Bravida Arena, 2021-12-04 15:00

Häcken - Djurgården

Inför BK Häcken - Djurgårdens IF
Under lördagen ställs de blårandiga spelarna än en gång mot smått helgonförklarade profilen PM Högmo och hans Häcken.

Inför BK Häcken - Djurgårdens IF

DIF reser till Göteborg för att rädda en Europaplats på glid. Forum 1891 tittar närmare på förutsättningarna inför det viktiga bortamötet med Häcken.

Omgång 28 och 29 blev stora besvikelser. Ett DIF som före säsongen var tämligen uträknat med ett nykomponerat mittfält och elva nyförvärv lyckades inte vinna i Norrköping trots ett vägvinnande spel – och följde upp detta med en nollpoängare hemma mot Varberg efter svajigt försvarsspel.

Hastigt och lustigt hade man gått från att ha ett allsvenskt guld i egna händer till att vara borträknade från titelstriden. Men det är också lite symptomatiskt för årets allsvenska, där en handfull lag haft chans att koppla grepp men allt som oftast misslyckats med det.

Kryss lär inte räcka
Nu reser DIF till Göteborg inte för att säkra och fira ett guld, utan för att rädda en Europaplats. Malmö 58 poäng, AIK 56, Elfsborg 52. Så ser det ut i en tabell där DIF just nu ligger trea med 54 poäng och exakt samma målskillnad som Elfsborg.

Boråsarna möter Örebro i sista omgången och vid oavgjort för DIF går Elfsborg mest troligt förbi och kniper tredjeplatsen. DIF är alltså piskat att vinna, när man ställs mot det gulsvarta gänget från Hisingen.

Häcken har annars inte jättemycket att spela för. Man är elva i tabellen med 36 poäng och har egentligen blandat och gett över hela säsongen. Sedan vårens katastroftränare Andreas Alm försvann och ersattes av DIF-legendaren PM Högmo har det visserligen sett lite bättre ut.

Ojämn resultatrad
De senaste omgångarna blir man dock inte riktigt klok på: ena omgången tar man poäng mot Malmö, andra omgången förlorar man med tre måls marginal mot Sirius eller Kalmar. Kanske är detta lite typiskt för ett lag som alltjämt sliter lite med att få spelet att sitta och samtidigt befinner sig i en säker men oinspirerande tabellposition.

Göteborgarnas säsong har varit lite av en berg och dal-bana, men det finns fina kvaliteter i truppen. Nyförvärvet Alexander Jeremejeff har visat sig vara en pålitlig poängplockare, men det största utropstecknet har varit 20-åriga mittfältsundret Patrik Wålemark, som stått för 9 mål och 7 assist och sägs vara på väg att säljas för stora pengar i vinter. I Häcken finns som bekant även ett par veteraner med blårandigt förflutet i mittbacken Joona Toivio och innermittfältaren Alexander Falsetas. 

Full pott för ”Mange”?
I DIF-lägret är skavankerna ovanligt få. Alexandr Vasyutin missar även denna match, men i övrigt är samtliga spelare tillgängliga. Om tränarna inte vill belöna Tommi Vaiho med en start i årets sista match blir det med andra ord Jacob Widell Zetterström som vaktar buren.

Tränarna verkade i stort nöjda med prestationen senast, så gissningsvis får vi se samma backlinje med Käck till vänster, Radetinac till höger och firma Ekdal-Une Larsson centralt. Mittfältet känns givet med alla spelare tillgängliga. Magnus Eriksson går mot full pott med 2 700 spelade minuter denna säsong och lär flankeras av framgångsrika parhästarna Finndell och Schüller.

Joel Asoro har trillat ur startelvan på sistone, men kanske får han en start efter nätkänning mot Varberg. I så fall blir det gissningsvis på bekostnad av Nicklas Bärkroth, som sitter på utgående kontrakt. Stalltipset är i så fall att Chilufya tar plats till vänster med Asoro som mer naturlig till höger och en Kalle Holmberg med försiktigt uppåtpekande form centralt.

Förväntar sig omställningsspel
Så vad ska man förvänta sig av motståndarna? Så här säger Kim Bergstrand till dif.se:
– Som det har sett ut genom åren så har det handlat om att hantera omställningar och det gäller i viss mån fortfarande. Men de spelar mer defensivt med lägre försvarsspel än de gjort förut. Så vi måste ha koll på omställningar och de är även väldigt bra på fasta situationer, där vi var mindre bra senast. Det har ju bland annat Johan Hammar som är tung och bra, så där måste vi förbättra oss.

Bergstrand tror även att vi kommer att få se ett motiverat hemmalag:
– Häcken har inte ändrat så mycket i sitt spel av vad vi kan bedöma i alla fall, utan de har varit ojämna i sina prestationer. Men det kanske är så i deras läge att det är lite mer inspirerande att åka till Malmö med den inramningen som är där och slåss för poäng än att åka till Uppsala. Så gissningsvis tycker de kanske inte att det är jättetråkigt att vi kommer dit, men det handlar ju bara om ren spekulation.

Matchstart: 15:00
Plats: Bravida Arena
Sänds på: Discovery+

Vilken startelva vill du se? Klarar man av att säkra upp tredjeplatsen? Diskutera gärna i kommentarsfältet men tänk på att hålla en god ton.
 

Isak Bellman2021-12-03 21:19:00
Author

Fler artiklar om Djurgården