2021-08-19 19:30

Basel - Hammarby

Inför Basel away: Alla vill uppleva ett gruppspel, låt oss!

Inför Basel away: Alla vill uppleva ett gruppspel, låt oss!

Bajen flög under onsdagen till Schweiz för playoff mot Basel i Europa Conference League.

Chansen att få uppleva ett gruppspel i Europa ligger i potten och det enda hindret är ett tungt Basel med mängder av Europarutin men på något sätt känns det inte helt omöjligt och framförallt är jag bara glad och tacksam att få uppleva mitt älskade Hammarby spela såna här matcher.

Jag minns Europamatcherna på Råsunda mot Partizan 2002 då jag som tonåring stod i klacken med syrran. Jag minns att jag hade köpt nya sneakers och beiga chinos och tagit pendeln från Ösmo och efter en halv sekund på plats så hade personen bredvid tappat ut fem öl över mig. Han bad om ursäkt tusen gånger om men upplevelsen att få se Hammarby i kval till Champions League var allt som behövdes.

Några år senare var det dags igen då vi fick uppleva Björn Runströms kvittering mot Villarreal 2004(förlust 1-2) och Petter Anderssons galna show mot Braga 2007(vinst på Råsunda 2-1) och då hann man bli bortskämd som Bajare och man var lyckligt ovetande över vad som skulle komma under några fruktansvärda år i botten av Allsvenskan och fem långa år i Superettan. Då fick man istället se lag som FC Trollhättan, Qviding, Ljungskile och Husqvarna och några lag tog med sig alla poängen hem igen. Imorgon kommer flera grönvita hjältar istället få uppleva Hammarby på plats i Schweiz. Gör oss övriga stolta.


Petter Andersson jublar efter två mål mot Braga 2007

Bajen kommer från en deprimerande insats mot Elfsborg i Allsvenskan. Det var inte många rätt från Bajens sida och för oss som var på plats och hade sett dem på torsdagen kunde inte tro att det var samma lag på banan. Energin fanns inte, spelet var borta och framförallt var Elfsborg betydligt mer kalla i avgörande lägen och kunde ta en tämligen enkel seger. Vi behöver nog inte oroa oss över inställningen inför imorgon däremot. 


Bajen kommer från en deprimerande insats mot Elfsborg.

Morgondagens motståndare Basel är som sagt rutinerade i Europaspelet och har en framgångsrik period hemma i Schweiz under 2000-talet med 12 ligatitlar men har dock inte vunnit ligan sedan 2017. För att ge perspektiv ur grönvita ögon har både Gustav Ludwigson och Astrit Selmani sedan dess tagit sig från division 2 , spelat i Superettan under några säsonger, slutat etta och tvåa i poängligan i Allsvenskan, vunnit cupen och nu till att möta Basel i playoff. Där kan vi snacka positiv utveckling...

Basel besitter däremot en imponerande trupp med erfarna spelare med både landskamper för Schweiz och fina karriärer ute i de europeiska toppligorna som Valentin Stocker, Michael Lang, Fabian Frei, Patjim Kasami och dessutom spelar deras klubbikon Taulant Xhaka(bror med Arsenals Granit) med över 300 matcher i den rödblåa tröjan. Lägg till en uppsjö av unga spelare som Arthur Cabral(fyramålsskytt i senaste ligamatchen) argentinske supertalangen Matias Palacios och duon Sebastiano Esposito och Darian Males som är inlånade från Inter.


Basels försvarare jublar efter seger mot Manchester United 2017

Dubbelmötet inleds imorgon 19.30 och avslutas på Nya Söderstadion om en vecka. Alla vill uppleva ett gruppspel, låt oss!


 

Robert Bäckström2021-08-18 21:42:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!