Tele2 Arena, 2021-08-15 17:30

Hammarby - Elfsborg

Inför Bajen-Elfsborg: Femman mot fyran

Inför Bajen-Elfsborg: Femman mot fyran

Femman Bajen tar emot fyran Elfsborg. Två lag som är i fin form och med säkrat Europaavancemang i bagaget. Matchstart 17.30.

Vilken kväll det blev i torsdags och det kommer vara en upplevelse jag kommer bära med mig länge. Dels att få uppleva Bajen i Europa igen och dels att få vara på plats med tre av mina närmaste vänner och tillsammans med min syster som körde 3,5 timme enkelväg från sommarhuset och sedan tillbaka efter matchens slut.

Det var en konstig känsla jag hade i kroppen inför matchen då jag faktiskt trodde att vi skulle gå vidare. Normalt sett brukar jag vara skeptikern i gänget men jag var övertygad om att Bajen var ett bättre lag än serberna oavsett vad Bajen presterade i Serbien. Dessutom med vår publik och med konstgräset så kändes det som att Cukaricki inte hade någon aning om vad som väntade dem. 


Sommarens stora utropstecken Mohanad Jeahze klappas om av Darijan Bojanic

Det blev också en rejäl överkörning och 3-0 i halvtid var i underkant. Trots reducering fanns det inte på kartan att Bajen skulle låta det gå till förlängning och kunde fixa avancemanget när supertalangen Williot Swedberg satte 4-1 och Europaspecialisten Astrit Selmani satte 5-1, båda assisterade av den outtröttlige Mohanad Jeahze. SVT/Sportexpressens Therese Strömberg skrev en fin krönika efter matchen om att det verkligen syns på Astrit Selmani att han är född och lever för för den här typen av matcher. Krönikan rekommenderas och går att läsa här https://www.expressen.se/sport/kronikorer/therese-stromberg/ar-fodd-att-spela-den-har-typen-av-matcher/


Astrit Selmani - född till att bli hjälte i Europa

Bajen har haft lite tuffare att ställa om från Europa till Allsvenskan och kommer från två jobbiga poängtapp mot Östersund och Göteborg där båda matcherna kunnat sluta i seger men tyvärr har Bajen fått nöja med sig oavgjorda resultat. Det återstår att se hur kostsamma poängtappen blir i det långa loppet.

De senaste två matcherna har David Ousted varit tillbaka mellan stolparna. Ousted gick från cupguldshjälte till att bli petad men som fortsatte att höras och synas vid sidan av planen då han stöttat sina lagkamrater högljutt och nu till att återgå till att skrika på lagkamrater och motståndare på planen och bidra med sin rutin. Det känns dessutom som att samspelet mellan Ousted och den nordiska mittbackstrion med Fenger, Fjoluson och Paulsen ger oss en ytterligare dimension i försvarsspelet och en trygghet för spelarna framför dem. Dessutom vill jag påstå att det var Jeppe Andersens bästa match i Hammarby senast mot Cukaricki. Kaptenen var verkligen överallt och vann allt på det centrala mittfältet och förtjänade verkligen ett mål med sin nick i ribban vilket bådar gott för augustis viktiga matcher. Därför hoppas jag att Milos Milojevic inte ändrar allt för mycket bland dessa fem för vi behöver dem. 



Till morgondagens match saknas skadade David Accam, Paulinho och Richard Magyar. Dessutom saknas Aimar Sher och det är nog så att han har lirat sin sista match för den här gången i den grönvita tröjan och att han nu lämnar för Spezia i Serie A.


På återseende Aimar?

Glädjande för Bajens del är däremot att det slovenska nyförvärvet Aljosa Matko gör debut i en grönvit matchtrupp och med tanke på det täta matchandet känns det inte otroligt att vi får se Matko imorgon. Om Matko ges speltid kommer han bli den förste slovenen att spela i Allsvenskan för Hammarby sedan Ermin Siljak som gjorde 8 matcher 2001 och var med och vann SM-guld. Då var Matko 1 år men han har faktiskt möjlighet att göra något som Siljak aldrig lyckades med; att göra mål i Allsvenskan. 

Morgondagens motståndare Elfsborg har en imponerande form över de senaste tio matcherna med åtta segrar och två oavgjorda. Senast gick även de på knock i returmötet med bosniska FK Velez Mostar på bortaplan och vann med 4-1. 

Med tanke på Malmös förlust under lördagen är det viktigt för Bajen att ta chansen att haka på och ta in poäng. Forza Bajen!
 

Robert Bäckström2021-08-14 21:31:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!