Inför Barcelona – Hammarby i Champions League!
Vilde Hasund firar sitt mål mot Sankt Pölten. Målet betydde 1-0 till Hammarby och kom också att utses till omgångens mål i första grupprundan av Champions Leauge.

Inför Barcelona – Hammarby i Champions League!

Jag får nypa mig i armen både en och två gånger innan jag skriver att Hammarby, faktiskt, skall möta mäktiga Barcelona i en tävlingsmatch, och det i Champions League till råga på allt. Bajens ”bönor” har dessutom visat att laget är tillräckligt kompetent för att inte bli sparvar i den omtalade ”tranedansen”, i stället är man med för att försöka nå en kvartsfinal.

Inom damfotbollen finns det ingen match som är så svår som den när man möter Barcelona, laget som föregående säsong var världens bästa klubblag för damer och vunnit Champions League de senaste två åren. Att det dessutom sker på bortaplan gör det ju inte lättare. Det är dessutom ett pressat Barcelona man möter, efter att Manchester City slog dem med 2–0 i den första omgången. Räkna med ett hemmalag som kommer att göra allt för att vinna. 

I Barcelona spelar, som bekant, den svenska landslagsstjärnan Fridolina Rolfö. Hon ackompanjeras av idel världsstjärnor i ett lag som är enormt svårslaget. Se upp för den polska ”strikern” Ewa Pajor samt spanjorskorna Claudia Pina, Alexia Putellas och Vicky Lopez, med flera.

Hemmalaget leder också den spanska högsta-ligan, med åtta raka segrar med en målskillnad på +28. Ja, ni börjar nu förstå hur svår onsdagens uppgift faktiskt är och hur få som tror att lilla Hammarby skall ha den minsta chans att lyckas få med sig någon poäng från Estadi Johan Cruyff.

Större under har dock hänt, och det är ett Hammarbylag med stort självförtroende som åker ned till Barcelona. Förra veckans historiska vinst mot Sankt Pölten, på ”Nya Söderstadion”, gav verkligen mersmak för ett överlägset Hammarby, där segern med 2-0 kändes i underkant.

I helgen följde laget dessutom upp detta genom att krossa Vittsjö på kanalplan med hela 6-0, en vinst som gjorde det helt klart att Hammarby blir sämst trea i damallsvenskan och därmed får kvala till Champions Leauge även nästa år. Nu gäller det att jaga ifatt och gå om Häcken för att ta andraplatsen, vilket ger en lättare väg in i gruppspelet än för trean.

Formen är, som sagt, i zenit och glädjande nog tycker jag att Hammarbys mittfält har tagit stora steg den senaste tiden. Efter att tidigare varit lite omständlig och seg i matcherna mot Benfica så var helt plötsligt Japanskan Asato Miyagawa lysande mot Sankt Pölsen. Flankerad av Emilie Joramo så kändes det som att de var överallt på mitten, där de verkligen dikterade villkoren i matchen. Alice Carlsson håller, som vanligt, ihop sin backlinje på ett bra sätt och Vilde Hasund och Julie Blakstad är i absolut toppform. 

Hammarby visade också stor styrka, mot Sankt Pälsen, då det visade sig att lagets stora målskytt Cathinka Tandberg hade varit sjuk och inte hade 90-minuter i benen. Då klev i stället Vilde Hasund fram och hade en nick i ribban innan hon krutade in 1–0 i 18e minuten, ett mål som dessutom röstades fram som omgångens mål i Champions Leagues första omgång. När sedan Cathinka byts in så tar det 30 minuter innan hon gör som hon brukar, det vill säga mål. Med detta 2-0 stängde Hammarby butiken och vinsten var ett faktum

Enligt obekräftade uppgifter har Anna Jösendal fortfarande ett par veckor kvar innan hon kan bli aktuell för spel, så förmodligen kan vi inte räkna med henne redan på onsdag. Hon kommer dock att bli en trevlig boost till ett redan starkt Hammarby när hon väl är tillbaka. 

Alla experter förväntar sig förstås att det kommer att bli Barcelona och Manchester City som tar sig vidare från gruppen till kvartsfinal, och det är förstås också, fortfarande, det mest troliga scenariot och allt annat skulle betraktas som en stor skräll, en skräll som då verkligen skulle ge eko i övriga Europa och visa alla att Hammarby är i Europa för att stanna. Det krävs dock en rejäl överprestation från laget om detta skall bli fallet. 

När det gäller onsdagens match betraktar jag den som en så kallad ”bonusmatch”, en match där vi egentligen skall vara chanslösa och få åka hem med noll poäng från. Dock så finns det något i dagens Hammarbylag som gör att man aldrig viker ned sig, och vi kan ju hoppas att Barcelona underskattar oss lite. Dessutom har vi Cathinka Tandberg i form, som gör mål på i stort sett alla chanser hon får. Står stjärnorna rätt kan vi ha en chans.

Som vanligt kommer det att vara ett gäng ”bajensupportrar” som åker i väg för att stötta Hammarby i vått och torrt. Även om jag inte har möjlighet att åka själv så gläds jag å dessas vägnar då det känns betydligt coolare att åka till Barcelona än till Linköping. Jag är 100% säker på att dessa hjältar, återigen, kommer att ta över arenan och låta mer än hemmalagets supportrar, och det trots att man är betydligt färre. Det finns i blodet hos oss ”bajare” helt enkelt.

Ibland går det så fort och det är onekligen hissnande att tänka på att det faktiskt inte är så många år sedan som Hammarbys damlag harvade nere i divison 1. Det är riktigt kul att det fortfarande finns några som är med i laget än idag. Jag tänker då på spelare som Jonna Andersson, Ellen Wangerheim, Alice Carlsson, Ellen Gibson och Emma Westin. Nu står samma spelare med ett SM-guld, ett cupguld och spel mot Barcelona i gruppspel i Champions Leauge i antågande. Det känns oerhört stort. 

Jag vill även gå lite mot strömmen och tacka Emma Jansson, som var den som under många år var ledstjärnan för vårt damlag. Jag tycker att hon har fått lite för mycket skit för sin flytt till Rosengård, speciellt som det var i ett läge där hennes speltid blev mindre och mindre i Hammarby. Emma har min fulla respekt och borde ha er också, med tanke på allt hon har gjort för Hammarby. 

Med dessa ord så önskar jag "bajenbönorna" lycka till i onsdagens match. Risken är överhängande att de kan behöva det.

Bajen är bäst, må bästa laget vinna!
 

Göran Öberg2024-10-15 11:40:04
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK