Inför årets första träningsmatch: Bajen lirar!

Inför årets första träningsmatch: Bajen lirar!

Säsongen 2021 startar idag med träningsmatch hemma på Nya Söderstadion mot Akropolis. Matchstart är redan 14.00.

När denna artikel skrivs glömmer vi säsongen 2020 i alla fall för en stund. Nytt år, nya möjligheter och nya grönvita drömmar. Vi ska äntligen få se Bajen spela fotboll även om uppehållet blev kortare än tidigare år.

Bajen har haft ett aktivt transferfönster som så många gånger förut där spelare som Aron Johannsson, Junior och Tim Söderström lämnat Bajen. Dessutom har Jesper Jansson varit produktiv och presenterat några väldigt intressanta nyförvärv:

Astrit Selmani, 23 år, anfallare:


Redan i december blev det klart att Allsvenskans poängkung 2020 Astrit Selmani spelar i den vackraste av tröjor denna säsong. Selmani har i ett antal intervjuer berättat att det bara var Bajen som gällde för hans del och att intresset från Bajens sida har funnits sedan sommaren 2019 även om Bajen den gången valde en viss Gustav Ludwigson. Selmanis kontrakt gäller för fyra år.

Jon Gudni Fjoluson, 31 år, mittback:


Den reslige mittbacken Jon Gudni Fjoluson blev klar i januari och ansluter senast från norska klubben Brann. Fjoluson har ett förflutet i GIF Sundsvall, IFK Norrköping och Krasnodar och har gjort 16 landskamper för Island. Med tanke på Bajens defensiva problem förra säsongen lär vi få se islänningen i en allsvensk Bajenelva ofta denna säsong.

David Accam, 30 år, ytter:


David Accam som gjorde stor succé i Helsingborg 2015 ansluter till Bajen på lån från amerikanska klubben Nashville. Accam har sedan tidigare jobbat med Jesper Jansson och han hade under hösten hört sig av till Bajens sportchef om att han var sugen på att komma tillbaka till Allsvenskan. Accam lär främst konkurrera med Paulinho ute till vänster vilket får ses som ett välkommet tillskott.

Dessutom har Bajen presenterat fyra unga nigerianska talanger som inledningsvis kommer träna med IK Frej. Det gäller anfallaren Miekam Womene Zuokemefa, innermittfältarna Olatomi Alfred Olaniyan och Oluwatobi Samson Abimbola och yttermittfältaren David Akpan Ankeye.

Stefan Billborn har uttalat sig om att Bajen ska ge samtliga spelare 45 minuter förutom skadade Paulinho, Aimar Sher, Dennis Widgren och Imad Khalili. Det innebär att Darijan Bojanic äntligen är tillbaka efter att ha missat stora delar av hösten pga knäskada. Tillbaka i Bajen är även Vladimir Rodic och Abdil-Hulik Hudu som var utlånade större delen av förra säsongen och i matchtruppen finns även Axel Sjöberg, Aziz Outtara, Loue Bayere Junior och Mayckel Lahdo som spelade i samarbetsklubben IK Frej under förra året. 

Billborn uttrycker även i en intervju på hemsidan att Bajen ska spela in ett nytt spelsätt som kan komma till användning under säsongen. Fotbollshjärnan Billborn har tidigare pratat om att vända på triangeln för de tre centrala spelarna vilket i sådana fall skulle öppna upp för att tre stycken av Abbe Khalili, Aimar Sher, Darijan Bojanic och Jeppe Andersen kan få plats samtidigt. Längst fram skulle vi i sådana fall kunna få se Alexander Kacaniklic ute till höger, Gustav Ludwigson till vänster och nyförvärvet Astrit Selmani centralt vilket känns som en helt okej lösning. 


Bajens motståndare Akropolis skrällde rejält under 2020 som nykomlingar i Superettan och tog en imponerande femte plats i tabellen. Inför säsongen har Mirza Jelecak tagit över som huvudtränare och han har ett förflutet som spelare och tränare i Örebro och Sirius. I Akropolis trupp finns bland annat Nicklas Lindqvist som lämnade Bajen efter upflyttningen 2014 och nyförvärvet från AIK Panajotis Dimitriadis. 

Nikclas Lindqvist i duell med Louay Chanko 2014. 

Forza Bajen!
Var?: Nya Söderstadion
När? : 14.00
TV? : Discovery+
 

Robert Bäckström2021-02-03 07:55:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!