Inför årsmötet: Motion om bordläggning, spelarrepresentant och digitala medlemsmöten
IFK Göteborgs årsmöten brukar vara välbesökta, men med supportrar över hela landet har många svårt att ta sig till möten. Den rådande Covid-19 pandemin har tvingat föreningarna i Sverige att tänka om kring sina årsmöten och hålla digitala möten. Nu när den plattformen vill motionären att medlemmar i andra delar av landet även i framtiden ska kunna delta digitalt.

Inför årsmötet: Motion om bordläggning, spelarrepresentant och digitala medlemsmöten

Snart är det dags för årsmöte för IFK Göteborg och Alltid Blåvitt kommer försöka ta upp och informera om lite olika frågor som kommer att lyftas under det kommande mötet. Idag går vi igenom tre motioner som rör bordläggning av beslutet att föra ut damverksamheten i en egen förening, om att ha spelarrepresentant i arbetsgruppen som ser över delningen, och att även i framtiden ha möjlighet att delta digitalt på årsmöten.

Nedan följer tre motioner inlämnade till IFK Göteborgs årsmöte. Motionerna lämnades in av samma motionär och hör till viss del ihop och publiceras därför ihop. 

1 Motion om bordläggning tills vidare av frågan om separat sektion för damfotbollen.
Enligt tidigare beslut ska damverksamheten avskiljas till en egen sektion från första januari 2022. Jag vill hävda att det är för tidigt – och det är inte ens självklart om detta alls ska ske. Det är för tidigt eftersom den motion som från början låg till grund för inrättandet av ett damlag, Sofia Bohlins och Sebastian Stenmans motion från 2018, tydligt talade om ett seniorlag. Något sådant har vi ännu inte.
Om spelarna stannar kvar kommer två av dem i år att vara juniorer (födda 2002), resten av laget är ungdomsspelare. Även om de ifjol formellt sett spelat i en seniorserie (division 4) och delar av truppen kommer att spela i en seniorserie i år i division 3 är de fortfarande inte ett seniorlag. Vi har inga seniorspelare, och kommer tidigast att ha det 2022. Över huvud taget är damverksamheten alltför nystartad, och alltför mycket är oklart vad gäller exempelvis långsiktig inriktning, finansiering och rekrytering, för att det ska vara rimligt att den redan nästa år ska stå på egna ben. Att separera verksamheten går också mot den tendens som finns bland våra konkurrenter bland storklubbar på herrsidan (AIK, Hammarby och Häcken) som tvärtom tar in damverksamheten i huvudklubben/bolaget.
Jag yrkar därför:

  • Att frågan om bildandet av en separat damsektion bordläggs tills vidare.
  • Att den av styrelsen bildade arbetsgruppen ska reda ut frågetecken och återrapportera till medlemmarna, för att medlemmarna ska kunna ta ett välinformerat nytt beslut gällande frågan om en separat damsektion (på ett kommande årsmöte).

2 Motion om adjungerad spelarrepresentant i det styrelseutskott som utreder frågan om damverksamheten
I enlighet med tidigare årsmötesbeslut utreds frågan om bildandet av en separat damsektion av ett särskilt tillsatt styrelseutskott. Oavsett hur det går med den frågan, är det många saker av stor vikt som bereds i den gruppen, exempelvis ekonomiska frågor och förhållandet till sponsorer. Det är av vikt att utskottet är så välinformerat som möjligt, och det är också av vikt att de som i första hand berörs av besluten har möjlighet att utöva något inflytande. Det vore åtminstone ett steg på vägen mot den arbetsgrupp ”brett sammansatt av representanter från exempelvis IFK:s organisation och intresserade medlemmar” som det talas om i Bohlins och Stenmans motion.
Jag yrkar därför:
  • Att en av damlagets spelare utsedd representant adjungeras till utskottets möten, med full insyn.
  • Att utskottets möten hålls på tider där det är möjligt för spelarrepresentanten att delta.


3 Motion om digitala årsmöten även i fortsättningen
När nästa årsmöte hålls är pandemin förhoppningsvis besegrad, och det är möjligt att träffas i en lokal igen för att hålla möte. Samtidigt visar erfarenheten från medlemsmötet i november, och sannolikt även vårt årsmöte, att möjligheten att delta digitalt gör att många fler kan vara med och utöva den föreningsdemokrati som är en så viktig del av vår verksamhet. Många av föreningens medlemmar bor inte i Göteborgsområdet – att vi har medlemmar och supporters över hela landet är en av de saker vi är stolta över. Andra bor i staden men kommer ändå inte ifrån, till exempel eftersom de är hemma med sina barn (ibland kanske bara den ena föräldern kan gå fast båda är medlemmar). Det finns åtskilliga praktiska problem med digitala möten, eller möten som kombinerar på så sätt att några sitter en lokal och andra är med genom digitala kanaler. Men dessa problem går att lösa och framtiden ligger i ett bredare deltagande och modernare former för föreningsdemokratin.
Jag yrkar därför
  • Att årsmötet tar ett principbeslut om att det i fortsättningen ska vara möjligt att delta i årsmöten och medlemsmöten via digitala kanaler
  • Att styrelsen får i uppdrag att se över om stadgeändring behövs för att kunna genomföra detta beslut, samt om det behövs ta fram förslag på nödvändiga stadgeändringar för att genomföra detta för beslut.

Mats Deland
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-03-04 19:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel