Bravida Arena, 2022-07-24 17:30

Häcken - Djurgården
1 - 2

Inför BK Häcken – Djurgårdens IF
Alexander Jeremejeff och Victor Edvardsen är två anfallare i form. Vem går segrande ur söndagens match?

Inför BK Häcken – Djurgårdens IF

Blåränderna reser ned till Hisingen och Bravida Arena för bortamatch mot BK Häcken. Forum 1891 samlar här förutsättningarna inför söndagens toppmöte.

Det är med vind i seglet som Djurgården tar sig an matchen mot Häcken. Laget har radat upp segrar efter sommaruppehållet och kan stoltsera med fem raka segrar i Allsvenskan. De matcher, som man på förhand varit favoriter i, har Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs manskap enkelt gått segrande ur. Lägg även till att de blårandiga fick med sig alla tre poäng i derbyt mot Hammarby i början av juni – en match som gett föreningen skjuts framåt. 

Djurgården kommer från en stark prestation nere i Kroatien under torsdagskvällen när man drog det längsta strået i mötet med HNK Rijeka. Trots en jobbig inledning med ett tidigt underläge, så vek inte Djurgårdsspelarna ned sig. Man visade upp ett tålamod och en cynism som andades riktig Europaerfarenhet. Med hjälp av ett fantastiskt stöd från de ditresta Djurgårdssupportrarna, som tvingades stå intryckta i en trång bur, lyckades Djurgården vända på matchen med Joel Asoro och Victor Edvardsen i spetsen. 

Just Asoro och Edvardsen – tillsammans med Haris Radetinac och Gustav Wikheim – har inte slutat bidra med mål eller assist den senaste tiden. Faktum är att de fyra har varit inblandade med mål eller framspelningar i 15 av Djurgårdens 19 senaste mål. Tränarduon har därför angenäma problem när startelvan ska tas ut inför varje match – något som står i kontrast till fjolåret då anfallarna hade svårt att göra mål. 

Klubbikonen redo för spel
För en dryg vecka sedan presenterade Djurgården ett minst sagt tungt nyförvärv. Marcus Danielson, som lämnade klubben 2020 för omkring 50 miljoner kronor, är tillbaka efter en besvärlig tid i Kina. Större delen av sin sejour spenderade han som isolerad på ett halvtaskigt hotellrum som en följd av landets hårda pandemirestriktioner. Nu ansluter han till ett Djurgården som redan sitter på ett av seriens bästa mittbackspar i form av Hjalmar Ekdal och Isak Hien. 

Den sistnämnda har varit ryktenas man efter en sensationell första halva av årets allsvenska. Slavia Prag har budat på 23-åringen, men Bosse Andersson var tydlig med att det krävs mer än tjeckernas 13 miljoner. Sedan har även AEK Aten och Ajax gett sig in i leken – och det är ingen högoddsare att Hien riskerar att lämna Djurgården under sommarfönstret. 

Marcus Danielson är därför redo att axla ansvaret som den tydliga ledaren i backlinjen om Hien skulle lämna. Bergstrand och Lagerlöf kommer säkerligen att rulla på sina tre högklassiga mittbackar nu under Europakvalet och Danielson kommer sakteligen att slussas in. Den före detta landslagsmannen var inte tillgänglig i torsdags mot Rijeka, men är med och aspirerar på en startplats mot Häcken. 

Skyttekung med boostat självförtroende
Inför säsongen var det få experter eller fotbollssupportrar runt om i Sverige som trodde att Häcken skulle ha något med den allsvenska toppen att göra. Men de gulsvarta har överraskat och leder just nu Allsvenskan trots både en och två matcher mindre spelade än en del lag. Svaret på frågan om varför laget har gått så bra stavas Alexander Jeremejeff. Den rutinerade anfallaren toppar den allsvenska poäng- och skytteligan i överlägsen stil med sina 14 mål och tre assister på 13 matcher. Detta har inte gått obemärkt förbi och han har ryktats bort under hela sommaren. Men Häcken meddelade på sin hemsida under fredagen att Jeremejeff stänger dörren till en flytt och därmed stannar i klubben åtminstone säsongen ut. 

En annan orsak till BK Häckens framfart denna säsong är lagets tremannamittfält med Gustav Berggren, Samuel Gustafson och Mikkel Rygaard. De har blandat defensiv stabilitet med offensiv finess – och bildar därmed ett av seriens mest kompletta mittfält. Det mesta talar för att Häcken säljer Berggren till den polska klubben Rakow Czestochowa innan transferfönstret stänger, men där har man redan gjort klart med Samuel Gustafsons tvillingbror Simon Gustafson som ersättare. 

Rotation att vänta
Djurgårdens tränare förfogar över en nästintill fullt frisk trupp – där endast Elliot Käck fortsatt inte är tillgänglig på grund av sin knäoperation. 

I den senaste matchen i Allsvenskan roterade Djurgården i startelvan – något som man hoppas kunna göra mot Häcken. Haris Radetinac spelade 90 minuter mot både Värnamo och Rijeka och det skulle inte komma som en överraskning om han vilas till returmatchen mot kroaterna. Med största sannolikhet tar Gustav Wikheim därför platsen ute till vänster.

Rasmus Schüller klev av senast och såg ut att ha ont. Känslan är att Hampus Finndell flyttar ned som det defensiva ankaret som en följd av detta – och att Emmanuel Banda tar plats i startelvan bredvid Magnus Eriksson.   

Med Marcus Danielson i truppen ökar konkurrensen i mittlåset. Men med fyra hållna nollor på de fem senaste allsvenska matcherna är stalltipset att man fortsätter med samma backlinje som vände och vann nere i Kroatien. Joel Asoro och Victor Edvardsen bidrog med både mål och framspelningar mot Rijeka och bör komma till start på Hisingen – speciellt med tanke på att Asoro vilade mot Värnamo och att Edvardsen byttes ut tidigt i torsdags. 

"Han är fantastisk"
Kim Bergstrand säger följande till Djurgårdens hemsida inför matchen:

– Det ska bli jättekul att få spela en seriefinal. Det finns alla förutsättningar för en riktigt bra match. Vi har tränat varje dag sen vi kom hem från Kroatien men det har varit väldigt lätta pass. Vi har inte tränat så mycket fotboll utan haft fokus på att få kroppar och huvuden i rätt balans. Så får vi se till att explodera på söndag.

Bergstrand har imponerats av BK Häckens spel den här säsongen och lyfter fram en spelare lite extra:

– Häcken har många verktyg i sin låda. Deras anfallsspel är varierat och de är målfarliga och har mycket kvalitet. Inför matchen kommer vi att prata om ungefär samma saker som vi gör varje vecka, men det gäller att hantera Simon Gustafson, han är fantastisk i sin roll som balansspelare, och det finns andra som är bra. Vi ska som vanligt vara väldigt kollektiva i det vi håller på med och så ska vi se till att gömma bollen för dem lite.

Matchstart: 17:30
Plats: Bravida Arena
Sänds på: Discovery Plus

***

Hur går dina tankar inför matchen? Kommentera gärna nedan men kom ihåg att hålla en god ton.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-07-23 17:36:00
Author

Fler artiklar om Djurgården