenska mått mätt, värmebölja på hemmaplan under de senaste veckorna kommer sannolikt just värmen vara det stora problemet i Djurgårdens förberedelser. 

Starkt resultat i ryggen
Resultattavlan lästes som bekant 3–0 efter 90 spelade minuter i Stockholm förra veckan. Victor Edvardsen drog till med vad som får anses som årets mål då han sköt in 1–0 från halva plan. Hjalmar Ekdal stod för 2–0 från nära håll, vilket innebar mittbackens första mål i Europaspelet. Gustav Wikheim byttes in och slog snabbt till med ett vackert långskott som innebar 3–0, ytterligare ett bevis på hur norrmannen gått från klarhet till klarhet under sommaren. Djurgården mår uppenbarligen bra nu och med ett starkt resultat i ryggen ska det mycket till för att laget ska missa gruppspelet i turneringen. 

Jag har inte lyckats hitta den skribent som ska creddas för spaningen, men senast en svensk klubb misslyckades med att förvalta 3–0 från ett första möte i Europa var 1995. Då hade Halmstad besegrat ett långt mer potent motstånd än Djurgårdens APOEL, Parma, bara för att sumpa returen med 4–0. Det ska med andra ord enormt mycket till för att APOEL ska kunna upprepa den insatsen. Att DIF inte lyckades slå Varberg på bortaplan bör inte heller vara ett särdeles stort hinder i vägen för avancemang. Man luftade truppen mycket friskt, vilket innebär piggare ben imorgon, och det ska inte förringas att laget faktiskt räddade 2–0 till 2–2. Med det med sig bör Blåränderna ha en inte allt för dålig känsla med sig ned till Nicosia trots allt. 

Förändringar från sist
De enda som inte är tillgängliga till matchen mot APOEL är skadade Elliot Käck och avstängde Rasmus Schüller. 

Som bekant fick de blårandiga supportrarna, utöver de nämnda Djurgårdsmålen, även se både ett och två röda kort i det första mötet. Det innebär att DIF-ankaret Rasmus Schüller ska ersättas, sannolikt med antingen Emmanuel Banda eller Besard Sabovic (om inte Kim och "Tolle" väljer att slänga in Ekdal där). Schüller har inte stått för en lika stark säsong som under fjolåret, men han har helt klart presterat bättre och bättre (bortsett från det röda kortet senast). Dessutom är han en av lagets mest rutinerade spelare, inte minst på Europanivå, och på just den positionen kan det visa sig bli svårt att ersätta finländarens erfarenhet. 

För APOEL:s del kommer Jose Angel Crespo, som visades ut efter att ha sparkat ner Banda bakifrån i slutet av det förra mötet, behöva stå över tisdagens match. Med lite tur, för Djurgårdens del, kommer det tapp i erfarenhet som det innebär även leda till tappad kvalitet för cyprioternas mittlås. Crespo har för övrigt erfarenhet från flera av de stora ligorna ute i Europa och har dessutom ett antal U-21 landskamper för Spanien i bagaget. Vad som kan tänkas skapa bekymmer för Blårändernas del är istället att Kingsley Sarfo, som av förklarliga skäl inte kunde följa med laget till Stockholm sist, är tillbaka. Sarfo, som faktiskt snabbt växte fram till en stor spelare i Allsvenskan när det begav sig, ska enligt uppgift vara en enormt viktig spelare för APOEL. Detta får man utgå ifrån att Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har koll på, och att det finns en tydlig plan för hur han ska hanteras. 

Motståndare på nedgång?
APOEL spelar sina hemmamatcher på GSP Stadium, Cyperns största arena som tar lite knappt 23 000 åskådare. Namnet står tydligen för Gymnastic Club "The Pancyprians" Stadium, där även Cyperns landslag håller till. I senaste hemmamatchen för APOEL i ECL-kvalet dök endast 12 630 åskådare upp, då laget slog Kyzylzhar från Kazakstan med 1–0 trots ett enormt spelövertag och totalt 13–0 till fördel APOEL vad gäller skott under matchen. Historiskt sett håller APOEL till åt höger rent politiskt, till skillnad från sina bittra rivaler Omonia som håller sig åt vänster. Huruvida det är en anledning till de rasistiska tillmälen och kommentarerna som rapporteras frekvent från APOEL:s matcher eller ej, är svårt att sia om. Inte minst med tanke på att Joel Asoro redan råkat ut för tydliga rasistiska påhopp så sent som i mötet mot Rijeka kan det vara bra att ha med sig att detta dessvärre kan komma att upprepas imorgon. 

APOEL har, vilket de flesta säkert känner till vid det här laget, synts till frekvent i Europaspelet under det senaste decenniet. Sedan säsongen 2009/2010 har laget deltagit i Champions League och Europa League vid tre tillfällen vardera. Däremot har cyprioterna inte lyckats kvala in till någon av de europeiska turneringarna sedan säsongen 2016/2017, vilket gör att man inte direkt kan hävda att APOEL:s nuvarande lag ska sitta på någon enorm erfarenhet av den här sortens matcher. I den inhemska ligan är APOEL den mest framgångsrika klubben med hela 28 ligatitlar, 21 cuptitlar och 13 vinster i Supercupen. Förra säsongen slutade man på andra plats i tabellens första fas, vilket (såklart) tog laget vidare till den så kallade Championship Round. Väl där lyckades man inte hålla tempot uppe, utan slutade till sist på tredje plats efter AEK Larnaca och mästarna Apollon Limassol. 

"Det kan bli en anstorming"
Tränare Kim Bergstrand säger följande till klubbens hemsida inför matchen:

– Vi tror att det kan bli en anstormning under första delen av matchen som vi behöver vara förberedda på och sedan måste vi kunna kontra bra på dem. Det är ju den stora grejen att hantera, utöver det är det ju en extrem värme och vi får se hur mycket det påverkar. Allt har fungerat fantastiskt bra med fysteamet men det gäller att varje spelare ser till att få i sig tillräckligt med vätska och sköter allt det övriga

Han tror att Djurgårdens målvaktstränare Nikos Gkoulios kan bidra med viktig information:

– Det är svårt att säga exakt vilka förändringar de kommer att göra, men vi tror väl att de kommer att byta åtminstone någon spelare framåt. Sedan kommer antagligen Kingsley Sarfo att spela och det blir kanske ytterligare några förändringar utöver det. Men exakt hur och vilka som är tillgängliga är alltid lite knepigt att ta reda på, fast Nikos (Gkoulios, målvaktstränare i DIF) har ju bra koll på de grekiska nyheterna så han håller oss uppdaterade.

Matchstart: 18.00 (svensk tid)
Plats: GSP Stadium
Sänds på: Aftonbladet Plus

***

Hur tror du DIF hanterar uppgiften i Varberg mitt i det blodiga spelschemat – och hur borde startelvan formeras? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton!

Jakob Woll2022-08-22 18:03:00
Author

Fler artiklar om Djurgården